ANNONS

Snöslunga – så fungerar den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

En snörik vinter är både mysig och vacker, men för dig som har hus blir det också en del jobb, i form av skottning. Med en snöslunga blir det både enklare och snabbare att få bort snön. Här får du lära dig mer om olika typer av snöslungor och vilken snöslunga som är bäst.

Snöslungans funktioner

En snöslunga är ett motordrivet verktyg för snöröjning. I stort sett alla snöslungor för hemmabruk är självgående, du går alltså bakom maskinen (finns även maskiner man kör). När maskinen går framåt samlar den upp snö från marken och kastar den åt sidan.

Olika typer av snöslungor

Det finns både elektriska, batteridrivna och bensindrivna snöslungor. De kraftfullare modellerna drivs vanligtvis på bensin. Elektriska snöslungor fungerar bättre till mindre områden. Det finns exempelvis snöskyfflar som är eldrivna, du puttar dem framåt på samma sätt som snöslungan och snön sprutas åt sidan.

Vill du kunna skotta hela gårdsplanen är det betydligt enklare med en bensindriven modell. Dels är den kraftfullare, dels slipper du sladden. Det finns både billiga snöslungor och dyra snöslungor. Har du mycket snö när du bor är det ofta bättre att investera i en tvåstegssnöslunga.

  • Enstegsslunga. En enklare snöslunga för mindre och jämnare ytor. De drivs av en inmatningsskruv, vilket innebär att hjulen inte drivs av sig själv, du måste själv putta maskinen framåt. De flesta enstegsslungor fungerar bra i upp till 20 centimeter snö, men som sagt endast på jämna och mindre ytor.
  • Tvåstegsslunga. En kraftfullare snöslunga där snön matas ut i två steg: först mals snö och is sönder och sedan kastas det åt sidan i ett kraftfullt utblås. Tvåstegsslungan har även drivning i hjulen, oftast både framåt och bakåt, vilket innebär att du inte behöver kämpa för att få maskinen att röra sig. På tvåstegsslungor av högre kvalitet kan du justera inmatningsskruven, vilket är praktiskt om du till exempel ska skotta på ett ojämnt eller grusigt underlag.

Det finns även extrafunktioner som kan vara bra. Vissa modeller har exempelvis värmeslingor inbyggda i handtaget, vilket såklart är skönt när det är riktigt kallt utomhus. Om du ska köpa en bensindriven snöslunga kan det vara praktiskt att välja en modell med elstart, den är betydligt enklare att starta i minusgrader. Eftersom utbudet på slungor är stort kan det vara bra att läsa några tester för snöslunga innan du bestämmer dig. En snöslunga som fått bra rekommendationer är AL-KO 620 E II, en prisvärd modell med lagom hög prestanda.

Behöver du en tuffare modell är Husqvarna ST 224 bättre, en kraftfullare modell med sex växlar, elstart och intagsbredd på 61 centimeter. Andra varumärken som tillverkar bra snöslungor är Stiga och Granngården.

AL-KO SnowLine 620 E II

Bensindriven och kraftfull snöslunga med arbetsbredd på 62 centimeter. 15 meter kastlängd, elstart och 7 växlar.

Pris: 8437 kr LÄS MER / KÖP

Kostnad för snöslunga

Du kan köpa en billig snöslunga hos Biltema, Jula och Bauhaus från cirka 2 000 kronor. Det finns även billigare eldrivna snöskyfflar från 1 000 kronor. Dyra snöslungor är inte alltid bättre, det beror på vilket behov du har. Om du endast ska skotta ett litet utrymme som dessutom är plant, behövs det inte en kraftfull tvåstegsslunga. Behöver du en mer ordentlig modell kostar de från cirka 7 000 kronor, då har de i regel elstart, lång kastlängd (13 meter eller mer), flera växlar, större tankvolym och strålkastarljus.

Vanliga frågor och svar

Det beror på vilket behov du har, en modell som fått bra rekommendationer är AL-KO 620 E II. Men behöver du endast skotta en liten yta som är plan och utan grus räcker det ofta med en billigare snöslunga, sådana hittar du bland annat på Bauhaus, Biltema och Jula.

Från cirka 2 000 kronor (elektriska snöskyfflar från cirka 1 000 kronor).

Det beror på hur mycket snö du behöver skotta och hur underlaget ser ut. Enstegsslungor klarar en mindre yta som är plan (ej grusbelagd). Om du ska skotta en större yta och i kuperad terräng är en tvåstegsslunga betydligt bättre. Andra saker du behöver fundera på är hur lång kastlängd maskinen ska ha, hur brett den ska skotta och om du vill ha elstart, belysning och vilken tankvolym du vill ha.

Biltemas snöslungor finns i flera prisklasser, från cirka 6 000 kronor till 22 000 kronor. Beroende på vilket behov du har finns det olika modeller att välja bland.

Den arbetar i två steg: Först luckrar den upp och hackar sönder snön och isen och sedan kastar den iväg massan. Tvåstegsslungor är kraftfullare och har i regel självdrivande hjul.

Det varierar beroende på motorn och dess effekt.

Vanligtvis sätter du in nyckeln i tändningslåset och ibland ska du även öppna bensinkranen (ställ den på läge ”PÅ”). Aktivera sedan choken och gasa lite. Vissa modeller har elstart, då ansluter du kontakten till uttaget och trycker in startknappen. När motorn startat drar du ut kabeln och lägger undan den. Har maskinen dragstart ska du dra långsamt i starthandtaget till du känner ett motstånd, sedan drar du hårt. Ibland tar det några försök.

Den samlar upp snön och kastar den åt sidan.

Relaterade artiklar