snickare

Snickare

Ska du bygga eller renovera? Här får du hjälp att hitta snickare och få offerter på ditt projekt. Du får även veta vad det kostar att anlita snickare, vad som är bra att tänka på och vad snickaren kan hjälpa dig med.

Få offerter från snickare

Vad kostar snickare?

Vad det kostar att anlita en snickare varierar en del beroende på om du anlitar snickare i Stockholm och Göteborg eller i mindre städer. Timpris för snickare 2022 skiljer sig en del och ligger ungefär mellan 350 och 650 kronor. En snickare kan hjälpa till med många olika arbetsuppgifter:

  • Bygga altan
  • Bygga pool
  • Byta fönster och dörrar
  • Montera kök
  • Renovera
  • Bygga hus (både lösvirke och byggsats)
  • Bygga platsbyggda möbler
  • Bygga trappa

Om du vill ha ett fast pris på projektet kan du betala för hela arbetet efteråt en total summa istället för på löpande räkning. Räkna med att totalkostnaden för ett fast pris blir något högre, det beror på att snickaren ofta lägger på lite för att vara säker på att han eller hon inte går med förlust.

Hitta en snickare

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 89 323 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta snickare
Gratis offerttjänst

Så väljer du rätt typ av snickare

Det finns olika inriktningar för snickare. Om du exempelvis behöver hjälp att bygga en altan kan en ”vanlig” snickare hjälpa dig. Men vill du ha hjälp med att designa och bygga möbler är det en finsnickare du ska anlita. Så här skiljer sig de olika snickarna:

  • Finsnickare. Arbetar med möbeltillverkning och utför även intarsia (inläggningar med platta utsmyckningar gjorda av träbitar i olika färger).
  • Maskinsnickare. Arbetar med tillverkning av fönster, dörrar, trappor och köksinredningar.
  • Träarbetare. Det här är den vanligaste typen av snickare. Träarbetare kan bygga hus, altaner, pooler och renovera bostäder.

En snickares arbetsuppgifter varierar mycket, men i korthet kan man säga att en snickare med inriktning på träarbetning kan renovera och bygga hus. Ofta har snickaren bra kontakt med andra hantverkare som kan behövas vid ett större renoveringsprojekt, som rörmokare och elektriker. Om du ska renovera badrummet kan du alltså ofta anlita en snickare som sedan avtalar med andra yrkesgrupper för särskilda åtgärder under renoveringen. Men det gör de endast om du vill, annars kan du själv bestämma vilken elektriker eller rörmokare du vill anlita.

Tips när du anlitar snickare

För att du ska få en tydlig och exakt offert är det viktigt att du är noggrann med din offertförfrågan. Skriv ner så detaljerat som möjligt vad du behöver hjälp med. Det är kan även vara bra att skicka med inspirationsbilder eller ritningar som förtydligar vad du menar.

Det vanligaste avtalet som används när privatperson anlitar snickare är hantverkarformuläret. Här ingår information om parterna, projektets omfattning, bilagor (om arbetet ska utföras enligt vissa bilagor som exempelvis ritningar eller tilläggsbeskrivningar), vad som inte ingår, priset (det ska framgå om det är med eller utan ROT-avdrag samt vilken betalningstyp som gäller – fast eller rörligt och vilka tider arbetet utförs, när det ska vara klart och när beställaren ska betala.

När du anlitar hantverkare är det viktigt att du kontrollerar följande saker:

  • Referenser. Begär gärna referenser, då får du möjlighet att se tidigare utförda arbeten.
  • Omdömen. Det är alltid bra att få veta vad tidigare kunder tyckte om snickaren.
  • Avtal. Läs noggrant igenom avtalet innan du signerar. Saknas något eller är något otydligt? Be snickaren att förtydliga.
  • F-skattesedel. Företaget ska ha F-skatt, det innebär att snickaren betalar skatter och sociala avgifter.
  • Svarta listan. Det är alltid bra att söka i Råd & Röns Svarta lista. Här listas alla företag som inte följer Allmänna Reklamationsnämndens beslut vid tvister.
  • Försäkringar. Kontrollera att hantverkaren har en allrisk- och ansvarsförsäkring.
  • Behörighet. Om snickaren ska utföra arbeten i våtrum är det viktigt att han eller hon har rätt behörighet: Säker Vatten, Byggkeramikrådet (BKR) och Svensk våtrumskontroll (GVK).
  • ROT-avdrag. Eftersom arbetskostnaden efter ROT blir 30 % billigare är det viktigt att kontrollera att avdraget kan göras. Det ska stå med i avtalet.

Personkemi!

När du anlitar snickare är det minst lika viktigt att personkemin stämmer som att priset känns rätt. Det är därför bra att prata med hantverkaren innan du bestämmer dig. Stirra dig inte blind på hantverkarens timpris, se även till att du känner förtroende för personen du anlitar.

Kostnad för att anlita snickare

Snickare tar olika pris beroende på vilken typ av arbeten de utför och var i landet de är verksamma. Snickare som har behörighet för arbete i våtrum har troligtvis ett högre timpris än någon utan behörighet. Kostnaden per timme ligger på mellan 350 och 650 kronor, men det säger inte så mycket om du inte vet hur många timmar arbetet tar.

Det kan vara bra att be snickaren att ange ett fast pris istället för ett rörligt. Då får du ett fast pris på hela arbetet istället för att betala för de timmar arbetet tog. Det kan ibland bli något dyrare att betala fast pris eftersom hantverkaren då behöver ta lite höjd för oväntade utgifter och för att vara säker på att han eller hon inte går back. Fördelen är att du redan innan vet hur mycket det kommer att kosta. Be även snickaren att specificera kostnaderna och att dela upp arbetskostnaden och materialkostnaden. Då blir det även enklare att jämföra offerter.

Bygga själv – hur gör man?

De flesta kan bygga själv, så länge man är någorlunda händig och inte har tummen mitt i handen. För att du ska lyckas med ditt projekt, oavsett hur stort eller litet det är, är det viktigt att du läser beskrivningar eller tittar på steg för steg-videor först och kontrollerar att du har alla verktyg och det material du behöver. Beroende på vad du ska göra kan det även vara bra att testa lite innan du kör igång på riktigt. Om du exempelvis ska försöka kakla badrummet själv är det bra om du provar lite på en separat träskiva först. Då får du en känsla för hur hårt du ska trycka plattorna och hur mycket fix du ska applicera. Om du ska måla om ett rum kan du provmåla olika nyanser först innan du bestämmer dig.

Vanliga frågor och svar

Timpriset för snickare ligger på mellan 350 och 650 kronor.

Timpriset avser arbetskostnaden. När du anlitar en snickare ska du därför även kontrollera vad som tillkommer, till exempel materialkostnader och milersättning.

Har ni kommit överens om ett ungefärligt pris får den totala kostnaden inte överstiga med mer än 15 %.

Snickare arbetar med trä och kan bland annat bygga och renovera hus, bygga pool, altan, platsbyggda möbler och montera kök.

Träarbetare (”vanlig snickare”), finsnickare (tillverkar möbler) och maskinsnickare (arbetar med tillverkning av fönster, dörrar, trappor och köksinredningar).

Mellan 350 och 650 kronor.

Lär dig mer om att bygga

Här hittar du fler artiklar om byggprojekt. Bland annat kan du hitta steg för steg-guider om hur du bygger en egen pergola, vilka de senaste trenderna inom byggbranschen är och hur bygger en altan.