Innehåll i denna artikel
Vattentryck och vattenflöde
Innan du köper en högtryckstvätt är det flera saker som är viktiga att kontrollera. Två saker som avgör hur användbar maskinen kommer vara är vattentryck och vattenflöde. Högtryckstvättar påminner en del om en vanlig pump där vatten leds in, komprimeras och pressas ut med högt tryck. För att mäta trycket i högtryckstvättar använder man måttet ”bar”. Ju fler bar, desto högre anslagskraft i vattenstrålen. Vanliga högtryckstvättar ligger på mellan 70 och 120 bar med ett vattenflöde på 4,5 – 6 liter per minut. En vanlig vattenslang har ett vattenflöde på cirka 50 liter per minut. När du kopplar högtryckstvätten till vattenslangen tar maskinen emot vatten med cirka 3 – 5 bar (ett mycket lågt vattentryck). Inuti högtryckstvätten komprimeras sedan vattnet och trycks sedan ut genom munstycket i en smal och mycket hård stråle på cirka 70 – 120 bar. Med andra ord används samma vattenmängd fast med ett betydligt högre flöde.
Välj rätt – kontrollera egenskaperna
Det finns flera saker du bör kontrollera innan du köper en högtryckstvätt, bland annat:
- Vattentryck. Beroende på arbetsområde kan olika tryck i högtryckstvätten behövas. För normal rengöring av exempelvis fordon, terrasser och marksten behövs cirka 110 – 140 bar för en ordentlig rengöring. Gäller det tyngre rengöringsarbeten som exempelvis tvätt av båtskrov krävs ett tryck på närmare 200 bar.
- Längd på sladd. Hur lång sladd du behöver beror på var ditt strömuttag är. Det är bra att mäta hur långt bort uttaget sitter för att veta minimumlängd för sladden. Det finns givetvis förlängningssladdar att använda om det behövs.
- Tillbehör. En och samma högtryckstvätt kan användas till en rad olika saker, som att tvätta bilen, rengöra trädgårdsmöblerna och spola fasaden ren. Men det gäller att byta ut munstycket. En smal och stark stråle är inte optimal när du ska tvätta bilens ömtåliga lack, då är det bättre med ett borstmunstycke. Ofta ingår det olika typer av tillbehör till högtryckstvätten.
- Vattenförbrukning. Hur mycket vatten en högtryckstvätt förbrukar beror på hur stort arbetstryck den har (bar). En högtryckstvätt med 100 bar behöver endast 400 liter vatten i timmen. Jämför man det med en vanlig trädgårdsslang med cirka 3 – 5 bar, ligger vattenförbrukningen istället på så mycket som upp till 3 000 liter i timmen.
- Vattentemperatur. Vanliga högtryckstvättar klarar av temperaturer på upp mot 60 grader. Det kan dock variera en del mellan produkter och tillverkare. Högre temperaturer kan innebära att vissa komponenter slits mer. Det går att använda kallt vatten också, även om varmt vatten rengör effektivare.
- Inbyggd kemtank. Vissa högtryckstvättar har en inbyggd kemtank vilket innebär att maskinen har en tank där du kan fylla på med rengöringsmedel. Då sprutas vatten med rengöringsmedel ut.
Bästa högtryckstvättarna just nu (mellanklass)
- Nilfisk D-PG 140.4-9 P X-TRA
- Stiga HPS 235 R
- Husqvarna PW 360
- AVA P60 Master
- Kärcher K4 Premium Power Control
Nilfisk D-PG 140.4-9 P X-TRA
En kraftfull och lättanvänd högtryckstvätt med flera praktiska funktioner. Försedd med PowerGrip vilket är Nilfisks eget reglage för vattentryck. Med lättåtkomliga knappar på handtaget kan du genom sju olika steg reglera trycket. Högtryckstvätten har en automatisk start- och stoppfunktion som sparar energi.
- Modell: Nilfisk D-PG 140.4-9 P X-TRA
- Kraftkälla: Eldriven
- Effekt: 2 400 W
- Vattenförbrukning: 550 liter/timme
- Vattentryck (bar): 140
- Vattentemperatur: 40 grader
- Slangvinda: Ja
- Slanglängd: 9 meter
- Tillbehör: Golvborste, golvmunstycke och sprutmunstycke
- Vikt: 13,8 kilo
Stiga HPS 235 R
En högtryckstvätt för medelstora områden. Fokus på användarvänlighet och komfort. Optimal för att rengöra medelsmutsiga områden eftersom vattentrycket ligger på 135 (ska hårt sittande smuts tas bort krävs ett högre vattentryck). Väger lite och enkel att använda, särskilt vid byte av munstycken.
- Modell: Stiga HPS 235 R
- Kraftkälla: Eldriven
- Effekt: 1 800 W
- Vattenförbrukning: 440 liter/timme
- Vattentryck (bar): 135
- Vattentemperatur: 50 grader
- Slangvinda: Ja
- Slanglängd: 6 meter
- Tillbehör: Roterande munstycke och sprutmunstycke
- Vikt: 14,5 kilo
Husqvarna PW 360
En högkvalitativ högtryckstvätt med greppvänligt och praktiskt handtag. Pistolens avtryckare aktiveras efter fingrarna vilket resulterar i mindre ansträngning. Pistolen är lång och väger lite vilket underlättar arbetet. För att ligga i mellanklassen är högtryckstvätten mycket kraftfull. Lätt att rulla in och ut slangen som glider bra i slangvindan.
- Modell: Husqvarna PW 360
- Kraftkälla: Eldriven
- Effekt: 2 300 W
- Vattenförbrukning: 400 liter/timme
- Vattentryck (bar): 160
- Vattentemperatur: 40 grader
- Slangvinda: Ja
- Slanglängd: 10 meter
- Tillbehör: Jetmunstycke, roterande munstycke och sprutmunstycke
- Vikt: 20,8 kilo
AVA P60 Master
En flexibel högtryckstvätt med inställningsbar pistollängd. Utrustad med hållare för munstycken, vilket underlättar när du ska förvara dina olika tillbehör. Maskinen står stadigt tack vare sina stora hjul och sitt utdragbara stöd.
- Modell: AVA P60 Master
- Kraftkälla: Eldriven
- Effekt: 2 100 W
- Vattenförbrukning: 500 liter/timme
- Vattentryck (bar): 145
- Vattentemperatur: 40 grader
- Slangvinda: Ja
- Slanglängd: 8 meter
- Tillbehör: Golvmunstycke, jetmunstycke, roterande munstycke och sprutmunstycke
- Vikt: 25 kilo
Kärcher K4 Premium Power Control
- Modell: Kärcher K4 Premium Power Control
- Kraftkälla: Eldriven
- Effekt: 1 800 W
- Vattenförbrukning: 420 liter/timme
- Vattentryck (bar): 130
- Vattentemperatur: 40 grader
- Slangvinda: Ja
- Slanglängd: 8 meter
- Tillbehör: Golvmunstycke och sprutmunstycke
- Vikt: 12 kilo
Med en högtryckstvätt rengör du enkelt föremål med högt vattentryck. Maskinen fungerar bland annat bra till att rengöra altandäcket, bilen, utemöblerna och ta bort mossa från berghällar.
Högtryckstvätten består av en vattenpump som drivs av en elektrisk motor. Maskinen kopplas till en vattenkran och pumpen i högtryckstvätten accelererar vattnet till ett mycket högt tryck. Vattnet pressas sedan ut genom ett smalt munstycke vilket resulterar i en hård stråle.
Olika typer av högtryckstvättar
I regel delar man upp högtryckstvättar i antingen het- eller kallvattentvättar. Trots namnet kan kallvattentvättar användas med både kallt och varmt vatten. Hetvattentvättar värmer upp kallt vatten till hög temperatur och rengör effektivare eftersom hett vatten löser upp fett och smuts bättre än kallvatten. Hetvattentvättar är vanligtvis dyrare än kallvattentvättar. I hetvattentvättar används ofta diesel för att värma upp vattnet.
Högtryckstvättens delar
Högtryckstvättar är enkla att använda, men det kan ändå vara bra att få en liten genomgång av maskinens olika delar och tillbehör:
- Avloppsrensare. Ett slags slang som används för att spola igenom igensatta avlopp. Slangen hittar vägen genom avloppet, även vid rörböjar och vattenlås. Behöver du rengöra igensatta stuprör fungerar avloppsrensaren bra även till det.
- Sprutpistol. Sprutpistolen är själva munstycket till högtryckstvätten, det ingår när du köper maskinen men det finns även andra varianter att köpa till, exempelvis med behållare för rengöringsmedel.
- Högtryckstvätt. Själva huvudenheten och maskinen. Maskinen är försedd med hjul för enklare förflyttning samt en sladdsnurra.
- Tvättborste. Ett praktiskt tillbehör till högtryckstvätten är tvättborsten som bland annat används för rengöring av bilen.
- Spolmunstycken. Beroende på hur hård strålen ska vara eller hur den ska vara vinklad (rak, bred, smal …) finns det olika typer av sprutmunstycken.
- Terrasstvätt. Ett särskilt munstycke för rengöring av terrassdäcket. Tvätten har roterande borstvalsar och fördelar vattnet på ett bra sätt.
- Skumbehållare. Vissa högtryckstvättar har en inbyggd skumbehållare som innebär att du kan blanda rengöringsmedel direkt i maskinen. Ur sprutpistolen kommer då vatten blandat med medlet.
Bra att veta innan du använder högtryckstvätten
En högtryckstvätt måste anslutas till en vattenkran, ofta fungerar det bra att ansluta den till en trädgårdsslang. Förutom vattenanslutning behöver maskinen kopplas till ett eluttag. Det fungerar att använda kallvatten till högtryckstvätten, maskinen rengör effektivt tack vare det höga trycket. Men när det gäller rengöring av hårt ingrodd smuts eller fettavlagringar är det bättre att använda varmt vatten. När du väl rengör med högtryckstvätt bör du börja med ett längre avstånd och jobba dig närmare istället för tvärtom. Står du alltför nära finns det risk att föremålet du rengör går sönder. Exempelvis kan träfasaden flisa sig och billacken lossna om du står för nära.
Vanliga frågor och svar
Det är en rengöringsmaskin som använder ett högt vattentryck för att rengöra.
Högtryckstvätten har en elektriskt motordriven pump som kopplas till en vattenkran. Genom pumpen accelereras det vatten som pumpas in så att en mycket hård vattenstråle bildas.
Vanligtvis har högtryckstvättar ett vattentryck på cirka 120 – 160 bar, men det finns tvättar med både lägre och högre tryck. Ju fler bar, desto högre tryck och mindre vattenåtgång.
Vid ett alltför högt tryck kan träet börja flisa sig. Därför bör du aldrig tvätta fasaden med högtryckstvätt på ett nära avstånd. Om du vill använda högtryckstvätt bör du stå en bit ifrån fasaden.
Du kan läsa vår bäst i test-guide för att bilda dig en uppfattning om vilken högtryckstvätt som är bäst just nu.