Innehåll i denna artikel
Kraftkälla – välj utifrån behov
Spikpistoler drivs i regel på antingen batteri, lufttryck eller gas. Vilken variant som passar bäst beror på hur du ska använda spikpistolen. För ett mer flexibelt arbete är batteridrivna modeller praktiska eftersom du inte behöver spika i anslutning till ett eluttag. Du kan exempelvis klättra upp på taket och arbeta utan att ha sladdar hängandes. Om du har eluttag i närheten av arbetsplatsen finns det fördelar med lufttrycksdrivna maskiner, eftersom du kan arbeta så länge du vill, utan risk för att batteriet tar slut. De är relativt tystgående och fungerar bra till bland annat stommontage, takläggning och panelmontage.
Välj rätt – kontrollera egenskaperna
Det finns flera saker du bör kontrollera innan du köper en spikpistol, bland annat:
- Kraftkälla. De vanligaste kraftkällorna för spikpistoler är batteri, lufttryck och gas. Alla har sina för- och nackdelar. Om du redan äger flera batteridrivna maskiner från samma tillverkare kan det finnas anledning att köpa även en batteridriven spikpistol därifrån. Ofta är passar nämligen samma batteri till alla maskiner.
- Magasin. Spikpistoler tillverkas med både rakt och runt magasin. Raka magasin väger lite mindre men innehåller samtidigt mindre spik. Runda magasin rymmer betydligt större spikmagasin men kan också väga mer.
- Magasinkapacitet. Om du ska använda spikpistolen länge och mycket är det bra att magasinet rymmer tillräckligt med spik så att du slipper byta hela tiden. Vissa spikpistoler rymmer endast 30 – 40 spik medan andra dyrare varianter rymmer över hundra spik eller ännu mer.
- Spiklängd. Beroende på hur spikpistolen ska användas kan du ha särskilda krav gällande spiklängd, det är viktigt att kontrollera vad maskinen klarar av.
- Magasinvinkel. Vissa spikpistoler har helt lodräta magasin medan andra har lutande. Fördelen med det lutande magasinet är att du kommer åt bättre i trängre utrymmen. Väljer du en spikpistol med 34 graders lutning på magasinet behöver du även köpa till spikmagasin i samma lutning.
Bästa spikpistolerna just nu
Modell | DeWalt DCN680N | Essve FN 34/90 | Makita GN900SE | Paslode IM50 F18 | DeWalt DCN660NT |
Betyg | 8.5/10 | 7.8/10 | 7.5 | 7.3 | 6.5 |
Pris | 4 150 till 5 990 kronor | Från 4 125 kronor | Från 5 244 kronor | 5 995 kronor | Från 3 728 kronor |
Rangordning
- DeWalt DCN680N
- Essve FN 34/90
- Makita GN900SE
- Paslode IM50 F18
- DeWalt DCN660NT
1. DeWalt DCN680N
- Modell: DeWalt DCN680N
- Magasinkapacitet: 110
- Magasinvinkel: Rakt magasin
- Spiklängd: 15 – 54 mm
- Dyckertdiameter: 1,25 mm
- Vikt: 2,4 kg
- Kraftkälla: Batteridriven (Li-Ion 18V)
Egenskaper: En kompakt och lättanvänd spikpistol från DeWalt med konstant prestanda även i låga temperaturer. Kolborstfri motor för ökad livslängd. Spikpistolen skjuter både med enkelskott och flerskott vilket säkerställer precision och produktionshastighet (upp till fyra spik per sekund). Det går att reglera avfyringsdjupet.
2. Essve FN 34/90
- Modell: Essve FN 34/90
- Magasinkapacitet: 67
- Magasinvinkel: 34 grader
- Spiklängd: 50 – 90 mm
- Dyckertdiameter: 3,1 mm
- Vikt: 3,2 kg
- Kraftkälla: Gasdriven
Egenskaper: Kraftfull och gasdriven spikpistol med kapacitet för upp till 90 mm spik. Spikpistolen är utrustad med flertalet praktiska funktioner, bland annat justerbart utblås, svivelkoppling och enkel justering för stödspikning. Kompatibel med huggen och rund spik, D-huvud, fullhuvud och ringspik.
3. Makita GN900SE
- Modell: Makita GN900SE
- Magasinkapacitet: 44
- Magasinvinkel: 34 grader
- Spiklängd: 50 – 90 mm
- Dyckertdiameter: 3,3 mm
- Vikt: 3,3 kg
- Kraftkälla: Batteridriven (Li-Ion 7,2V)
Egenskaper: En energieffektiv spikpistol som avfyrar 4 000 skott per laddning. Försedd med djupjustering och batteriindikator. Utrustad med upphängningskrok för smidigare hantering. Fulladdad efter cirka 30 minuter och klarar spiklängder upp till 90 mm.
4. Paslode IM50 F18
- Modell: Paslode IM50 F18
- Magasinkapacitet: 100
- Magasinvinkel: Rakt magasin
- Spiklängd: 25 – 50 mm
- Dyckertdiameter: 1,2
- Vikt: 2,1 kg
- Kraftkälla: Gas- och batteridriven
Egenskaper: Effektiv gas- och batteridriven spikpistol från Paslode som avfyrar 2 – 3 dyckert per sekund. Spikpistolen kännetecknas av en ergonomisk form och optimal produktionshastighet. Tack vare kombinationen av gas och batteri kan du jobba länge med Paslode och dessutom med hög hastighet.
5. DeWalt DCN660NT
- Modell: DeWalt DCN660NT
- Magasinkapacitet: 110
- Magasinvinkel: 20 grader
- Spiklängd: 32 – 63 mm
- Dyckertdiameter: 1,6 mm
- Vikt: 2,35 kg
- Kraftkälla: Batteridriven (Li-Ion 18V)
Egenskaper: Kompakt och lättanvänd spikpistol med borstfri motor för ökad livslängd. Maskinen kan ställas in med både flerskott och enkelskott. Vid flerskott avfyrar maskinen upp till fyra dyckertar per sekund. Det går att ställa in avfyrningsdjupet genom ett smidigt och lättåtkomligt reglage. För ökad säkerhet går det endast att avfyra maskinen när nosen är intryckt.
Olika typer av spikpistoler
Spikpistolen skjuter in bandad spik i trä eller andra material. Trycket kommer från antingen tryckluft, batterier, gas eller kolsyra, beroende på vilken sorts spikpistol du använder. För dyckertspik och klammer används oftast tryckluftsdrivna spikpistoler. Gäller det grövre bultar och fästdon brukar spikpistoler drivna av drivpatroner användas. Om du behöver mycket spik och inte vill byta spikband så ofta kan du hitta bra maskiner med trummagasin. Då används spik bandad på rullar med upp till 350 spikar. Annars brukar spikarna vara bandade på rullar om cirka 40 trådspik. Nästan alla typer av spikpistoler är handhållna, det som skiljer dem åt är ammunitionen och tryckfunktionen. Vilken maskin du ska välja handlar till största del om vilken spik du behöver. Detta brukar styra vilken sorts fästelement som används och sin tur vilken spikpistol som klarar av jobbet. En av de vanligaste modellerna av spikpistoler är den tryckluftsdrivna varianten. Fördelen med den är att många typer av spik kan användas. Dessutom går maskinen snabbt att ladda. Det vanligaste skälet till att investera i en spikmaskin är för att öka effektiviteten. Man vill kunna sätta in spik snabbare än när man spikar manuellt. Bekvämligheten är såklart en annan aspekt.
Det finns även varianter med tryckluftsslang samt slanglösa spikpistoler. Fördelen med pistoler med slang är att du inte behöver ladda dem. Nackdelen är att du alltid blir begränsad rent utrymmesmässigt och att själva arbetet kan kännas mindre flexibelt eftersom du inte kan röra dig längre bort än vad slangen räcker. Behöver du kunna komma åt svårare områden och jobba längre ifrån uttag kan en gas- eller batteridriven spikpistol vara att föredra.
Spikpistolens delar
Även om spikpistoler kan skilja sig lite grann beroende på vilken typ du använder brukar de flesta modeller se ungefär likadana ut. Några komponenter är särskilt viktiga att ha koll på:
- Nos
- Magasin
- Kompressionstank
- Avtryckare
- Lägesväljare
- Arbetslampa
- Bälteskrok
Nosen på spikpistolen måste ligga tryckt mot arbetsstycket innan du kan trycka ut spiken. Oftast är nosen gummiklädd för att minimera risken för tryckmärken.
Magasinet är det område på pistolen där du fyller på med spik. Det är en fördel om magasinet går att öppna uppifrån eftersom det blir enklare att ta bort spikar som fastnat, vilket kan hända.
Kompressionstanken är den tank där själva trycket till pistolen byggs upp. Tanken kan vara en gas- eller batteritank.
Avtryckaren är själva knappen som du trycker in när du är redo att sätta fast spiken. Kom ihåg att nosen alltid ska ligga mot arbetsstycket innan du avfyrar spiken.
Lägesväljare är en skjutbar knapp som du använder för att ställa in hur många spikar pistolen ska skjuta iväg. Väljer du enkelskott skjuter pistolen endast ut en spik i taget. Väljer du precisionsarbete skjuter pistolen flera spikar efter varandra.
Arbetslampa är en lampa som lyser upp arbetsstycket. Det kan vara bra att kontrollera att ljuset träffar precis där spiken ska gå in, ibland kan man behöva ställa in lampan så att den är rätt riktad.
Bälteskrok används för att snabbt och enkelt kunna hänga pistolen i bältet. Det är praktiskt när det inte finns någon arbetsbänk i närheten.
Risker med spikpistoler
Precis som med andra handhållna verktyg finns det risker med att använda spikpistoler. De vanligaste olyckorna som sker med spikpistoler är oavsiktliga skott och dubbelskott. Olyckorna orsakas vanligtvis på grund av att avtryckaren hålls in under förflyttning eller att man råkar trycka två gånger av misstag. En annan olycka som kan inträffa är att spiken slinter på grund av ett hårt underlag eller för att spiken träffat en kvist. När du ska använda spikpistol är det viktigt att dels använda skyddsutrustning (skyddsglasögon som skyddar mot byggdamm), dels ta bort fingret från avtryckaren vid förflyttning. Det gäller att arbeta lugnt och metodiskt så att du inte snubblar på sladdar eller inte lägger pistolen ordentligt mot arbetsstycket.
En del som använder bultpistoler har även varit med om rekylskador i axel och armbåge, helt enkelt för att man missbedömt kraften som pistolen ger vid skott. Innan du använder en spikpistol är det viktigt att läsa instruktionsdokumenten som medföljer.
Vanliga frågor och svar om spikpistoler
Det är ett verktyg (ofta handhållet) som med hjälp av gas, tryckluft eller batterier skjuter iväg en spik. Du använder verktyget för att effektivisera spikningen och för att slippa slå in varenda spik manuellt.
Det finns många varianter, både billigare och dyrare. En spikpistol i en dyrare prisklass kan kosta från cirka 3 500 kronor, en i medelprisklassen ligger någonstans från 2 500 – 3 000 kronor och en billigare variant kan du köpa från cirka 1 000 kronor.
Det beror på vilken variant av spikpistol du väljer. De flesta spikpistoler laddas med spikrullar om cirka 40 spikar. Det finns även större magasin som kan fyllas med upp till 350 spikar.
Det beror på vilken sorts arbete du ska utföra. Det finns särskilda modeller som är anpassade för skugglister och mer svåråtkomliga områden. Andra spikpistoler är bättre när du behöver använda grova bultar eller längre spikar. Det är oftast arbetsområdet som styr valet av pistol.