Epoxigolv – så målar du med epoxifärg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Epoxigolv är vanligt inom industrier, lagerlokaler och på offentliga platser där kravet på hållbarhet är stort. Epoxigolv är egentligen inte ett golv som man lägger utan en särskild färg, så kallad epoxifärg.

epoxigolv

Så målar du med epoxifärg

Epoxi är en härdplast som är vanlig i beläggningar, till exempel för industrigolv men också som relining av rör och i fogmaterial, spackel och lim. Epoxifärg består i huvudsak av två komponenter: en bas av epoxiharts och en härdare. Den kemiska sammansättningen ger ett mycket styvt och starkt material efter att ingredienserna har härdat (torkat). Det finns i stort sett endast en sak som skadar epoxifärg och det är solens UV-strålar. Därför rekommenderas det att epoxifärg endast används inomhus.

Epoxigolv är praktiskt i utrymmen som garaget, på vinden, i källaren eller på andra ställen som utsätts för hårt slitage. För att färgen ska fästa ordentligt är förarbetet viktigt. Så här får du ett lyckat resultat:

 1. Grundarbete. Golvet du ska måla måste vara helt rent, torrt och fettavtvättat för att epoxifärgen ska fästa ordentligt. Ofta behöver man slipa golvet (för betonggolv används diamantslip och för trägolv används slippapper) för att färgen ska få ordentligt fäste. Om du ska måla på sugande ytor, som till exempel trägolv, behöver du först måla med en primer. Det finns särskilda primers som är avsedda för just epoxifärg. Om du upptäcker sprickor och andra mindre skavanker i golvet ska dessa spacklas med epoxispackel innan du målar.
 2. Blanda noga. Eftersom epoxifärgen består av två komponenter (bas och härdare) är det viktigt att blanda färgen ordentligt innan du använder den. Vanligtvis blandar du själv ihop basen och härdaren och ska då följa exakta proportioner. Ett tips är att använda en omrörare till borrmaskinen och köra med låga varvtal. Kom ihåg att inte blanda till mer färg än vad som kommer att gå åt eftersom färgen börjar härda redan efter två timmar.
 3. Arbeta snabbt och metodiskt. Efter att du blandat ihop härdare och bas har du alltså runt två timmar på dig att utföra måleriarbetet, sedan börjar färgen härda. Det är viktigt att underlaget är minst 15 grader varmt (särskilt viktigt att tänka på om du ska måla i kalla utrymmen som garage eller källare). Om det är kallare fungerar inte härdningsprocessen som den ska. Applicera färgen med en korthårig målarrulle. Bäst resultat får du om du målar ”vått i vått” vilket innebär att färgen ska vara våt i alla skarvar när du applicerar den. Om du målar för långsamt hinner färgen torka där du målat på, vilket resulterar i synliga skarvar och ger ett flammigt intryck. Ofta behöver du applicera två lager färg.

Köp epoxifärg hos Beijer Bygg. Här kan du hitta bra pris på 2-kompontent och vattendispergerad epoxifärg till betonggolv, trägolv och fiberplattor.

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard
Hitta en expert som kan hjälpa dig med epoxigolv

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

 • Mötesplats med 82 070 experter
 • Digitala avtal
 • Rikstäckande
 • Gratis offertförfrågan
 • Dokumenthantering av projektet
 • Kvalitetskontroll
 • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Epoxigolv för många ändamål

Epoxi är ett slitstarkt material som därför lämpar sig bra inom industrier och fabriker. Men även hemma kan golvtypen vara praktisk. Förutom att färgen är tålig och motståndskraftig i garaget kan epoxigolv även vara snyggt inne i bostaden. Om du gillar den industriella looken kan du måla epoxifärg på ett slipat betonggolv. Det ger en råare look samtidigt som golvet får mycket lång livslängd. Dessutom finns det många sorters epoxigolv och färger, som klarlack och med olika kulörer. Epoxifärg används inte bara till golv i fastigheter utan även på båtar. Det finns särskilda epoxifärger som används för de delar av båten som ligger under vattenlinjen.

Bra vidhäftningsförmåga

Epoxi fäster bra vid många olika material. Du kan till exempel limma plywood, polyester och olika sorters metaller med epoxi. Om du ska använda epoxi för porösare material som exempelvis sugande trä, är det bra att förlimma materialet innan du limmar med epoxi. När det kommer till just trä krävs vanligtvis lite mer förarbete när du ska använda epoxi. Gäller det ytbehandling bör du måla med två lager epoxi, helst utan att tillsätta fyllnadsmedel. Det första lagret kommer att tränga ner djupare i träets fibrer, därför är det viktigt att ytbehandla med ytterligare ett lager. För ökad vidhäftning bör du även slipa mellan varje lager av epoxi. Målar du på ytor som utsätts för väder och vind bör du även laminera ytskiktet med glasfiberväv.

Gör golvet mindre halkigt

Epoxigolv är både slitstarka och reptåliga, men också väldigt blanka. För att minska halkrisken finns det därför särskilda flingor att köpa. Dessa blandar du ner i färgen innan du målar. Golvet blir då mer ruggat och lättare att få fäste på. Nackdelen med att använda flingor i epoxigolv i verkstäder eller garage är att det blir svårare att hitta skruvar och andra småsaker som du råkar tappa.

Hälsorisker med epoxigolv

Epoxigolv i sig är inte skadliga för hälsan, men materialet epoxi stod tidigare för hela 90 % av samtliga yrkesallergier hänförda till plaster. Idag har allergierna minskat avsevärt, men det beror inte på att vi inte använder epoxigolv i samma utsträckning, utan för att vi har blivit bättre på att hantera materialet. Den största användningen av epoxi är laminering, vilket är vanligt när man tillverkar epoxigolv. Epoxi består av två komponenter: basen och härdaren. Den vanligaste basen är diglycidyleter, som tillverkas av bisfenol A. Denna kemiska sammansättning har mycket irriterande effekt på hud, ögon och slemhinnor. Hur stor mängd allergiframkallande ämnen en epoxiprodukt innehåller varierar stort och det ska finnas tydlig information på produkten om den är farlig att arbeta med. Om den är allergiframkallande är det viktigt att använda skyddsutrustning.

Det är framförallt ohärdad epoxi som orsakar eksem och hudallergier, i värsta fall kan den orsaka astma. För att undvika risken för allergi ska du alltid:

 • Undvika hudkontakt med materialet
 • Skydda ögon och hud

Har man en gång blivit allergisk mot epoxi kan man sällan arbeta med materialet igen. Ett enkelt sätt att se om en epoxiprodukt är skadlig är att leta efter en varningssymbol.

Kan orsaka hudallergi

Kan orsaka allergi- eller astmasymtom samt andningssvårigheter vid inandning.

Arbetar man med hälsofarliga epoxiprodukter ska följande skyddsutrustning användas:

 • Långärmade skyddskläder
 • Skyddsglasögon (behövs om det förekommer stänkrisk)
 • Andningsskydd (behövs om det förekommer inandningsrisk)

Vanliga frågor och svar om epoxigolv

Epoxigolv är ett slitstarkt golvmaterial som består av två huvudkomponenter: bas och härdare. Epoxigolv är egentligen en särskild färg som du stryker på ett befintligt underlag, exempelvis ett betong- eller trägolv.

Epoxifärg börjar härda redan efter två timmar. Det är därför bra att endast blanda till så mycket färg som du hinna använda på den tiden.

Priset kan variera men ligger någonstans mellan 600 och 1 000 kronor för en förpackning som räcker till cirka 12 kvadratmeter. Då ingår både härdare och bas.

Ja det går bra, men ofta behöver du använda en särskild primer innan du stryker på epoxifärgen. Då fäster färgen bättre.

Relaterade artiklar