ANNONS

Laminatgolv – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Laminatgolv är ett golv som imiterar trä, sten eller klinker (det finns andra mönster också). Ordet laminatgolv kommer från att tillverkningsmetoden är en laminering (man sammanfogar flera skikt med lim) och pressar samman skikten under högt tryck. Här får du lära dig mer om laminatgolv, kostnad, egenskaper och hur du själv lägger laminatgolv.

Laminatgolvets egenskaper

Laminatgolv består av flera skikt som limmas och pressas ihop. De olika skikten är:

  • Balansskikt. Det understa lagret är impregnerat och skapar stabiliteten i golvet och skyddar mot fukt.
  • Kärnan. Ett träbaserat material som ofta är tillverkat av en HDF-skiva (ett slags fiberskiva).
  • Mönsterskikt. Ett fotografiskt papper, med motiv av exempelvis trä, sten eller klinker.
  • Slitskikt. Det översta skiktet består av melaminhartser och korund (ett mineralämne). Hur mycket korund skiktet innehåller påverkar hur slittåligt golvet är.

Laminatgolv finns att få i olika kvaliteter. Ett billigare golv tål i regel inte vatten och slitage. Har laminatgolvet högre kvalitet är det tåligare och till viss del fuktresistent. Om du vill lägga laminatgolv i kök ska du satsa på en högre kvalitet, då är golvet ofta bestruket med vax. Det finns många olika utseenden att välja bland, till exempel kan du köpa laminatgolv som ser ut som ek, björk, marmor eller klinker. Det finns även enfärgat golv, till exempel grått laminatgolv. Idag kan du köpa laminat som klickgolv, vilket gör det enklare att lägga golvet själv.

Hitta en expert som kan lägga laminatgolv

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 89 103 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Lägga laminatgolv – steg för steg

Du kan köpa laminatgolv hos Ikea, Jula, Rusta, Byggmax och andra byggvaruhus. Priset varierar en del beroende på vilken kvalitet du väljer. Så här lägger du laminatgolv:

  1. Kontrollera underlaget. Det måste vara plant och får som mest avvika med tre millimeter över en meter. Du kan använda en rätskiva för att kontrollera. Om golvet inte är helt plant kan du plana ut det med antingen flytspackel (om det är betonggolv) eller genom att hyvla, slipa eller spackla (om det är trägolv).
  2. Isolera mot fukt. Om du ska lägga laminatgolv på betong eller lättbetongbjälklag ska golvet isoleras mot fukt. Lägg ut en ångspärr, den ska ha en överlappning på minst 200 millimeter och vikas upp 20 millimeter mot väggarna.
  3. Lägg ut underlagsfoam. När ångspärren är lagd rullar du ut grålumppapp eller underlagsfoam.
  4. Kontrollera vägglinjen. Ibland är väggen inte helt lodrät, i så fall behöver du såga till den första golvbrädan så att den ligger perfekt mot väggen. Borra ett hål i en liten brädbit och sätt en penna i hålet. Lägg den första golvbrädan mot väggen och för sedan klossen med pennan längsmed väggen så att du markerar ett streck på golvbrädan. Såga sedan efter markeringen.
  5. Lägg den första brädan. Den första golvbrädan lägger du med avsågad fjäder (fjädern är den bit som sticker ut från klickgolvet och som passas in i noten). Tänk på att det krävs en rörelsefog, använd klossar eller kilar för att säkra avståndet. Avstånd måste finnas vid alla väggar, rör, trappor och trösklar.
  6. Lägg nästa bräda. Klicka i fjädern i nästa golvbräda (kortsidan), klicka ihop brädorna med sina kortsidor mot varandra så att du får lagt en hel golvrad.
  7. Fortsätt med nästa rad. När du börjar lägga golvrad två kan du inte använda eventuella restbitar från den första raden eftersom de har avsågade fjädrar. Det kan du dock göra i rad nummer tre (om restbiten är minst 30 centimeter). Brädornas fog bör ha en förskjutning på cirka 40 centimeter. För att klicka ihop brädorna pressar du in fjädern i noten, slå sedan in brädan med ett slagjärn eller kloss och sätt in en kil där kortsidan möter väggen, då blir det enklare att slå in den ordentligt.
  8. Såga till den sista brädraden. Den sista raden golvbrädor behöver troligtvis anpassas. Lägg därför en bräda ovanpå den näst sista raden, sedan lägger du en tredje bräda ovanpå den och skjuter in den översta brädan mot väggen, nu har du en avståndsmätare och linjal. Rita den korrekta bredden på den mellersta brädan och såga till den. Kom ihåg att ta hänsyn till not och fjäder samt rörelsefogen. När du lägger den sista raden brädor behöver du använda ett slagjärn för att klicka ihop brädorna.

Material till golvläggningen

  • Slagjärn
  • Tumstock
  • Hammare
  • Såg
  • Slagkloss
  • Rätskiva
  • Laminatgolv
  • Klossar/kilar
  • Ångspärr
  • Underlagsfoam

Köp bra laminatgolv hos Beijer Bygg

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Vanliga frågor och svar

Det är ett laminerat golv som består av flera skikt som sammanfogats genom limning och hårt tryck (laminering).

Du kan lägga laminatgolv som klickgolv, då kilar du golvbrädorna i varandra genom deras not och fjäder (här hittar du en detaljerad steg för steg-beskrivning).

Det finns särskilda boningsmedel för laminatgolv.

Parkett består, precis som laminat, också av flera skikt. Men skillnaden är att parkettgolvets slitskikt och översta skikt består av äkta trä. Laminatgolv består av ett fotopapper som ytbehandlats med melaminhartser.

Nej, kärnan består av trämaterial och ytskiktet är fotopapper behandlat med melaminharts.

Laminat består av olika material och skikt. Kärnan är i regel HDF-skiva och ytskiktet är ett slags fotopapper som är impregnerat med melaminharts.

Är det ett betonggolv under laminatet måste först en ångspärr läggas ut, följt av en underlagsfoam.

Parkettgolv är äkta trä, det både känns och syns. Laminatgolv kan se väldigt verklighetstrogna ut, men man känner att det inte är trä.

Sten och klinker är tåliga golv. Även massivt trä är hållbart och kan både slipas flera gånger och behandlas för att få en lång livslängd.

Ett golv med mönster är bra för att smutsen inte ska synas tydligt, eller ett trägolv med mycket ådring som skapar skiftningar i färgen.

Relaterade artiklar