Innehåll i denna artikel
Funktioner
Vid gjutning av betong, exempelvis en platta, är det viktigt att den våta blandningen vibreras ordentligt. Då försvinner eventuella luftbubblor och blandningen blir helt solid. Det är viktigt eftersom betongen blir starkare när den härdat. Om det förekommer luftbubblor riskerar betongen att spricka och gå sönder när den härdat. Betongvibratorer finns i olika utföranden och storlekar. Det finns flera saker som är viktiga att kontrollera när du ska köpa en ny modell, till exempel att slangens längd är tillräcklig för att nå hela vägen till gjutformens botten.
- Vibrationshastighet. Hur snabbt betongvibratorn vibrerar påverkar hur snabbt betongen blir helt slät. Oftast anges vibrationerna i VPM (vibrationer per minut). De flesta modeller har VPM 13 000, men det finns även svagare och mer kraftfulla modeller.
- Strömkälla. Det finns både batteridrivna, bensindrivna och elektriska varianter att välja bland. De mer kraftfulla tenderar att vara elektriska, de kopplar du således in i ett eluttag. Om du behöver kunna arbeta mer flexibelt kan dock en batteridriven modell vara att föredra.
- Effekt. Vilken effekt betongvibratorn har påverkar dess styrka. Om du väljer en elektrisk eller bensindriven variant anges effekten vanligtvis i HK (hästkrafter) och är det en batteridriven modell anges effekten i volt. Högre effekt innebär oftast bättre prestanda.
- Storlek. Om du ska gjuta en platta till ett hus är det bra om spännvidden är stor så att du enkelt kommer åt överallt. Men ska du endast vibrera en mindre stöpform räcker det förmodligen med en liten vibrator.
Tips när du använder betongvibrator
Betongvibratorer används under tuffa förhållanden och du bör därför satsa på en robust modell av hög kvalitet.
- Sätt ner vibratorn i betongen innan du startar den. Annars riskerar det att sprätta betong överallt.
- Böj inte vibratorn för mycket. Försök hålla slangen rak, annars riskerar den att gå sönder i förtid.
- Använd inte i onödan. När du fått ett önskat resultat och betongen ser jämn ut utan luftbubblor är du färdig. Det finns ingen vits med att köra vibratorn för länge.
- Tvinga aldrig ner spetsen. Om det tar stopp i betongen beror det möjligtvis på armeringsjärn som ligger gömd.
- Använd endast som vibrator. Använd inte betongvibratorn som ett betongplaceringsverktyg, det kan ge ojämna ytor. Sprid och jämna ut betongen med andra verktyg först, använd vibratorn för att jämna ut ytan.
Vanliga frågor och svar
Det är ett verktyg som ger ifrån sig starka vibrationer vilket gör att luftbubblor i betongen försvinner och den blir slätare och starkare.
Från cirka 2 000 kronor.
Ja, det kostar från cirka 125 kronor per dag eller 450 kronor per vecka.