Att tänka på när du anlitar snickare

BYGG.se BYGG.se / Lästid: ~3 minuter

Om du går i tankarna om att anlita en snickare för att renovera där hemma eller på lantstället är en bra början att skriva en detaljerad lista med vad du vill ha gjort och hur lång tid det får ta. Du bör också göra upp en budget och kontrollera om du är berättigad till ROT-avdrag. Ju mer precis du är när du begär en offert desto mer detaljerad och exakt offert får du.

Begär offerter från olika håll

Vad som är bra att tänka på när du anlitar snickare är att inte ta den första du hittar. Istället kan du kontakta ett flertal olika snickare och begära offerter från samtliga för att sedan jämföra dem mot varandra. Du kommer snart se att det skiljer sig en del i pris mellan de olika offerterna, och med lite tålamod kan du spara en hel del pengar.

Ett annat sätt för att hitta en snickare till ett bra pris kan vara att höra med vänner och familj. Du känner säkert både en och två personer som redan har byggt om där hemma och därmed kan ge dig tips om var du ska vända dig. Kanske byggde grannen en altan i somras? Slå en signal och be om kontaktuppgifter.

När du mottagit offerterna, kontrollera dem noga. Innehåller de pris för hela arbetet eller kan något tillkomma? Det är inte alltid den billigaste offerten blir det billigaste erbjudandet i slutänden.

Begär referenser och kolla upp eventuell svartlistning

Utöver att fråga din bekantskapskrets om råd kan du även begära referenser från snickarna själva. Be att få se vad andra kunder tyckte om det utförda arbetet. Kontrollera särskilt referenser för samma typ av arbete som du vill ha utfört. Du bör också kontrollera att firman du väljer har F-skatt.

Något annat som är viktigt att kolla upp är om snickaren som du har i åtanke är svartlistad hos Råd&Rön. Visar det sig att den är det ska du genast börja leta efter ett annat val. Det kan också vara bra att kolla upp ekonomin hos det snickeriföretag du planerar att anlita. Detta kan du göra genom att göra en kreditupplysning på företaget eller höra av dig till Kronofogden för att se om företaget har några skulder.

Kolla kostnader och skriv avtal

En annan sak att tänka på när du anlitar snickare är att kolla upp vilka extra kostnader som eventuellt tillkommer. Behöver du stå för exempelvis materialkostnader, snickarens resor till och från arbetsplatsen och städningen efteråt eller ingår detta i den prisuppgift du har fått? Ha även klart för dig om priset är fast, ungefärligt eller löpande och se till att vara överens om hur och när betalningen ska ske.

När du har valt vilken snickare du ska anlita är det viktigt att ni skriver ett avtal där det tydligt framgår vad ni har kommit överens om. På så sätt undviker ni att missförstånd uppstår. I avtalet kan ni även ta upp hur eventuella tilläggsarbeten ska hanteras, så slipper ni ta den diskussionen under stress.

Betala för utfört arbete

Något annat att tänka på när du anlitar snickare är att inte betala i förskott. På så sätt kan du undkomma situationer där snickaren smiter iväg med pengarna eller inte rättar till eventuella uppstådda fel. Du ska med andra ord endast betala för utfört arbete. Om snickaren försöker få dig att betala innan kan det hinta om att denne inte är seriös och du gör klokt i att se dig om efter någon annan.