Låt väggarna växa – så här gör du trendiga växtväggar

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Ibland ser man dem på lyxiga hotell och i snygga klädbutiker, men du kan faktiskt skapa det i ditt eget hem – vi pratar om trendiga växtväggar. Här går vi igenom olika sätt att få in grönska inomhus både genom att odla riktiga växter och skapa verklighetstrogna imitationsväxtväggar.

Odla på väggarna

Om du vill ha äkta växter hemma finns det färdiga system att köpa. En av de vanligaste lösningarna är att man sätter upp fickor på väggen och inuti dem planterar växterna. I botten av fickorna ligger det en kapillärmatta (en bevattningsmatta) som håller jorden fuktig. För att det inte ska bli vattenskador på ekparketten monteras även en bottenprofil som samlar upp eventuellt dropp. Olika företag erbjuder olika lösningar och till varierande priser. Men den här typen av konstruktion är relativt enkel att montera själv. Det finns påbyggnadsbara modullösningar som består av grunda planteringslådor eller fickor med cirka tre fickor/lådor per rad, sedan väljer du själv om väggen ska vara helt täckt från golv till tak.

Beroende på vilken typ av växter du odlar kan väggen bli helt eller delvis täckt av grönska. Småbladiga klätterväxter täcker snabbt upp hela väggen och täcker även för fickorna, som annars kan synas.

Fuktspärr och bevattning

Om du vill plantera riktiga växter över en hel vägg är det viktigt att du sätter upp en fuktspärr, annars kan det bildas fukt vid väggen, vilket i värsta fall kan leda till mögel och röta. Ett annat sätt är att sätta upp en skiva som du enkelt kan flytta på. Då kan du enkelt flytta runt växtväggen om det behövs, eftersom växterna inte är planterade på en fast innervägg utan på en skiva.

En äkta växtvägg kräver mer arbete än artificiella växter, eftersom varje liten planteringsficka behöver vattnas regelbundet. Det finns också självbevattningssystem att köpa hos de flesta företag som säljer växtväggar. Om du vill odla växter mot en vägg behövs:

  • Ett modulsystem (fickor eller lådor)
  • Belysning (om väggen står långt ifrån solljus)
  • Bevattningssystem
  • Jord
  • Växter och näring
  • Kapillärmatta
  • Eventuell fuktspärr

Bygg en växtvägg av imitationsväxter

Vill du slippa tänka på vattning och undvika problem med fukt? Då kan du bygga en egen växtvägg med imitationsväxter. De säljs som rutor och går att köpa på såväl Ikea som dyrare butiker som riktar in sig på verklighetstrogna växter. Men även billigare växtrutor kan se äkta ut om du förbättrar dem, vilket du kan göra så här:

  • Köp olika typer av plastväxter. Välj sådana växter som matchar växtrutorna, till exempel murgröna, kaktusar och liknande.
  • Limma eller bind fast. Sätt fast växterna på växtrutorna lite här och där så att det ser naturligt ut. Slumpmässigt monterade växter ger mer liv och dimension åt de annars helt identiska växtrutorna.
  • Skruva fast rutorna på en större skiva. Vill du slippa hundratals hål i väggen? I så fall är det bättre att mäta upp väggen och köpa byggskivor som du sedan skruvar upp växtrutorna på. Sedan fäster du skivorna på väggen med exempelvis krokar eller ett par skruvar. På så sätt är det även enkelt att ta ner växtväggen om du någon gång skulle tröttna.

Vanliga frågor och svar

Det finns färdiga moduler att köpa, de kan exempelvis bestå av flera planteringsfickor eller grundare planteringslådor. Du kan även göra en egen växtvägg genom att montera flera växtrutor (imitationsväxter) på byggskivor eller direkt på väggen. För att skapa ett mer verklighetstroget utseende kan du sätta fast flera imitationsväxter som murgröna och kaktusar ovanpå växtrutorna.

Klätterväxter som murgröna och klätterkalla men även mossa kan växa vertikalt.

Relaterade artiklar