ANNONS

Bygga altantak

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Med ett altantak kan uteplatsen användas även när det duggar eller kommer en skur. Det finns flera typer av altantak, både sett till stil och funktion. Till exempel kan ett altantak bestå av en stor segelduk, ett transparent glas eller byggas som ett vanligt tak med reglar och tegelpannor. Här får du lära dig hur du bygger ett klassiskt trapetstak.

Förutsättningar

Förutsättningarna för det här altantaket är ett förhöjt trädäck där två stolpar redan sticker upp, exempelvis från ett tidigare plank eller altanräcke. Du slipper gräva ut marken, istället används en stabil betongplatta och två kraftiga vagnsbultar för att förankra en extra stolpe i trädäckets regelverk. I korthet bygger ett altantak mot husväggen med hjälp av en bärlina längsmed husväggen, en lätt takkonstruktion och ett trapetstak.

Material och verktyg

  • Bärlina 45 x 95 mm
  • Stolpe 70 x 70 mm
  • Hammarband 70 x70 mm
  • Takregel 45 x 145 mm
  • Tryckimpregnerat trä till takläkt 40 x 60 mm
  • Trapetstak
  • Farmarskruv
  • Spikplugg
  • Träskruv
  • Ankarskruv
  • Vinkelbeslag (till stolpe och takregel)
  • Vagnsbult med tillhörande brickor och muttrar
  • Vattenpass
  • Tumstock
  • Hammare
  • Skruvdragare

Köp en ordentlig kap- och gersåg

När du bygger altantak, lägger trall eller bygger en helt ny altan på plintar, kommer du få mycket hjälp om du har de rätta verktygen. Hos Proffsmagasinet hittar du inte bara enklare tillbehör som vattenpass och snörslå, även riktigt bra kap- och gersågar – ett måste till altanen. Med kap- och gersåg blir det enkelt att såga rent alla kanter.

 Köp ditt material här

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard
byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Köp dina verktyg här

Så här bygger du ett altantak mot vägg

Stolparna

Det är viktigt att stolparna står helt lodrätt, annars kommer inte konstruktionen att hålla eller bli snygg. Var noggrann med vattenpasset.

  1. Mät ut var stolpen ska stå. Sätt måtten utifrån vilken bredd på altantak du vill ha. För att kunna mäta ordentligt behöver du ta bort trallbrädorna som ligger närmast stolpen. Märk gärna upp dem så att de kan läggas tillbaka på samma plats. Med hjälp av ett murarsnöre säkerställer du att den nya stolpen livar med de befintliga stolparna.
  2. Lägg ut en betongplatta under stolpen. Kontrollera med vattenpass för att säkerställa att stolpen är helt lodrät. Ett tips är att lägga lite tjärpapp under ändträet på stolpen, då förhindrar du att fukt sugs upp av träet.
  3. Borra. Gör två hål i stolpen och i den tvärgående regeln. Det kan vara bra att fästa ett vinkeljärn först med några skruvar. Då säkrar du konstruktionen.
  4. Dra igenom vagnsbulten. Bulten ska gå igenom stolpen och regeln.

Bärlinan – fäst altantak i fasaden

För att taklutningen ska bli korrekt måste du vara noggrann när du sätter upp bärlinan på väggen. Det är förhållandet mellan bärlina och hammarband som avgör takets lutning. Kom ihåg att ta hänsyn till eventuella terrassdörrar och takfot.

  1. Sätt fast takregel med skruvtving. För att markera ut var bärlinan ska sitta kan du först sätta fast en takregel på stolpen med en skruvtving. Då kan du kontrollera att terrassdörren går att öppna. Markera även ut var takregeln ska sitta på stolparna.
  2. Montera bärlina. Nu är det dags att skruva fast bärlinan i väggen. Borra en 7 mm borr med CC-mått 50 cm (centrum till centrum). Kom ihåg att ständigt kontrollera bärlinan med vattenpasset.
  3. Spänn fast en regel mellan stolparna. Den ska sättas fast i de främre stolparna och i höjd med hammarbandet. Kontrollera med vattenpass så att den ligger i våg. Sätt sedan fast två träbitar vid stolpen och såga av stolpens överflödiga del.
  4. Såga ut en bit av stolparna. För att hammarbandet ska kunna ligga i rätt höjd sågas en bit på 7 x 3,5 cm bort, där kan hammarbandet ska ligga.
  5. Skruva fast hammarbandet i stolparna. Använd tillräckligt långa skruvar så att de verkligen får bra grepp.
  6. Kontrollera med vattenpass. Säkerställ att hammarbandet ligger i våg och skruva sedan fast hammarbandet även i den mellersta stolpen.

Tips!

Om du vill kunna ta bort taket, exempelvis när det är soligt, är det bättre att satsa på ett flexibelt altantak. Segelduk är populärt och kan tas bort och läggas på vid behov.

Takkonstruktionen

Nu är själva stolparna och hammarbandet på plats och det är dags att börja bygga takkonstruktionen. Det enklaste sättet är att såga ut ett hack i bägge ändar av takreglarna, då kan de ligga stadigt mot både bärlina och hammarband.

  1. Placera ut takreglar. Ett avstånd på 70 cm är bra men det går att variera avståndet beroende på takets dimensioner. Såga ut ett hack i bägge ändar av takreglarna. Se till att hacket passar så att reglarna sedan passar in på hammarband och bärlina.
  2. Skruva fast reglarna. När takreglarna passats in och lagts på bärlina och hammarband skruvas de fast. Kontrollera med vattenpass att reglarna hamnar rakt.
  3. Skruva fast takläkt. Takläkten skruvas fast i takreglarna med vinkelbeslag.
  4. Montera takskivor. När läkten är fastskruvad är det dags att lägga på taket. Markera på takets undersida hur stor del som ska kapas av. Använd en vinkelslip för att kapa överskottstaket. Säkra taket med farmarskruv som du fäster i den underliggande läkten.
Hitta en expert som kan bygga altantak

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 89 343 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Det finns olika typer av altantak, bland annat klassiskt trapetstak, flexibelt tak med segelduk och mer permanenta lösningar som en förlängning av hustaket. Du kan välja bland många typer av material, som kanalplast, glas, takpannor och plåt.

Fördelen är att altanen blir mer användbar eftersom du kan vistas där även om det regnar.

Om ni är två personer med lite snickarvana kan ni bygga detta altantak på en helg.

Relaterade artiklar