ANNONS

Råspont – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Råspont är en bräda tillverkad av sågat trätimmer. Vanlig råspont är inte hyvlad, om den är hyvlad kallas den för hyvelspont. Råspont används ofta som ett alternativ till annat skivmaterial. Det är vanligt att använda råspont som underlagstak, i väggar eller bakom gips.

Råspontens egenskaper

Råspont tillverkas av olika träslag men gran och furu är de vanligaste. Virket säljs i olika dimensioner som kan användas för olika ändamål. De vanligaste dimensionerna för råspont till undertak är en tjocklek på 17, 20 och 23 millimeter. Till undertak är de bekvämast att arbeta med långa brädor, till exempel 3,6 meter. Andra vanliga dimensioner på råspont är 22 x 120, 17 x 120, 28 x 120 och 17 x 95 millimeter.

Även om råspont framförallt används som undertak går det även att sätta råspont som innertak, vilket ger lite mer liv åt taket.

Montera råspont som tak

Råspont till tak har fjäder och not, alltså klickas de ihop och sluter tätt. De bildar på så vis en jämn och hel skiva som fungerar bra när du ska montera underlagspapp, strö- och bärläkt. Tänk på att alltid börja montera råspont vid takfoten och jobba dig uppåt. Fördelen är att du då kan stå på de brädor du spikat fast. Det gör ingenting om brädorna sticker över gavlarna, det är enklare att såga rent efteråt.

  1. Fäst den första råspontbrädan. Börja vid takfoten och sätt brädan så den råa sidan hamnar nedåt. Den ska sticka ut över gaveln, du sågar rent alla brädor sist av allt. Tänk på att montera råsponten med noten nedåt. Spika fast varje bräda med 2,8 x 75 millimeter trådspik (fäst i varje takstol).
  2. Fortsätt uppåt. När du börjar på rad nummer två ska du använda den bit som blev över från den första raden, med förutsättning att den är tillräckligt lång. Klicka i nästa bräda i den första och spika fast den i varje takstol. För att brädorna ska klicka i varandra ordentligt kan du lägga en slagkloss mot brädan och knacka med en hammare.
  3. Skarvar. Skarvar ska spikas över en takstol, men var noggrann så att du inte får två skarvar intill varandra, de ska vara förskjutna med högst varannan skarv i samma takstolfack.
  4. Sista brädan. När du jobbat dig hela vägen upp till nocken behöver du troligtvis såga till den sista brädan för att passa in den. Såga den då i vinkel så att den kan ligga helt plant mot råsponten.
  5. Markera gavelutsprång. Normalstora villor brukar ha ett gavelutsprång på cirka 40 – 60 centimeter, men det bestämmer du själv. Markera vid takfoten och nocken och använd sedan en snörslå för att göra en rak markering innan du sågar rent.
  6. Täck råsponten. Sätt upp en presenning direkt efter montering om det finns risk för regn.

Alternativ till råspont!

Råspontluckor är ett annat alternativ när du ska montera undertak. De består av redan sammanfogade råspontbrädor och de är tillräckligt stora för att täcka tre takstolsfack. Men eftersom de är ganska stora behöver man vara två vid montering.

Pris för råspont

Kostnaden för råspont varierar en del beroende på virkets dimensioner. Du kan till exempel köpa råspont hos Bauhaus eller Byggmax från 10 kronor per m2 i dimensionerna 17 x 95 millimeter. En råspontlucka á 540 x 3 600 millimeter kostar från 350 kronor.

Hitta en expert som kan montera råspont

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 89 323 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

Ja, takpapp kan läggas direkt på råsponten.

Den fina sidan uppåt, det viktiga är att noten ligger nedåt.

Nej det behöver du inte göra. Efter att du monterat råsponten ska den ändå täckas in med takpapp.

Nej, vädret ska vara torrt, annars riskerar du att stänga inne fukt.

Råspont är inget normalt alternativ till golvbeklädnad, däremot kan du belägga en annan golvbeklädnad ovanpå råspont.

Oftast behöver du inte byta ut råsponten vid takbyte, om det uppstått några fuktskador beror det på ett läckage från det översta lagret. Generellt sett håller råspont mer än 50 år.

Nej, den är inte lämplig som ytterpanel.

Olika träslag, men ofta gran och furu.

För att förebygga fuktskador. Det finns en risk att man bygger in fukten under ett byggnadsprojekt. Men bygger man en luftspalt under yttertaket finns det en luftcirkulation där.

En bräda av sågat trätimmer som ofta användas som undertak.

Från cirka 10 kronor (17 x 95 millimeter).

Relaterade artiklar