Innehåll i denna artikel
Funktioner
Najmaskiner är användbara när du arbetar med gjutning av betong och armeringsjärn. Armeringsjärnens syfte är att ge stabilitet och styrka åt betongkonstruktionen, så att den inte bryts av eller spricker. Ska du exempelvis gjuta en platta på mark krävs armeringsjärn, det lägger du ut som ett rutnät. Men utan knutar runt varje ”kryss” som bildas där armeringsjärnen möts finns det stor risk att armeringsjärnen glider runt och hamnar på fel plats när du väl häller på betongen. Det är därför du behöver binda ihop rutnätet. Som du säkert förstår skulle det ta extremt lång tid att göra för hand, och fingrarna skulle snart bli krampande och stela. Najmaskinen är inte något avancerat verktyg, dess uppgift är att mata ut och tvinna ihop ståltråd. Dock finns det några funktioner som kan vara bra att kontrollera när du väl ska välja modell.
- Hastighet. Hur snabbt vill du att maskinen ska tvinna ihop ståltråd? De flesta najmaskiner har en justerbar ratt där du kan ställa in hastigheten.
- Styrka. Hur hårt ska maskinen kunna tvinna ståltråden? Den här funktionen kan ofta ställas in.
- Batterikapacitet. Många najmaskiner är batteridrivna, vilket underlättar arbetet då du kan röra dig fritt utan att ta hänsyn till en sladd. Dock bör du kontrollera batteritiden så att maskinen inte dör mitt i arbetet, alternativt köpa två batterier så att du alltid har ett uppladdat att byta till.
- Vikt. Vikten är viktig att kontrollera eftersom du håller maskinen i en hand. Med andra ord kan ett halvt kilo göra stor skillnad när du väl håller i maskinen under längre tid.
- Vridvinkel. De flesta najmaskiner avslutar knuten genom att böja ståltråden nedåt, vilket är bättre ur ett säkerhetssyfte. Om knuten avslutas uppåt och du skulle snubbla och landa på en sådan, är risken för skär- och sticksår stor.
- Tillbehör. Det kan vara bra att köpa ett skyddsöverdrag till najmaskinen, då är den säker att använda även om det skulle regna.
Vanliga frågor och svar
Det är ett elektriskt verktyg som najar armeringsjärn. Den matar ut ståltråd och tvinnar den runt ”krysset” där två armeringsjärn möts.
Sammanbindning, till exempel knutbindning av två armeringsjärn.
När du gjuter i betong behöver du lägga ut armeringsjärn i formen innan du häller på betongen (om du ska gjuta något större) annars riskerar betongen att spricka och gå sönder. Armeringsjärnen gör betongkonstruktionen mer stabil. Men för att armeringsjärnen inte ska glida isär och hamna snett när du väl häller på betongen, måste du knyta ihop järnen, vilket du gör med najning och en najmaskin.
Från cirka 11 000 kronor och uppåt.