Innehåll i denna artikel
Funktioner och delar
För att du ska bli nöjd med valet av slipmus är det viktigt att du kontrollerar funktionerna och slipmusens olika delar.
- Sladd. Slipmöss finns både som batteridrivna och eldrivna. Elektriska varianter har en sladd och måste anslutas till ett eluttag. Kontrollera att sladdens längd är tillräckligt lång, det är ofta bra om den är minst 2,5 meter.
- Grepp. Handtaget ska kännas bekvämt att hålla i och det bör vara räfflat och gummerat för att få ett ordentligt grepp. En slipmus ger ganska kraftfulla vibrationer, vilket snabbt tröttar ut handen. Därför är det viktigt att slipmusen har ett ergonomiskt grepp.
- Av- och påknapp. Den bör ha en låsfunktion så att du inte behöver trycka ner knappen hela tiden du slipar.
- Dammbehållare. De flesta modeller har en integrerad dammbehållare som samlar upp spåndammet som bildas under slipningen. Kontrollera att behållaren är lätt att lossa och tömma.
- Dammsugaranslutning. Vid större sliparbeten då du arbetar en längre tid med slipmusen bör du använda en modell med dammsugaranslutning. Då slipper du att ständigt tömma behållaren på damm.
- Tillbehör. Olika modeller säljs med olika antal tillbehör. Vanliga tillbehör till slipmusen är olika kornstorlek på slipark samt slipplattor.
Olika typer av slipmöss
Slipmusen används framförallt när du ska slipa i trängre utrymmen och i hörn. Där kommer en rund slipmaskin inte åt ordentligt. Men det finns ändå några olika varianter av slipmöss, till exempel:
- Slipmus. Egentligen är slipmusen ett mellanting mellan planslip och trekantslip. Den har en platta med både en trekantig sida och en fyrkantig sida, vilket möjliggör slipning på olika ytor.
- Trekantslip. Den här typen av slipmus är avsedd för riktigt smala områden då den har en nätt slipplatta som kommer åt även i trånga utrymmen. Du kan exempelvis använda trekantslipen för att slipa mellan ribborna på en köksstol eller småspröjsade fönster.
- Multiverktyg. Ett multiverktyg kan ha många olika tillbehör och fungera som olika verktyg. Du kan till exempel använda multiverktyget med en trekantig slipplatta.
Specialfunktioner
Beroende på modell kan slipmusen ha olika specialfunktioner, till exempel:
- Tvådelad slipplatta. En fördel när du vill kunna arbeta med samma slipmaskin för olika områden. Man sätter då fast två slippapper på samma slipplatta, ett på den främre trekantiga delen och ett på den kantiga bakre delen. Detta underlättar bland annat när du först vill grovslipa och sedan använda ett finkornigare slippapper.
- Smal slipplatta. På vissa modeller kan du sätta fast en sliptunga längst fram på slipplattan. Den är avlång och smal och gör att du kan komma åt i trånga utrymmen där den andra slipplattan inte får plats.
- Utbytbar slipplatta. På vissa modeller kan du byta slipplatta. Du kan byta den mindre trekantiga slipplattan till en större rektangulär platta och använda slipmusen som en liten planslip.
- Extra små maskiner. Det finns även mer kompakta slipmaskiner för mycket små utrymmen som ska slipas. De minsta modellerna av slipmöss är inte större än en vanlig datormus.
Black & Decker deltaslip BDCDS18N-XJ
En kompakt slipmaskin som passar utmärkt för slipning av plywood, ojämna ytor och trösklar.
Pris: 676 kr LÄS MER / KÖPVanliga frågor och svar
Det är ett slipverktyg med trekantig slipplatta.
Du kan hitta billigare modeller från några få hundralappar till mer avancerade modeller för flera tusen kronor.
Slipmus, trekantslip och multiverktyg.