Rengör golv – olika metoder till olika golvmaterial

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Trots regelbunden dammsugning blir golven ändå smutsiga och behöver rengöras vid jämna mellanrum. Hur du ska rengöra golvet beror på vilken typ av golv det gäller. Här går vi igenom olika rengöringsmetoder för golv.

Obehandlade trägolv

Obehandlade trägolv absorberar en hel del smuts som sugs upp i träets fibrer. Det finns särskild tvål för rengöring av obehandlade trägolv. Om golvet är torrt kan du exempelvis använda varmt vatten och tvål. Om golvet är oljat kan du istället använda en speciell tvål för oljade trägolv. Kom ihåg att använda en tvål för oljebehandlade golv och olja in golvet vartannat år. Det finns olika typer av tvål för trägolv, bland annat en naturlig tvål som ger en gyllene yta och en vitpigmenterad tvål som passar bra till ljusa trägolv.

Målade trägolv

Är trägolvet målat är det oftast enklare att rengöra det eftersom färgen bildar en skyddande och smutsavvisande yta. Ofta räcker det att torka av golvet med en fuktig trasa. Använd inte för mycket vatten eftersom det kan tränga in i eventuella springor och sprickor i golvet.

Laminatgolv

Använd universalrengöring och en hårt vävd duk för att rengöra laminatgolv. Du ska inte använda särskilt mycket vatten eftersom det kan förstöra laminaten om vattnet skulle råka absorberas i springor och sprickor. Laminatgolv är känsligare mot vatten eftersom golvet vanligtvis består av en fuktkänslig MDF-skiva eller spånskiva under själva laminatskiktet.

Linoleumgolv

Använd ett vanligt universalrengöringsmedel med pH-värde på mellan 6 – 8 (exempelvis ett vanligt handdiskmedel). Undvik för varmt vatten och starka alkaliska rengöringsmedel. Det går att öka slitstyrkan i linoleumgolvet genom att applicera ett golvvårdsvax. Om du fått fläckar från gummi eller tusch kan du använda tvättnafta för att rengöra golvet.

Kaklade golv

Kakel och klinker har vanligtvis en glatt och glansig yta, vilken är enkel att rengöra med en fuktad trasa och eventuell lite diskmedel. Om smutsen sitter hårt kan du skrubba med en vanlig disksvamp. Ofta är det kalkavlagringar man vill få bort från kaklet. Här kan du lära dig hur du får bort kalkavlagringar.

Vinylgolv

Vinylgolv är i regel mycket lättskötta och kräver vanligtvis bara dammsugning. Men ibland kan du behöva rengöra golvet från fläckar. Använd i så fall vatten med universalrengöring (pH-värde mellan 7 – 8). Moppa golvet med rengöringsmedlet och låt det verka några minuter. Eftertorka sedan med endast en urkramad trasa (vatten) för att få bort eventuella rester från rengöringsmedlet.

Stengolv

Vilken typ av rengöringsmedel du ska använda till stengolv beror på vilken typ av sten det gäller. Granit är en av de mer lättskötta varianterna och kan enkelt rengöras med vatten och såpa. Marmorgolv är betydligt mer känsligt eftersom stenen absorberar vätskor och fläckas enkelt av exempelvis syror och oljor. Här behöver du välja ett lösningsmedel som är till för marmor. Det är bra att använda en ångmopp till rengöring av stengolv eftersom den ger en jämn rengöring utan att blöta ner golven. Kalkstensgolv är mycket känsliga, därför bör vardaglig rengöring endast ske med en mikrofiberduk som är lätt fuktad med vatten. Om golvet är fläckigt kan du använda natursåpa med neutralt pH-värde. Du ska aldrig använda rengöringsmedel med för lågt pH-värde eftersom medlet då blir surt, vilket fläckar golvet.

Vanliga frågor och svar

Du bör dammsuga golven varje vecka, men det räcker att utföra en mer noggrann golvrengöring någon gång i månaden (oftare om ni är många i hushållet).

Såpa används ofta till rengöring av stengolv, dock bör du vara uppmärksam på vilken typ av sten det gäller. Granit är exempelvis betydligt mer slitstarkt än exempelvis kalksten eller marmor. Kontrollera pH-värdet, för lågt pH-värde till ett marmorgolv kan orsaka fula fläckar eftersom golvet är känsligt mot syror.

Både vanlig såpa och rengöringsmedel för golv utan ammoniak fungerar till trägolv. Använd pH-neutrala rengöringsmedel.

Relaterade artiklar