ANNONS

Dyckertpistol – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

En dyckertpistol fungerar ungefär som en vanlig spikpistol, förutom att den laddas med dyckert – en mindre typ av spik utan spikhuvud. Vanliga arbetsområden för en dyckertpistol är uppspikning av panel, foder och lister, där du helt enkelt inte vill ha några synliga spikhuvuden.

Olika typer av dyckertpistoler

Det finns i regel tre varianter av dyckertpistoler: tryckluftsdrivna, batteridrivna och gasdrivna modeller. Tryckluftsdrivna modeller är ofta lite billigare, men de fungerar inte utan en kompressor. Väljer du en bensin- eller gasdriven modell får du ett mer portabelt arbetssätt, samtidigt som den kostar mer än en tryckluftsdriven.

Funktioner

För att du ska bli nöjd med valet av dyckertpistol är det viktigt att du kontrollerar vilka funktioner och egenskaper den har. Här är några av de vanligaste funktionerna:

  • Prestanda. Olika modeller av dyckertpistoler har olika prestanda. Det handlar exempelvis om saker som tryck, hastighet, magasinstorlek och dyckertstorlek. Vilket tryck maskinen har, påverkar vilken typ av material du kan spika i. Hastigheten innebär hur många dyckert maskinen kan skjuta per sekund. Storleken på magasinet avgör hur många dyckert du kan ladda per omgång. Det är även bra att kontrollera vilka dyckertstorlekar som kan användas till dyckertpistolen.
  • Precision. Vissa dyckertpistoler skjuter ner dyckerten tills huvudet är helt nedsänkt och ytan blir således helt plan. Det kan vara bra att kontrollera om det går att ställa in djupet så att du kan spika in hela dyckerten eller låta en liten bit sticka upp längst ut.
  • Vikt. Batteridrivna dyckertpistoler väger oftast mer än tryckluftsdrivna modeller. Vikten påverkar hur länge du orkar stå i en och samma arbetsställning. En tyngre modell blir snabbt tung att hålla över huvudet, till exempel när du spikar upp taklister.
  • Hastighet. Kontrollera hur snabbt maskinen jobbar. Ska du spika upp många lister och mycket foder är det bra att välja en modell med högre hastighet, då går jobbet snabbare.
  • Buller. Alla verkstadsmaskiner ger ifrån sig en del buller och oljud. Det är bra att kontrollera vilken ljudnivå just din dyckertpistol har. Ofta anges bullernivån i dB (decibel). En vanlig cirkelsåg har dB på cirka 110 – 120 dB medan en motorcykel har en ljudnivå på cirka 80 dB.
  • Verktygsfri borttagning av dyckert. Ibland händer det att en dyckert fastnar i magasinet, då är det praktiskt om dyckertpistolen har en verktygsfri borttagning av dyckert. Det innebär att du utan verktyg enkelt kan öppna magasinet ovanifrån och pilla bort den böjda dyckerten som fastnat.
  • Anslag. Anslaget är dyckertpistolens nos och den del som ska ligga helt plan mot ytan du spikar i.
  • Magasin. Storleken på magasinet är avgörande för hur länge du kan arbeta utan att ladda om. Ofta rymmer magasinet minst 110 dyckert.
  • Arbetsljus. Behöver du kunna spika även i dåligt upplysta områden? Då är det bra om dyckertpistolen har inbyggd belysning.
  • Kompressionstank. Kompressortanken är den del av dyckertpistolen som bygger upp ett tryck – trycket som får dyckerten att skjutas iväg med tillräcklig kraft.
  • Funktionsväljare. Vissa modeller går att ställa in, du kan då bestämma om du vill skjuta enkelskott eller flera dyckertar åt gången.

Vanliga frågor och svar

Det är ett verktyg som skjuter iväg dyckert (dyckert är ett slags stift, eller en spik utan huvud).

En vanlig spikpistol skjuter iväg kraftigare spik som tål högre belastning. Verktyget används ofta till takläggning. En dyckertpistol skjuter iväg dyckert med hög kraft (dyckert är ett slags stift som påminner om en tunnare spik utan huvud. Den används ofta till uppsättning av foder, paneler och lister.

Det finns billigare modeller från någon tusenlapp upp till riktigt kraftfulla och tryckluftsdrivna modeller för 10 000 kronor eller ännu mer. Dyrare modeller har oftast större magasinvolym och fler inställningar.

Relaterade artiklar