Innehåll i denna artikel
Olika typer av sticksågar
Det finns olika typer av sticksågar, bland annat:
- Sticksåg med stavhandtag. Modellen har inget riktigt handtag utan du håller sågen runt själva motorn. Fördelen är att du får ett mer flexibelt grepp och kan hålla sågen i olika vinklar beroende på hur och var du jobbar.
- Sticksåg med bygelhandtag. Ska du kapa och såga raka linjer är sticksåg med bygelhandtag att föredra. Du får ett stabilt grepp och kan föra sågen stadigt över arbetsstycket. Det är svårare att hålla i sågen om du ska såga uppochned eller i vinkel, då är stavhandtag att föredra.
- Kombinerad stick- och tigersåg. Den här sågen kan användas som en sticksåg vid grövre arbeten, det är en kombinationsmaskin eftersom du kan byta sågblad. Skillnaden mellan en sticksåg och tigersåg är att tigersågen har ett blad som rör sig horisontellt medan sticksågen rör sig vertikalt.
Sticksågar finns i både nätanslutet- och batteridrivet format. Batteridrivna varianter är portabla och gör att du kan arbeta var som helst, utan att behöva ta hänsyn till sladdar och eluttag. Nätanslutna modeller kan å andra sidan användas hur länge som helst. Sticksågen har många användningsområden och det är själva sågbladet som avgör vilket material du kan arbeta med. Något som dock är viktigt att kontrollera är sticksågens sågdjup, det varierar beroende på modell. Sågdjupet avgör hur tjockt material du kan såga igenom.
Sticksågens användningsområden
Sticksågen är ett praktiskt och mångsidigt. Vanlig användning av sticksåg är:
- Figursågning. Det är praktiskt att såga med sticksåg när du vill skapa särskilda former, det är något som utmärker den från andra maskiner. Sågen är lättmanövrerad och ger dessutom god översikt över arbetsstycket.
- Kapning. I stort sett alla sågar kan användas för att kapa brädor, lister och reglar, likaså sticksågen.
Det är enkelt att använda en sticksåg men det är samtidigt viktigt att vara noggrann och kontrollera olika saker innan du startar maskinen:
- Sågblad. Det första du ska göra innan du börjar använda en sticksåg är att välja rätt sågblad för arbetsstycket. Ska du såga i trä bör ett sågblad som är avsett för trä användas.
- Fäst sågbladet. För sticksågar används i regel två typer av fästen; T och U. T-fästning är den vanligaste sorten och vanligtvis är det bara att trycka fast sågbladet. När du ska byta bladet trycker du in en knapp för att lossa det. Sågblad med U-fästning skruvas på plats.
- Skyddsutrustning. Det bildas mycket damm vid sågning så det är bra att alltid använda skydd för att täcka ögon, näsa och mun.
- Fäst materialet. För att kunna arbeta säkert måste materialet vara ordentligt fastsatt, annars kan det röra sig under sågningen, vilket kan utgöra en säkerhetsrisk. Vanliga tvingar i arbetsbordet brukar räcka.
- Hastighet. De flesta sticksågar har hastighetsinställningar. En lägre hastighet är bra för metall och plast då det blir enklare att arbeta med precision medan en högre hastighet är bättre vid sågning i trä eftersom det minskar vibrationen.
- Placering. Se till att sågen är positionerad kant i kant med arbetsstycket innan du börjar såga och tryck lagom hårt. Det är bäst att börja försiktigt för att sedan öka hastigheten successivt.
- Håll stadigt. Se till att sågens bottenplatta ständigt ligger plant mot arbetsstycket, det underlättar ett rakt spår.
- Borra innan sågning. Om du ska såga ett hål eller direkt i ett material, till exempel för att såga ur för diskho, är det bäst att alltid borra ett hål först innan du sågar. Hålet behöver inte vara stort, bara tillräckligt för att sågbladet ska få plats.
Sticksågens egenskaper
Sticksågar har många olika egenskaper, bland annat:
- Dammutsug. Vissa modeller är försedda med ett dammutsug till vilken man kan koppla på en slang eller påse för att samla upp det sågspånsdamm som bildas vid sågning. Billigare varianter saknar ofta dammutsug men ofta går det ändå att koppla på en grovdammsugare.
- Pendelfunktion. Pendelfunktionen innebär att sågen rör sig framåt utan att du egentligen behöver lägga någon kraft eller tyngd för att flytta den framåt. Fördelen med pendelfunktionen är att du istället för att fokusera på att lägga rätt tryck kan fokusera på att följa den exakta formen.
- Vibrationsdämpning. Vissa modeller har en vibrationsdämpning, vilket är särskilt viktigt när du arbetar under längre perioder. Vibrationsdämpningen gör att vibrationen dämpas, vilket minskar obehaget och belastningen på händer och armar.
- Laser. Om du vill såga exakt rakt är laserljus en mycket bra funktion. Du följer helt enkelt laserstrålen som lyser upp arbetsstycket.
- Konstantelektronik. Den här tekniken innebär att såghastigheten alltid är densamma, oavsett hur tungt motorn belastas.
- Geringsågning. För att utföra geringsågning är det bara att lossa på sulan och sätta den i önskad vinkel. Ofta går det att justera vinkeln genom en spak.
Sticksåg bäst i test
Sticksåg test
Sticksågen är ett användbart verktyg som kan användas till mycket. Från att såga rakt med sticksåg till att såga vinklar och figurer. Det finns många typer av sticksågar, bland annat sladdlösa, med batteri, med olika slaghastighet och olika sågdjup. Lär dig mer om vilken sticksåg som är bäst i test och vilka priser, funktioner och finesser de olika modellerna har.
Batteridriven eller med sladd
Sticksågar finns att köpa med batteri eller med sladd. Det finns för- och nackdelar med bägge typerna. Fördelen med att köpa en sticksåg med batteri är att du kan arbeta mer flexibelt och även i utrymmen där det inte finns strömuttag. Nackdelen med batterier är att de inte håller hur länge som helst utan att behöva laddas. Det kan bli irriterande att vara mitt uppe i arbetet och sedan märka att batteriet börjar ta slut. Det finns lösningar på det också, till exempel kan du köpa ett extrabatteri så att du alltid har ett fulladdat. Fördelen med sticksåg med sladd är att du kan såga så länge vill. Nackdelen är att du måste stå i närheten av ett strömuttag.
Välj rätt sticksåg – kontrollera egenskaperna
Det finns flera saker du bör kontrollera innan du köper en sticksåg, bland annat:
- Arbetsljus. En bra sticksåg har inbyggd LED-belysning som lyser upp arbetsstycket.
- Bladinfästning. Det är viktigt att sågbladet är enkelt och säkert att byta. Kontrollera att du kan byta blad på sticksågen utan verktyg, det sparar du mycket tid på. Det är även viktigt att bladfästet är robust och kan såga i snäva kurvor.
- Handtag. Handtagets känsla är avgörande för om du ska tycka om att använda sågen eller inte. Billigare varianter har ofta handtag i vanlig hårdplast, medan lite dyrare varianter har handtag i gummi, vilket ger bättre handgrepp. Det finns sticksågar med såväl raka handtag som bygelhandtag.
- Hastighet. Det är bra att välja en sticksåg med flera hastigheter. Slaghastighet är antalet slag som bladet rör sig upp och ned.
- Laser. Inbyggt laserljus gör det enklare att såga utefter en rak linje.
- Spånblås. En praktisk funktion hos sticksågar är spånblås som ser till att såglinjen hålls sågspånsfri och ren. Det blir lättare att se arbetsstycket. Om spånblås finns kan en dammsugare kopplas på för att samla in spånet.
- Sågvinkel. Vanligtvis kan sticksågar ställas in i vinkel 0 – 45 grader. Det är viktigt att det är enkelt att ändra vinkeln utan att behöva använda verktyg.
- Kapacitet i olika material. När du köper en sticksåg är det viktigt att kontrollera materialkapacitet, alltså hur djupt sågen kan såga i olika material.
Bästa sticksågarna just nu
Modell | Bosch GST 90 E | Makita DJV181Z | DeWalt DW343K | Bosch GST 18 V-LI S | Milwaukee HD18 JSB-0 |
Betyg | 8,5 | 8,0 | 7,5 | 7,0 | 6,5 |
Pris | Från 1 295 kr | 2 204 – 2 274 kr | Från 1 250 kr | Från 1 798 kr | Från 2 193 kr |
Rangordning
- Bosch GST 90
- Makita DV181Z
- DeWalt DW343K
- Bosch GST 18 V-LI S
- Milwaukee HD18 JSB-0
1. Bosch GST 90 E
- Modell: Bosch GST 90 E
- Kraftkälla: Elnät
- Vikt: 2,3 kg
- Slag per minut: 3 100 slag/min
- Kapacitet i aluminium: 20 mm
- Kapacitet i trä: 90 mm
- Kapacitet i stål: 10 mm
- Slaglängd: 26 mm
- Funktioner: Dammutsug, pendling
Egenskaper: En kompakt och lättanvänd sticksåg med verktygslöst sågbladsbyte. Utvecklad med en kraftfull 650 W-motor för snabbare sågning. Sågen har flera hastighetsförval och ett särskilt SDS-system vilket underlättar sågbladsbyte. Ett rundat handtag gör sågen enkel att arbeta med även underifrån.
2. Makita DJV181Z
- Modell: Makita DJV181Z
- Kraftkälla: Batteri (ingår ej)
- Spänning (batteri): 18 V
- Vikt: 2,5 kg
- Slag per minut: 3 500 slag/min
- Kapacitet i aluminium: 20 mm
- Kapacitet i trä: 135 mm
- Kapacitet i stål: 10 mm
- Slaglängd: 26 mm
- Funktioner: Borstlös motor, pendling
Egenskaper: En praktisk sticksåg med inbyggd vibrationsdämpare för mer ergonomisk arbetsställning. Sticksågen har inbyggd LED-belysning vilket underlättar när du arbetar i mörkare utrymmen. Den är försedd med mjukstart för mer kontrollerad sågning.
3. DeWalt DW343K
- Modell: DeWalt DW343K
- Kraftkälla: Elnät
- Vikt: 2,0 kg
- Slag per minut: 3 100 slag/min
- Kapacitet i aluminium: 20 mm
- Kapacitet i trä: 85 mm
- Kapacitet i stål: 10 mm
- Slaglängd: 20 mm
- Funktioner: Dammutsug, pendling
Egenskaper: En ergonomisk sticksåg med flera smarta funktioner. Sågen har ett verktygslöst sågbladsbyte, integrerat dammutsug och renblåsningsfunktion. Det går att komplettera med cirkelförare och anslag.
4. Bosch GST 18 V-LI S
- Modell: Bosch GST 18 V-LI S
- Kraftkälla: Batteri (ingår ej)
- Spänning (batteri): 18 V
- Vikt: 4,59 kg
- Slag per minut: 2 700 slag/min
- Kapacitet i aluminium: 20 mm
- Kapacitet i trä: 120 mm
- Kapacitet i stål: 8 mm
- Slaglängd: 23 mm
- Funktioner: Pendling
Egenskaper: Mångsidigoch praktisk sticksåg som fungerar optimalt för figursågning och kapning av bland annat trägolv, paneler, plaströr och aluminiumprofiler. Sågen har ett kraftfullt batterisystem och 4-stegspendling, vilket ger snabbare och effektivare sågning även i tuffare material.
5. Milwaukee HD18 JSB-0
- Modell: Milwaukee HD18 JSB-0
- Kraftkälla: Batteri (ingår ej)
- Spänning (batteri): 18 V
- Vikt: 2,2 kg
- Slag per minut: 2 700 slag/min
- Kapacitet i aluminium: 10 mm
- Kapacitet i trä: 120 mm
- Kapacitet i stål: 10 mm
- Slaglängd: 26 mm
- Funktioner: Pendling, spånutsug
Egenskaper: En högpresterande sticksåg försedd med Milwaukees egenpatenterade elektronik (DPM) vilket innebär ökad säkerhet. Verktyget och batteriet skyddas mot överbelastning och överhettning. Försedd med batteriindikator och justerbart spånutsug.
Köp sticksågar hos Proffsmagasinet
Vanliga frågor och svar
Sticksåg används framförallt vid kapning av träskivor, brädor, lister och reglar samt för att såga efter en figur.
Först behöver du välja rätt typ av sågblad, det ska vara anpassat utifrån materialet du sågar i. Därefter är det viktigt att du placerar sågen kant i kant med arbetsstycket och arbetar långsamt och metodiskt. Kom ihåg att använda skyddsutrustning för att undvika att andas in sågspån och damm.
Det finns tre olika typer av sticksågar: sticksåg med stavhandtag, sticksåg med bygelhandtag och kombinerad stick- och tigersåg. Välj en sticksåg utifrån hur du ska använda den (endast till kapning och figursågning eller även till att såga i väggar eller tak). Stavhandtag ger dig ökad flexibilitet och gör det möjligt att använda sågen även uppochned, till exempel för sågning i tak.
Många modeller är utrustade med en laserstråle, vilket gör det enkelt att såga rakt då du bara följer strålen. Det är även viktigt att bottenplattan alltid ligger plant mot arbetsstycket, då blir det enklare att såga stadigt.