ANNONS

Spånsug – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

När du sågar eller slipar något bildas det mycket spån och damm, vilket ibland är så smått att det är svårt att rengöra och få bort. Med en sågsug sugs allt damm och spån upp direkt. Verktyget kopplas på verktyget du arbetar med (exempelvis sågen) och leder spånet till en behållare.

Funktioner

Det finns olika typer av spånsugar, bland annat sett till sugkraft och storlek.

  • Sugkraft. När du köper en spånsug är det bra att kontrollera CFM-klassningen, det står för kubikfot per minut och berättar hur kraftfull sugkraft spånsugen har. Ju högre CFM, desto bättre sugkraft. Ska du utföra enklare arbeten hemma räcker det oftast med CFM mellan 50 – 150, men inom industrier är det inte ovanligt med 300 CFM eller mer.
  • Storlek. Beroende på vilken typ av träarbetning du ska utföra är det bra att fundera på hur stor uppsamlingsbehållaren behöver vara. För enklare arbeten räcker det oftast med en mindre behållare, men ska du utföra ett stort arbete är det bekvämare om behållaren är större, då slipper du tömma den lika ofta.
  • Vått och torrt. Det finns vissa spånsugar som klarar av att suga upp vatten. Om det är viktigt bör du kontrollera den egenskapen.
  • Slanglängd. Kontrollera hur många meter slangen är, den bör vara tillräckligt lång så att du kan arbeta bekvämt och flexibelt.
  • Variabel hastighet. Vissa modeller har justerbar hastighet, vilket kan vara bra eftersom du kan ställa in sugstyrkan utifrån det material du arbetar med.
  • Ljudnivå. Kontrollera alltid ljudnivån när du köper spånsug. Ljudnivån anges i dB (decibel) varav 60 – 85 dB är hanterbara medan 95 dB är väldigt högt och kräver hörselskydd.

Fördelar med spånsug

Det finns många stora fördelar med att investera i en spånsug. Framförallt slipper du städa överallt efter att du exempelvis slipat, sågat eller hyvlat i trä. Eftersom allt damm och spån sugs upp direkt blir även inomhusmiljön mer hälsosam då du inte riskerar att andas in det fina dammet. Trädamm kan orsaka icke-allergisk astma och andra andningsbesvär. Spånsugen är inte bara praktisk när du arbetar med ett elektriskt verktyg. Det är även en praktisk ”dammsugarslang” som du enkelt rengör arbetsytorna med för snabb avdamning.

Två filtertyper

Spånsugar säljs med antingen ett eller två filter. Mindre spånsugar har vanligtvis ett filter, det är ett avtagbart filter som endast fångar upp dammpartiklar från den luft som passerar igenom det. Den här typen av filter täpps snabbt igen och måste bytas ofta.

Lite bättre spånsugar har vanligtvis två filter, ett för mindre dammpartiklar och ett för större. Det första filtret är det som luften passerar först, här fångas de grövsta bitarna upp. Det andra filtret har en mycket finare väv och fångar upp pyttesmå dammpartiklar (2,5 mikron).

Kostnad

Spånsugar finns i flera prisklasser beroende på kvalitet och kapacitet. Ska du endast använda spånsugen till enklare sysslor hemma kan du hitta lämpliga modeller för cirka 2 000 kronor. Från 3 000 kronor får du en kraftfull spånsug som passar bra i hobbyverkstaden. Vill du ha en spånsug med två filter ligger kostnaderna från cirka 4 000 kronor och uppåt.

Vanliga frågor och svar

Det är ett verktyg som suger upp allt från mikrodamm till större partiklar som träspån. Den kopplas till en behållare där dammet samlas upp. Med olika adaptrar kan du även koppla spånsugen till det verktyg du arbetar med, exempelvis en cirkelsåg.

Billigare modeller kostar cirka 2 000 kronor.

Vill du ha en enkel och billig modell räcker det med en spånsug med ett filter. En mer kraftfull variant kostar från cirka 4 000 kronor och har oftast två filter, vilket kan samla upp både mindre dammpartiklar och större.

Relaterade artiklar