Förändra golvet på 8 sätt

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Är dina trägolv slitna, gamla eller helt enkelt tråkiga? Du kan ge ett trägolv nytt liv utan att byta det, bland annat genom att måla det eller betsa golv utan att slipa.

1.     Få fram trägolvets ådring med olja

Om du har en äldre träparkett av ett vackert träslag kan det vara motiverat att bevara den. Du kan ge golvet nytt liv med olja (förutsatt att det befintliga ytskiktet är av vax eller olja eller obehandlat). Oljan ger golvet en matt yta samtidigt som den framhäver de vackra och unika ådringarna i träet. Dessutom ger oljan golvet ett skyddande hölje eftersom den tränger in i träets fibrer. Det är inte att föredra att olja golv utan att slipa, slipningen är viktig eftersom det tar bort den gamla behandlingen och gör att träet lättare kan suga upp oljan.

2.     Få fram trägolvets lyster med lack

Med hjälp av lack kan du förnya gamla trägolv. Det finns två typer av lack: blank och matt. Matt lack är den mest populära och skapar ett utseende som påminner om oljat golv. Fördelen med lack är att golven får en hårdare och mer slitstark yta. Vill du skapa ett helt nytt utseende kan du använda blank och matt lack som du målar i ett rutmönster. Det tar en del tid och kräver tålamod, men resultatet blir riktigt effektfullt.

3.     Gör golvet ljusare eller mörkare med vax

Om det befintliga golvet har ett slitskikt av vax eller olja kan du göra golvet ljusare eller mörkare. För att skapa mer djup i golvet använder du ett brunt dekorvax, det ger en bärnstenseffekt. Kom ihåg att följa tillverkarens anvisningar samt avsluta med en applicering av hårdvaxolja.

4.     Försköna träets naturliga karaktär med bets

Ett sätt att bevara träets ådring och karaktär men samtidigt färga det är genom att betsa parkettgolvet. Det finns flera typer av bets, bland annat helt transparent som endast fördjupar ådringen, samt färgad bets. Det finns även vatten- och oljeburen bets. Kanske har du ett gulnat ekgolv du tröttnat på. Efter en strykning av mörk bets blir golvet som nytt. Läs alltid anvisningarna från leverantören.

5.     Förvandla golvet med ny färg

Om golvet är i bra skick räcker det med att målartvätta ytan och göra en toppstrykning med färg, men bäst fäster färgen om du slipar och grundmålar först. Är golvet lackerat och slitet behöver du slipa ordentligt. Med målarfärg kan du verkligen vara kreativ, till exempel kan du måla mönster som randigt eller rutigt.

6.     Bevara träet längre genom att luta golv med hårdvaxolja

Om du har ett olackat trägolv av gran eller furu och vill undvika att golvet får en gulnande färg snabbt, kan du behandla det med lut. Lut gör att trägolvet blir tåligare samtidigt som träet håller sig ljust längre. Slipa alltid golvet först och applicera sedan luten planklängd efter planklängd (från vägg till vägg). Stanna inte mitt på en planka eftersom det kan göra resultatet flammigt. När luten torkat ordentligt efterbehandlar du golvet med hårdvaxolja, såpa eller olja. Du ska inte lacka ett lutat golv.

7.     Fräscha upp parkettgolv med såpa

Med trä- och linoljesåpa får du inte ett tåligare trägolv, däremot får du ett ljust golv där träets ursprungliga karaktär kommer fram. Är golvet nylagt är det bra att skura det cirka fem gånger – kom ihåg att låta golvet torka mellan gångerna.

8.     Gör golvet blankt och som nytt med boning

Har du en lackad parkett är det bra att bona golvet ibland, då ger du golvet en fantastisk glans och golvet blir som nytt. Först måste du rengöra golvet noggrant, använd till exempel såpa och vatten och skura ordentligt. Golvet måste hinna torka innan du sätter igång att bona det. Använd till exempel en golvbonare och flytande bonvax. När golvet är bonat putsar du rent hela ytan med en mjuk och torr trasa.

Vanliga frågor och svar

Börja med att rengöra golvet, slipa sedan bort ojämnheter. Dammsug hela golvet för att få bort slipdamm. Om trägolvet är obehandlat måste du grundmåla det först innan du toppstryker med målarfärg. Om golvet varit målat tidigare ska du först målartvätta det, rugga upp ytan med slippapper, skrapa bort eventuella flagnande färgpartier och dammsuga det. Sedan kan golvet målas.

Det är en golvbehandling som används till trägolv av gran och furu. Det gör golvet tåligare och saktar samtidigt ner gulnandet av träet.

Lack, det skapar en mycket slitstark yta.

Du kan bland annat bona golvet om det är lackat, det ger ytan en ny glans. Innan du bonar golvet måste du rengöra det ordentligt. Låt sedan golvet torka ordentligt innan du stryker på bonvaxet (det finns särskilda så kallade golvbonare att använda).

Relaterade artiklar