Lägga klickgolv – så gör du

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~7 minuter

Klickgolvet är en relativt ny uppfinning som förenklat golvläggningen för hemmafixare. Lär dig mer om hur du lägger klickgolv och vilka material som finns tillgängliga.

klickgolv

Klickgolv – en praktisk lösning

Klickgolvet fick stor uppmärksamhet när det introducerades år 2004. Golvets smarta konstruktion och förmånliga pris gjorde det snabbt till ett populärt val. Klickgolv kan tillverkas i många material, bland annat vinyl, laminat, linoleum och parkett. Därtill urskiljer sig klickgolv från andra golvtyper eftersom golvplankorna är uppbyggda i olika skikt. Det översta lagret, ytskiktet, kan exempelvis vara tillverkat i äkta trä. Då kallas det för träparkett, vilket ger en mer autentisk känsla. Men det finns även verklighetstrogna linoleumgolv som passar bättre om golvet utsätts för mer slitage, exempelvis om du har husdjur.

Laminat och träparkett – den stora skillnaden

Det tar tid att välja ut rätt golv, förutom att bestämma dig för själva golvtypen och materialet måste du även tänka på färger och egenskaper. Det finns för- och nackdelar med både träparkett och laminat. En träparkett ger ofta hemmet en varmare atmosfär och känns lite lyxigare, medan laminatgolvet är mer underhållsfritt. Äkta trä kräver mer omvårdnad och kan även slitas ut snabbare. Eftersom klickgolv inte består av massivt trä utan endast ett ytskikt i trä går det sällan att slipa om golven mer än en eller högst två gånger. Det beror dock på träets slityta. Har klickgolvet minst 2,0 millimeter trä, till exempel en lamellparkett, går det vanligtvis att slipa om flera gånger. Vanligtvis får du dock räkna med att lägga om golvet när det är så pass nedslitet. En anledning till att man väljer just klickgolv handlar mycket om att priset är betydligt lägre än för massiva trägolv samt enklare att lägga. En nackdel kan dock vara att klickgolv inte går att slipa om på samma sätt som en äkta parkett.

Väljer du istället ett laminatgolv får du ett slitstarkt golv med härdad finish. Kom ihåg att laminatgolvens kvalitet varierar mycket beroende på tillverkare och prisklass. Men har man behov av ett tåligare golv, exempelvis familjer med barn och husdjur, är laminat ofta överlägset. Dessutom får du en bättre ljudisolering med laminat än med trä.

Hitta en expert som kan lägga klickgolv

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Material och verktyg

Är du redo att lägga ett nytt klickgolv? Då behöver du först börja med att köpa in materialet som du behöver, det vill säga rätt mängd golvplankor. Mät ut arean på golvet och kom ihåg att lägga till cirka 5 – 10 % om det gäller ett rum med lite svårare områden, exempel många vinklar eller trappor. Andra verktyg och material du behöver är:

  • Tumstock och penna
  • Hammare
  • Fogsvans eller lövsåg
  • Slagkloss och distansklossar
  • Borrmaskin
  • Slagjärn
  • Dubbelhäftande tejp
  • En planka (används för att pressa in underlagsmattans kanter mot alla hörn)
  • En vass mattkniv
  • Gersåg (används för att skära till snygga lister)
  • Klickgolvet: rummets storlek + cirka 10 %

Så lägger du klickgolv – steg för steg

  1. Kontrollera det gamla golvet. En av de största fördelarna med att lägga klickgolv är att golvet läggs flytande. Du behöver alltså inte spika fast golvet utan kan lägga det direkt ovanpå det gamla golvet. Fördelen med att ta bort det befintliga golvet är dock att du slipper höja alla trösklar och lister. Men det finns förstås en lösning även om du låter det gamla golvet ligga kvar, nämligen smyglister. Se till att underlaget är jämnt, finns det hål eller ojämnheter kan du spackla och slipa bort det.
  2. Bestäm om du ska ha smyglist eller inte. Om du ska ta bort det gamla golvet behöver du även ta bort alla socklar. Socklarna sätts sedan tillbaka efter att det nya golvet är lagt. Om du bestämmer dig för att lägga det nya golvet ovanpå det befintliga behöver du inte ta bort befintliga socklar, lister och trösklar.
  3. Dammsug golvet. Underlaget ska vara så rent som möjligt så se till att dammsuga ordentligt. När golvet är rent är det dags att lägga ut underlagsfoam, eller stegskydd som det också kallas. Det är ett tunt, ljuddämpande mellanlägg. Ibland medföljer ett stegskydd när du köper klickgolv annars hittar du det i de flesta byggvaruhus. Lägg ut underlägget i våder och tejpa fast det vid väggarna. Våderna ska inte överlappa varandra utan läggas kant i kant.
  4. Lägg golvet. Bestäm varifrån du ska börja golvläggningen. Om rummet har fönster brukar det kännas mest naturligt att lägga kortsidorna mot den väggen, men det handlar mycket om tycke och smak, hur ljuset faller och vad som blir bäst i rummet i fråga. Brädhögen är bäst att placera vid den vägg där du planerar att sluta. Mät ut en av brädorna och använd sedan den för att mäta av rummet, alltså för att beräkna hur många rader som kommer att behövas. Detta gör du för att avgöra om du behöver såga till den första och sista plankan. Om den sista plankan skulle bli väldigt smal (för att få plats) blir det vanligtvis snyggare om både den första och sista plankan kapas i samma bredd.
  5. Förbered kilningen. Det är viktigt att kontrollera hur plankorna ligger mot själva dörrbladen. I värsta fall blir du tvungen att kapa en del av dörrens underkant för att golvplankan ska få plats. Lägg sedan ut kilar utefter väggen. Dessa är viktiga eftersom trägolv (om du väljer ett sådant) är ett levande material som rör sig beroende på vilken temperatur det är. Med andra ord krävs en viss rörelsemån så att plankorna inte böjs. Det räcker ofta med 7 – 10 millimeters avstånd mellan golvplanka och vägg.
  6. Mät plankorna. Mät ut hur långa plankorna som ligger längs med väggen ska vara och dra av 15–20 millimeter (rörelsemån). Kapa sedan den sista golvplankan så att du får detta mått (dra alltså av 15–20 millimeter). Gör sedan klart den första golvraden innan du påbörjar nästa. Nästa golvrad ska starta med den planka du nyss kapat. På så vis undviker du onödigt spill och skarvar som hamnar mitt för varandra (så kallade krysskarvar). Är skarvbitarna alldeles för korta är det bättre att börja med en ny planka. Ibland händer det att plankorna kärvar och inte vill klicka i varandra. Då kan du använda en kloss och en hammare för att knacka den på plats. Ibland är det enklare att börja klicka i en bit vid kortsidorna och sedan jobba dig nedåt till andra änden.
  7. Kapa med fogsvans. Under tiden som du lägger golvet kommer du förmodligen stöta på några irritationsmoment som försvårar arbetet, till exempel vattenrör till radiatorerna och dörrfoder. Dörrfoder kan du enkelt kapa med en fogsvans eller multiverktyg (feinsåg), kom dock ihåg att mäta för att se exakt hur mycket. För att golvet ska hamna snyggt och sömlöst intill radiatorerna behöver du mäta ut var hålen ska sitta i plankan. Använd sedan en hålsåg med större diameter. När du borrat ut hålen sågar du till ett diagonalt snitt i plankan. För att få till ett snyggt snitt kan du såga med sticksåg. Lägg sedan plankan på plats och limma dit passbiten du precis sågat till.
  8. Lägg tillbaka smyglister. När allt golv är lagt är det sista steget att lägga smyglister om du inte tog bort de befintliga golvlisterna, alternativt sätta tillbaka golvlisterna.

Vanliga frågor om klickgolv

Ja, det går bra. Betongen, som är ett mineralbaserat underlag, ska först förses med en så kallad fuktspärr. Den läggs mellan undergolvet (betonggolvet) och klickgolvet. Det finns underlagsmaterial med en inbyggd fuktspärr som kan fungera bra. Även om du ska lägga golvvärme mellan det befintliga golvet och klickgolvet behöver du en fuktspärr.

Golvet ska aldrig ligga utomhus och det är viktigt att det acklimatiserats i minst 24 timmar innan det läggs för att undvika att det spricker eller böjer sig på grund av temperaturväxlingar. Helst ska du inte öppna förpackningen innan det är dags att lägga golvet.

Klickgolv, ibland kallat click golv, är ett golv med en mekanisk klickfog som inte kräver något lim eller någon spik. Du sammanfogar enkelt golvet genom att klicka ihop golvbrädorna i varandra.

Ja, det går bra att lägga klickgolv på ett gammalt golv, både trä och plastmatta.

Ja, i korthet går det till så här: Rengör trappan och se till att den är torr. Applicera stegdämpning, till exempel foam eller korkpapp. Lägg sedan klickgolvet i trappan, precis som när du lägger vanligt golv. Skillnaden är att du behöver såga till mindre bitar och i rätt vinklar. När du lagt alla ytor i trappan är det dags att såga rent och sedan ska du sätta upp kantlister. Det fungerar bra med kvartsstav vid trappväggen och metallister längst fram på trappstegen.

Ett trägolv är ett ganska brett begrepp som kan innefatta såväl massiva trätiljor som parkettgolv och träfanér. Parkettgolvet är uppbyggt i flera skikt, varav ytskiktet är i olika träslag, exempelvis ek, men där de andra skikten kan bestå av gran och furu. Laminatgolv är inte ett äkta trägolv, även om det idag finns verklighetstrogna varianter.

Beroende på vilka krav du har på slitstyrka, känsla och pris, kan olika golv passa olika bra. Fördelen med ett laminatgolv är att det ofta är väldigt slitstarkt och underhållsfritt. Det passar bland annat bra i familjer där golven slits mer, exempelvis i barnfamiljer eller där det finns hundar. Ett trägolv känns ofta lite lyxigare och tillför även viss värme.

Färgen är såklart en smaksak men i regel kan man säga att ett mörkare golv sväljer mer ljus och kan få ett rum att kännas lite mindre än vad det är. Samtidigt gör mörka golv att rummet känns mer ombonat. Ljusa golv öppnar upp rummet och får det att kännas större.

Relaterade artiklar