Kitta fönster – steg för steg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Ser dina fönster tråkiga och slitna ut? Kanske planerar du på att byta ut dem? Det är inte säkert att det är något fel på fönstren, ibland behöver de bara oljas in och kittas om för att bli som nya igen. Här går vi igenom hur du kittar fönster – steg för steg.

Renovera fönster

En vanlig anledning till att fönstren ser tråkiga och gamla ut beror ofta på att de inte målats om. Det gör att oljan i färgen torkar ut, vilket resulterar i att färgen spricker och flagnar. När färgen flagnat blottas träet och regnvatten kan börja tränga in i fönsterkittet. När kittet blir vått tappar det fästförmågan och lossnar. Andra orsaker till att fönstren åldras i förtid kan bero på att de målats med fel färg. Ett exempel är plastbaserade färger. De håller bra i regn – ett tag, men problemet är att plastfärger stänger inne den fukt som kan ha vandrat in bakom färgen, eller fukt som kommer från huset.

Många gånger räcker det att skrapa bort flagnande färg, kitta om fönstren och måla om på nytt. Det är inte svårt och kräver inte några dyra material, det tar bara en del tid. Det finns ett värde i att renovera gamla fönster eftersom materialen ofta håller mycket god kvalitet. Virket som används i träfönster är vanligtvis kärnvirke, vilket håller hög kvalitet och är mycket motståndskraftigt. Det kan vara värt att renovera och fräscha upp gamla fönster istället för att köpa nya. Tänk på att när du målar om fönster ska du undvika plastfärger, det är bättre med linoljefärg, oljefärg eller alkydfärg. Det går att kitta fönster själv, det är inte särskilt svårt. Men om träet i dina fönster är i mycket dåligt skick och behöver bytas ut, kräver det viss snickarkunskap.

Vad är fönsterkitt?

Fönsterkitt används för att täta den lilla springan mellan fönstrets glasruta och fönsterbåge. Traditionellt fönsterkitt innehåller olja och är ett elastiskt material som så småningom torkar och hårdnar allteftersom träet absorberar oljan. Efter många år torkar och krackelerar fönsterkittet och då måste det bytas ut.

Kitta fönster

För att kitta och måla fönster behöver du följande material:

 • Färgskrapa
 • Maskeringstejp (finns särskild maskeringstejp för fönstermålning)
 • Kittkniv
 • Sandpapper och slipkloss
 • Tvättsvamp och hink
 • Kniv
 • Skruvmejsel
 • Rakbladsskrapa
 • Penslar (helsyntetiska och mjuka)
 • Skyddsplast och skyddspapper
 • Utomhustvätt
 • Alg- och mögelmedel
 • Fönsterkitt
 • Rostskyddsgrund
 • Penseltvätt
 • Grundolja
 • Grundfärg
 • Fönsterfärg
 • Spackel
 • Handskar

Köp ditt material här

byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard
 1. Rengör. Börja med att ta loss gamla tätningslister och hörnbeslag. Använd sedan utomhustvätt (spä ut den enligt anvisning på förpackningen) och tvätta rent alla träytor. Låt medlet verka i 15 minuter och skölj av med vatten. Om det finns problem med mögel- eller algtillväxt använder du alg- och mögelmedel som också späs ut enligt anvisningar.  Mögel- och algmedel behöver inte sköljas av, låt det bara torka ordentligt.
 2. Skrapa bort gammal färg. Börja med att kontrollera hur träets skick ser ut. Om träet är ruttet på sina håll ska det bytas ut. Fortsätt sedan med att skrapa bort all gammal och flagnande färg. Skrapa även bort det gamla fönsterkittet. Avsluta med att slipa rent alla träytor, då kommer färgen fästa bättre.
 3. Grundmåla. När träet är torrt ska alla sugande träytor (skarvar och ändträ) impregneras med träolja. Vänta i 30 minuter och torka sedan bort överflödig olja som inte sugs upp av träet. Måla träet med grundfärg och låt torka enligt anvisningar. Om du ska måla om hörnbeslag ska du först ta bort eventuell rost och gammal färg. Beslagen ska grundmålas med rostskyddsfärg. Avsluta med att montera tillbaka beslagen.
 4. Kitta. Nu är det dags att kitta fönsterbågarna. Du kan antingen applicera kitt med en kittkniv eller med en kittspruta. Om du använder kniv är det bra att doppa den i vatten med diskmedel, då fastnar inte kittet på kniven. Tryck ut en jämn sträng längsmed springan mellan glasrutan och fönsterbågen. Dra sedan kniven över kittet för att jämna ut det och se till att det lägger sig överallt i springan. Dra bort överflödigt kitt med kittkniven. Om det finns andra ojämnheter i träet kan du använda samma kitt för att laga det.
 5. Måla. När kittet har torkat är det dags att måla. Först måste du maskera de delar av fönstret som inte ska målas, exempelvis hela glasrutan. Kom ihåg att lämna cirka 2 millimeters utrymme mot kittet, det gör att det blir en liten kant med färg som förhindrar regnvatten från att tränga in i kittet. Måla sedan alla ytor två gånger med färg (låt torka mellan varje omgång enligt anvisningar).

Några tips!

Det bästa vädret för fönstermålning och kittning är växlande molnighet. Du ska inte måla när det duggar eller regnar. När du väl målat med täckfärg bör du dra bort maskeringstejpen innan färgen är helt torr, annars riskerar en del av färgen att följa med när du drar bort tejpen.

Anlita hantverkare

Om du är någorlunda händig kan du förmodligen kitta fönstren på egen hand. Men om fönstren är i dåligt skick och vissa delar av träet måste bytas ut, kräver det mer kunskap inom snickeri. Om du inte är säker eller inte orkar sätta dig in i hur du ska göra, kan det vara bättre att anlita en hantverkare för fönsterrenoveringen. Fördelen med att anlita hantverkare är att du dels slipper lägga ner någon tid på jobbet, dels kan känna dig trygg med att arbetet utförs på ett fackmässigt sätt. Med andra ord får du nyrenoverade fönster som kommer hålla i många år. Du har dessutom möjlighet att utnyttja ROT-avdraget, vilket ger dig en prisreducering på 30 % på upp till 50 000 kronor.

När du ska leta rätt på en hantverkare till fönsterrenoveringen är det bra att jämföra några olika alternativ. Gör så här:

 1. Välj ut ett par olika aktörer. Här kan du hitta hantverkare som renoverar fönster.
 2. Skicka ut offertförfrågan. Beskriv noggrant vad du behöver hjälp med, då blir det enklare för hantverkarna att ge en mer noggrann offert.
 3. Kontrollera omdömen. Bilda dig en uppfattning om hantverkaren genom att läsa recensioner från tidigare kunder.
 4. Kontrollera F-skatt. Hos allabolag.se kan du se om företaget innehar F-skatt, du behöver deras organisationsnummer för att söka.
 5. Jämför offerter. När du får tillbaka anbuden kan du jämföra dem för att kontrollera pris och tidsåtgång.

Vanliga frågor och svar

Nej, det kräver bara lite tålamod, övning och tid.

Om kittet sitter ordentligt och inte är skadat är det ofta bättre att låta det sitta kvar. Annars finns det en risk för att glaset spricker när du bänder för att försöka få loss kittet.

Det finns vissa nackdelar med silikonbaserat kitt eftersom målarfärg inte fäster bra på silikon. Om du verkligen vill använda silikon ska du kontrollera att kvaliteten är hög, det kan skilja sig ganska mycket mellan silikonbaserade tätningsmassor.

Kittet måste vara helt torrt innan du målar, kontrollera anvisningarna och torktid på fönsterkittet du använder.

Kostnaden varierar en del eftersom hantverkare sätter olika timpriser. Men ett ungefärligt pris för att renovera träfönster ligger på cirka 2 000 – 5 000 kronor per fönster, inklusive moms. Det blir dyrare om hantverkaren måste byta ut ruttet trä. Om det endast handlar om kittning av fönster går arbetet betydligt snabbare, särskilt för en fackman. Skicka ut offertförfrågan så får du en bättre uppfattning om prisbilden där du bor.

När kittet torkat och börjat spricka är det hög tid att kitta om fönstren. Hur ofta det ska göras beror på hur vädret ser ut där du bor samt vilken typ av kitt som används tidigare. Ibland måste fönstren kittas om vart tionde år, ibland oftare.  

Relaterade artiklar