Lägg parkettgolv själv – klickgolv som förändrar rummet

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~8 minuter

Har du ett slitet gammalt laminatgolv eller kanske en nött heltäckningsmatta? Ett nytt och fräscht parkettgolv i ett vackert träslag kan snabbt förändra hela känslan i rummet. Du behöver varken anlita golvläggare eller ha tidigare erfarenhet – det här klarar du själv!

Underlag och expansionsutrymme

Klickgolvet kan du lägga på en befintlig golvbeläggning men ibland behöver du ta bort det gamla golvet, särskilt om det är fuktabsorberande som en heltäckningsmatta. Innan du lägger klickgolvet ska du ha rengjort hela ytan och se till att underlaget är helt torrt. Du ska även lägga ut lumppapp eller underlagsfoam. Lumppapp ger en hårdare känsla när du går på golvet och underlagsfoam sviktar mer. Underlagsfoam kan ibland skapa springor mellan golvsocklarna eftersom foamen med tiden blir hoptryckt. Om du lägger golvet på ett redan sviktande golv, som linoleum, ska lumppapp användas.

T-list kan ibland behövas, det är en T-formad list som du använder om golvet är längre än 12 meter eller bredare än 8 meter. Den skapar ett litet expansionsutrymme mellan golvbrädorna, vilket är viktigt eftersom golvet rör sig beroende på temperatur.

Laminatgolv slitageklassning

Laminatgolv finns också som klickgolv och det är ett golv bestående av en kärna av spånskiva och ett ytskikt i melamin. Laminatgolv finns att köpa i olika slitageklasser bestående av siffror och bokstäver. Ju högre siffror, desto mer slitagevänligt.

  • Bostadsutrymmen: AC21, AC22 och AC23 är slitageklasser som vanligtvis används i privatbostader.
  • Matsal: AC22
  • Kök: AC23

Material och verktyg

  • Sticksåg
  • Kap- och gersåg
  • Sticksågsblad
  • Flatborr
  • Fogsvans
  • Hammare
  • Rätskiva
  • Lumppapp eller underlagsfoam
  • Eventuellt ångspärrplast (om du lägger golvet mot ett gjutet golv eller på golvvärme)
  • Stegljudsdämpning
  • Maskeringstejp
  • Parkett- eller laminatgolv (klickgolv)
  • Knackjärn
  • Distansklossar
  • Slagkloss
  • Trälim
  • Eventuellt T-list (behövs om golvet är mer än 12 meter långt eller 8 meter brett)

Köp ditt material här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Steg för steg

  1. Ta bort golvsocklar. Det gör du så att du kan lägga golvbrädorna hela vägen in mot väggen, men det går att låta golvsocklarna vara kvar, då använder du istället extralister för att täcka skarven mellan golvet och väggen.
  2. Ta bort det gamla golvet. Det behövs inte alltid, men om det gamla golvet är fuktabsorberande, som en heltäckningsmatta, ska den tas bort.
  3. Rengör ytan. Tvätta rent och dammsug överallt.
  4. Kontrollera att ytan är rak. Med hjälp av en rätskiva kontrollerar du att ytan är helt rak och jämn, det får förekomma en differens på som mest 1,5 millimeter per meter. Lutar det? Använd tillskurna bitar av lumppapp för att skapa rätt nivå.
  5. Lägg ut ångspärrsplast. Det här behöver du bara göra om du ska lägga golvet på ett underlag i källarplan, markplan eller om du lägger golv ovanpå golvvärme. Plasten lägger du ut på den gjutna ytan. Kom även ihåg att fuktspärra bjälklaget över ventilerad krypgrund. Plasten skarvas med 500 millimeter i överlapp och ska gå upp på väggarna med 50 millimeter. Uppviket på väggarna täcker du för med hjälp av golvsocklar. Tänk på att använda flextejp vid alla skarvar och avslut så att plasten sluter helt tätt.
  6. Lägg ut stegljudsdämpningen. Rulla ut den över hela ytan och lägg våderna kant i kant. För att inte våderna ska hålla på och rulla ihop sig eller glida runt kan du tejpa fast dem med maskeringstejp.
  7. Såga av foder. För att golvbrädorna ska komma hela vägen in mot väggen behöver du såga av dörrfoder i nederkanten. Lägg en golvbräda uppochned mot underlaget och lägg sedan en fogsvans ovanpå för att såga rakt in och ta bort en liten bit av fodret.
  8. Beräkna åtgång. Mät ytan som ska golvläggas och räkna ut hur många golvbrädor du kommer behöva. Ofta går det inte helt jämnt ut utan du behöver klyva de två golvbrädor som ligger i varje ände av rummet med några centimeter. Om den sista raden golvbrädor blir smalare än 40 millimeter ska du längdkapa både den första och sista raden, det ser snyggare och jämnare ut än att endast den ena sidan har en supertunn golvbräda.
  9. Börja lägga ut golvet. Det blir snyggast om du lägger golvbrädorna i samma riktning som ljuset faller in, då döljs skarvarna betydligt bättre. Börja lägga golvet på den sida av rummet som har flest dörrar och kurvaturer. Såga till den första golvbrädan så att den hamnar 1 centimeter från dörröppningens centrum. Ett tips är att använda fogsvans ovanifrån eller sticksåg underifrån, då slipper du flisning. När den första raden golvbrädor är lagd fortsätter du med rad nummer två genom att lägga ut spillbiten från den första raden (den ska i så fall vara minst 300 millimeter lång – annars tar du en ny golvbräda). Om det saknas dörrar och kurvaturer på den första väggen kapar du av fjädern på klickgolvets bräda (den smala biten som sticker ut). Det gör du för att brädan ska ligga kant i kant mot väggen.
  10. Klicka ihop brädorna. Klickgolvet sammanfogar du genom att vika ner långsidorna i varandra, sedan knackar du ihop kortsidorna med ett knackjärn.
  11. Montera distansklossar. Efter att du lagt ut några rader golvbrädor ska du montera distansklossar så att du skapar ett utrymme från alla väggar (1 centimeter). Utrymmet fungerar som ett expansionsutrymme och kommer döljas med golvsocklar.
  12. Knacka samman brädorna. Allteftersom du lägger klickgolvet använder du en slagkloss för att knacka ihop brädorna, då tätar du alla skarvar.
  13. Lägg den sista raden. Klyv den sista raden golvbrädor på längden så att den passar in i utrymmet. Montera med hjälp av knackjärnet. Ibland saknas utrymmet för att kunna vika ner brädorna, då kan du istället såga av sponten (den lilla utskjutande delen av långsidan). Kom i så fall ihåg att limma med trälim längsmed hela sponten så att den ligger på plats eftersom den inte klickas ihop med den andra golvbrädan.
  14. Gör uttag för rör. Om du har element i rummet där rören går ner genom golvet behöver du såga ut hål i golvbrädan. Mät måtten från väggen till rören (kom ihåg att dra av så att 1 centimeter distans finns kvar). Borra sedan ur hålen för rören med en flatborr (borren ska vara 20 millimeter större än rörens diameter). Såga sedan diagonalt i 45 graders vinkel med kap- och gersågen. Lägg sedan ut den långa golvbrädan och avsluta med att limma fast den lilla ändbiten bakom rören med trälim.

Slipa parkettgolv

Det går oftast bra att slipa parkettgolv, med förutsättning att träskiktet (slitskiktet) är minst 2,5 millimeter. Parkettgolv består av äkta trä som ytskikt, till exempel kan du köpa parkettgolv i ek, valnöt eller björk. Med åren slits golvet eller får märken. Genom att slipa det kan du få upp dess forna glans. Fråga i butiken vilken typ av slipmaskin du ska ha till just ditt klickgolv samt vilka slippapper du ska använda (du kommer att behöva byta pappret flera gånger).

Om golvet är vaxat måste du tvätta bort vaxet först, annars kommer det sätta sig i slippappret som genast blir obrukbart. Om möjligt bör du ta bort golvsocklarna så att slipmaskinen kan komma hela vägen in till väggen. Se även till att dammsuga och rengöra golvet ordentligt innan du sätter igång. Kom ihåg att stänga dörrar som avgränsar mot andra rum eftersom slipmaskinen kommer skapa rejält med slipdamm. Förutom en större golvslipningsmaskin till de stora och öppna ytorna, behöver du även en kantslip som du använder längsmed väggarna. Slipa längsmed träådringens riktning.

  1. Grovt slippapper. Börja med att slipa med ett grövre slippapper (40 – 60).
  2. Slipning. Starta slipmaskinen med valsen uppfälld och fäll ner den när du börjar gå. Det svåra med att slipa golvet själv är att slipmaskinen snabbt hugger i golvet om du stannar. Du behöver därför röra maskinen kontinuerligt och i samma takt över hela golvytan. Efter första omgången slipning ska du dammsuga upp allt damm. Byt sedan till ett finare slippapper (80 – 100) och gör om processen. Fortsätt så och avsluta med ett finkornigt slippapper (180).
  3. Rengöring och behandling. Efter slipningen måste du dammsuga ordentligt och våttorka golvet. Ofta krävs någon form av behandling av golvet, till exempel hårdvaxolja, det framträder träets naturliga struktur. Du kan även lacka golvet, det skapar ett blankare golv.

Vill du anlita ett golvföretag som slipar parketten? Kostnaden för golvslipning varierar men ligger på cirka 350 kronor per m2 (arbetskostnad). Väljer du att hyra en golvslipningsmaskin kostar det cirka 450 – 500 kronor per dygn. Kantslip kostar cirka 200 kronor per dygn att hyra.

Obs!

Fanérgolv ska du se upp med att slipa, det har vanligtvis ett mycket tunt träskikt som inte klarar av slipning.

Vanliga frågor och svar

Det beror på vilket utseende du vill ha. Det finns lack med olika nyanser samt mattare eller blankare varianter. Det är bäst att rådfråga i butiken – informera då om vilket träslag parketten består av.

Cirka 350 kronor per m2. Du kan utnyttja ROT-avdraget, vilket ger dig en prisreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor för arbetskostnaden.

Det är ett golv uppbyggt i flera lager varav det översta lagret kallas för slitskikt och kan vara av äkta trä. Kärnan i parketten består ofta av en spånskiva.

Det är ett ”flytande golv” med en klickfog. Du behöver varken limma eller spika fast golvbrädorna.

Undvik att använda för mycket vatten – dammsugning och torrmoppning är att föredra. Vid behov kan du använda en fuktig men väl urvriden mopp.

Relaterade artiklar