Innehåll i denna artikel
Allmänt om viner och lagring
När du handlar vin på Systembolaget erbjuds ett mycket stort sortiment av drickfärdiga viner. Det innebär i korthet att vinproducenten redan innan försäljning har lagrat vinerna tillräckligt länge för att de ska hinna utveckla sina rätta smaker. Den här typen av vin gynnas inte alltid av att lagras eftersom vinet senare kan upplevas som platt i smaken. Du kan dock utan problem lagra de flesta viner ett par år utan att det händer något (det är i så fall viktigt att vinerna förvaras i totalt mörker).
När du ska lagra vin för att de ska utveckla smakerna mer, finns det vissa viner som gör sig bättre att lagra än andra. Satsa på viner med följande egenskaper:
- Höga tanniner
- Hög syra
- Ett plus om vinet lagrats på fat
- Hög sockerhalt (om det gäller söta viner)
Det finns även andra faktorer som påverkar hur lagringsbart ett vin är, bland annat handlar det mycket om druvans kvalitet, hur druvmusten behandlats i processen samt hur lagringen gått till innan vinet buteljerades. Om du oftast köper vin på Systembolaget är deras röda viner (inom smaktypen ”Stramt & Nyanserat”), vita viner (inom smaktypen ”Friska & Fruktiga”) samt söta viner bra alternativ till att lagras.
Vinförvaring – så lagrar du vinet på bästa sätt
Du behöver inte ha en vinkällare för att lagra viner. Det räcker gott och väl med vinhyllor eller en vinkyl. Det viktiga när du lagrar viner är inte hur stort utrymmet är, utan temperaturförutsättningar och ljusinflöde. Viner trivs att lagras på en sval och mörk plats. Eftersom solen både förändrar vinets färg och utseende samt gör smaken tråkig, ska vinet aldrig lagras öppet, exempelvis i ett vinställ i köket. En annan anledning till att vinerna inte bör lagras i allmänutrymmen i bostaden beror på att buller och vibrationer stör vinet och resulterar i att mognadsfällningen från vinet aldrig får en möjlighet att sjunka till botten. Vinet blir istället grumligt och även om det inte påverkar vinets doft eller smak, så försämrar det vinets helhetsintryck. Du bör alltså inte lägga vinet ovanpå kylskåpet, eftersom det kommer ge ifrån sig ständiga vibrationer. Då är det bättre att förvara vinet i en mörk garderob. Oavsett om du ska bygga en vinkällare, sätta upp vinhyllor eller investera i en professionell vinkyl är följande saker viktiga:
- Temperatur. 12 grader är den idealiska lagringstemperaturen. Temperaturen ger vinet tillräckligt med värme för att utvecklas i en långsam och jämn takt så att smakerna och vinets karaktär utvecklas. Det går bra med temperaturer mellan 8 och 15 grader, det viktiga är att temperaturen är jämn och inte skiftande.
- Luftfuktighet. Den optimala luftfuktigheten i en vinkällare är 70 %. Är rummet alldeles för torrt riskerar korken att spricka, men är det alldeles för fuktig riskerar korken att gå sönder vid öppnandet av vinet.
- Mörker. Vinförrådet bör vara helt mörk, utan springor där solljus kan ta sig in. Solens UV-strålar påverkar nämligen vinets smak och utseende.
Vinflaskans kork
Idag säljs många viner med skruvkapsyl istället för kork, alternativ plastkork. När det kommer till lagring av vinflaskor med skruvkapsyl bör du prova dig fram. En del menar på att lagring inte är lika gynnsamt eftersom skruvkapsylen är så pass tät att den inte släpper in något syre, vilket kan leda till en unken doft eller att vinet utvecklas betydligt långsammare. Däremot kan vinflaskor med skruvkapsyl inte få korkskador, vilket annars inte är helt ovanligt för äldre viner. Vinflaskor med skruvkapsyl kan dessutom lagras stående, till skillnad från vinflaskor med kork som ska ligga ner för att inte korken ska riskera att torka ut.
Serveringstemperatur
Även om du ska ställa in en ganska låg temperatur i vinförrådet eller vinkällaren, ska vinerna avnjutas i en annan temperatur, den så kallade serveringstemperaturen. Den kan variera lite beroende på vilken typ av vin det gäller:
Vintyp | Temperatur | Undantag |
Rött vin | 16 – 18 grader | Lätta rödviner samt viner med druvan Pinot Noir – 14 – 16 grader |
Vitt vin | 8 – 10 grader | Fylliga vitviner kan serveras upp till 12 grader, då utvecklas doft och smak mer. Gäller det lätta vita viner ska de serveras vid cirka 6 grader. |
Mousserande vin | 8 – 10 grader | Äkta champagne serveras helst vid 9 – 10 grader, medan prosecco och cava serveras något kallare. |
Rosévin | 8 – 10 grader | 8 – 10 grader gäller för rosévin. Är det kallare kommer inte alla smaker fram och är det varmare känns vinet inte friskt och fräscht. |
Vinkällare – bra att tänka på
Beroende på vilka förutsättningar du har i din bostad, kan du antingen välja att bygga en vinkällare, ett vinförråd eller köpa en vinkyl. Det går att inreda i stort sett vilket rum som helst till vinkällare, dock är det viktigt att rummet kan mörkläggas totalt. Eftersom vinerna kräver ett mycket specifikt klimat måste rummet eller källaren isoleras. Du kan använda pressad polystyren och polyuretanskum, det är två isolermaterial som tål stora värmeväxlingar. Du kan även välja att bygga ”ett rum i ett rum”, det kan du göra genom att använda modulrum, de köps monteringsfärdiga. Kom dock ihåg luftspalten som ska finnas mellan de befintliga väggarna och golvet.
Kort om modulrum!
Väljer du att köpa ett monteringsfärdigt modulrum á 120 x 120 centimeter, hamnar kostnaden på cirka 33 000 kronor, då är även kylaggregat och dörr inräknat.
Om du inte har något rum i bostaden som kan omvandlas till vinrum kan du istället köpa ett vinlagringsskåp. Ett skåp med plats för 36 flaskor kostar cirka 18 000 kronor och uppåt, du kan även hitta betydligt mindre och enklare vinkylar för några tusen kronor.
Olika sätt att lagra vin
Vinkällare, vanliga vinhyllor eller kanske ett vinförråd under trappan? Det finns många sätt att lagra vin på. Vilket alternativ som passar dig bäst beror dels på bostadens förutsättningar, dels på hur många flaskor du vill kunna lagra.
- Vinförråd under trappan. Ett effektfullt sätt att lagra vin, men inte det mest gynnsamma eftersom vinflaskorna exponeras av ljus. Dessutom uppstår vibrationer i vinhyllorna varje gång någon går i trappan.
- Vinkällare. En riktig vinkällare är förstås det bästa alternativet och utmärkt för dig som vill kunna lagra många viner och under lång tid.
- Vinkyl. Vinkylar är praktiska och innebär inte särskilt mycket arbete för dig. Du kopplar helt enkelt in kylen till elen, sedan kan du via en display ställa in rätt temperatur och luftfuktighet. Vinkylar finns i olika storlekar men är bäst för dig som inte vill lagra alldeles för mycket och som även vill använda kylen för dina drickfärdiga viner.
- Vinhyllor i vägg. Vinhyllor fungerar utmärkt att montera i en vinkällare eller vinförråd, däremot kommer det inte gå att lagra viner i köket bara för att vinet ligger på vinhyllor.
När du väljer inredning till vinkällare eller vinförråd, ska du alltid sätta funktion framför estetik. Välj hyllförvaring som passar antal viner samt satsa på ett organisationssystem. Till exempel kan du måla vinhyllorna med svart griffelfärg och skriva namn och årtal. Eller så kan du sätta upp en whiteboard för att föra anteckningar under lagringsprocessen.
Vanliga frågor och svar
Temperaturer mellan 8 och 15 grader (12 grader är den optimala lagringstemperaturen).
Vinflaskorna ska lagras liggande, i ett mörkt och svalt utrymme, exempelvis i en källare.
Minst 70 % är bra.