ANNONS

Dags att bygga altan! BYGG.se guidar och tipsar

BYGG.se BYGG.se / Lästid: ~16 minuter

Ordet altan kommer från latinets “altus” som betyder hög. En altan är ofta just upphöjd, på pelare, stolpar, stengrund eller liknande, till skillnad från balkongen som sticker rakt ut från en byggnad. Lär dig mer om regler, olika typer av altaner och hur du bygger din egen.

Bygga altan

Vilka regler gäller när du vill bygga en altan?

Som alltid bör du kontakta byggnadsnämnden i din kommun i ett tidigt skede av planerandet för att inte bli besviken om det skulle finnas något som förhindrar bygget av din altan i den lokala detaljplanen. Vanligtvis får man dock bygga en låg altan utan bygglov. Faktum är att om altanen byggs i nivå med marken kan man i stort sett göra den så stor man vill utan att man behöver begära bygglov.

Byggs altanen i marknivå kan man vanligtvis även bygga den i anslutning till en annan byggnad på tomten, inte nödvändigtvis bostadshuset, utan bygglov. Önskar du en friliggande altan som inte ligger i anslutning till bostadshuset eller någon annan byggnad på tomten gäller samma regel, du kan bygga ett trädäck i marknivå men inte i tomtgräns, det måste vara minst 4,5 meter från tomtgräns för att slippa bygglov.

Som alltid bör du kontakta byggnadsnämnden i din kommun i ett tidigt skede av planerandet för att inte bli besviken om det skulle finnas något som förhindrar bygget av din altan i den lokala detaljplanen.

Undantag som kräver bygglov

Undantagen som kräver bygglov för altan är då man bygger närmare än grannes tomtgräns än 4,5 meter och man inte fått grannens skriftliga medgivande, eller om man bygger en hög altan på minst 1,8 meter (detta gäller även när man bygger i sluttande terräng och ena sidan av altanen blir högre än 1,8 meter). Det finns även undantag för altaner som byggs i miljöer som anses av särskild vikt på grund av sitt historiska, kulturhistoriska, konstnärliga eller miljömässiga värde. Får du grannens medgivande för att bygga din altan närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs vanligtvis inte bygglov.

Vill du till exempel bygga en altan som är 1,5 meter hög, långt från närmsta granne eller nära närmsta granne men med grannens skriftliga medgivande, kan du hålla dig inom 3,6 meter från bostadshusets yttervägg för att i de flesta fall slippa ansöka om bygglov för din altan. Du kan även sätta upp ett skärmtak över din altan som inte kräver bygglov om den totala ytan på skärmtaket inte överstiger 15 kvadratmeter.

Bygg inom maximal höjd

Hur mäter man höjden på sin altan för att hålla sig under regeln för maximal höjd om 1,8 meter och på så vis slippa ansöka om bygglov? Mät höjden från den nuvarande marknivån (vare sig marknivån har ändrats eller ej under konstruktionen av altanen) upp till altanens golvs ovansida.

Detta gäller när altanen har staket eller räcke runtom. Ett undantag är när altanen istället försetts med plank, vilket vissa kommuner definierar som en yta som består av mindre än 25 % luft. Om din altan har ett plank ska höjden räknas från marknivå upp till plankets övre gräns.

Vad du bör tänka på när du planerar din altan

Börja med att tänka igenom vilka behov du har och vad du ska använda altanen till? Vill du bygga en uteplats som används för umgänge, middagar och även har plats för en sittgrupp, grill och kanske till och med ett utomhusbad? Tänk över vilken storlek på altan som ser bra ut invid huset, utan att altanen ser varken för stor eller för liten ut. Ta även trädgårdens storlek i beaktning och försök skapa en altan i rätt proportioner både för läget och för dina behov.

Planera hur du vill konstruera altanen så att du både har tillgång till din altan från huset, genom en altandörr som leder från till exempel vardagsrum eller kök, samt till trädgården från altanen, till exempel genom att bygga en liten trappa ner till gräsmattan.

Fundera över altanens utformning med den lokala byggnadsnämndens restriktioner i åtanke. Ta hjälp av en arkitekt om du har möjlighet, då detta kan göra din altan till något utöver det vanliga och i slutändan visa sig vara en bra investering, genom att en väl utformad och konstruerad altan kan öka fastighetens värde.

Hitta en expert som kan bygga din altan

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 89 123 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Det bästa materialet till altan

För att komma fram till vilket material som passar bäst för att bygga din altan ska du tänka på följande faktorer:

  1. Hur vill du att altanen ska se ut? Utseendet och känslan på altanen påverkas kraftigt beroende på vilket material du väljer.
  2. Hur mycket underhåll vill du ägna dig åt för att hålla din altan i fint skick? Vissa träslag kräver mer skötsel än andra.
  3. Vad vill du betala för konstruktionen av din altan? Priserna varierar kraftigt med val av material.
  4. Hur länge vill du att din altan ska hålla? Bygger du en altan för familjens behov just nu eller tänker du mer långsiktigt? Idag finns materialval för din altan som gör att altanen kan komma att hålla i lång tid framöver.
  5. Hur miljövänlig vill du att din altan ska vara? En miljövänlig altan konstrueras av hållbara material som produceras lokalt.

trall
Tryckimpregnerad trall
Vanligast är att man väljer tryckimpregnerad trall när man bygger sin altan, då tryckimpregnerat virke både är billigt, relativt hållbart och enkelt att sköta, men den som vill undvika kemikalier finns även andra alternativ.

Trall i Ek Furu
Ek och Furu
Ek eller furu av högre kvalitet är tåligt och hållbart. Den obehandlade furun kan oljas för att få finare färg, men både ek och furu blir som andra träslag grått med tiden. Ek är så pass hårt att konstruktionen av din altan i ek kräver en del av dina verktyg.

sibirisk lärk
Sibirisk lärk
Detsamma gäller den sibiriska lärken. Om du väljer den senare bör du kontrollera att träet verkligen kommer från Sibirien så att lärken vuxit riktigt långsamt och härdats.

värmebehandlad trall
Värmebehandlad trall
Ytterligare ett kemikaliefritt alternativ är trall som värmebehandlats. Värmebehandlad trall passar vid bygge av altan då den består av långsamtväxande furu, detta ger materialet lång livslängd. Värmebehandlat virke kan gärna oljas och laseras.

Regnskogsträ
Regnskogsträ tål fukt bra, men här bör du väga in den miljömässiga aspekten och välja trä som är FSC-märkt om du trots allt fastnat för dessa träslag. Tänk på att den vackra färgen blir mer grå efter några år i solsken.

Träkomposit
Träkomposit är träfiber, vanligtvis från spillvirke, som blandats med plast för att ge en trall som är problemfritt, inte kräver underhåll och varar länge. Trall av komposit till altanen är ett relativt miljövänligt material, men plasten ger inte samma känsla som massivt trä. Tänk på att komposit till altanen inte grånar på samma vis som trä, men färgen kan blekas av solen.

Kom ihåg!

  • Undvik att tvätta din altan av trä med högtryckstvätt. Borste, en hink vatten och grönsåpa räcker.
  • Rengör din altan i trä minst en gång om året och olja den gärna.
  • Använd alltid rostfria skruvar när du bygger din altan i trä.

Plattlägga sin altan

Man kan även välja att lägga sten eller plattor på sin altan, vilket är ännu enklare vad gäller underhåll. Däremot kan konstruktionen bli mer krävande. Vanligt är att man väller betongplatta till sin altan. Natursten kan ge ett fint och välkomnande utseende till altanen, som med detta material blir mycket hållbar, men många föredrar ändå känslan av trä under fötterna på sin altan.

Man kan tvätta av sin stenbelagda altan med högtryckstvätt. Detta är ett sätt att behandla ogräset som kan växa sig upp mellan stenarna. Det finns även bekämpning av ogräs med ånga eller kemiska medel.

Bygg altan på plintar

Mät ut altanens storlek

Det första steget när du ska bygga altan är att mäta ut hur stor altanen ska vara och var på tomten altanen ska planteras. Använd märkfärg, eller sätt ner pinnar i jorden och spänn ett snöre mellan dessa för att få en uppfattning om altanens storlek. Markera även altanens höjd längst husväggen med hjälp av snöre, krita och vattenpass.

Placera duk, sand eller kross mot ogräs

Gräv undan matjord i det markerade området och placera antingen duk, sand eller stenkross för att slippa ogräs som växer upp genom brädorna.

Undvik fuktskador

Tänk på att altanen ska byggas med ett lätt fall från huset för att skapa avrinning och undvika långvarig kontakt mellan trämaterial och vatten. Det räcker med ett fall från huset på 10-20 millimeter per meter. Se även gärna till att det finns visst utrymme under altanen som tillåter luftcirkulation.

Placera plintarna

När man bygger altan på plintar kan man antingen köpa och gräva ner färdiga plintar eller gjuta plintar med hjälp av gjutrör. Plintarna bör vanligtvis inte placeras på större avstånd än två meter från varandra. Placera plintarna i linje med varandra och i se till att de ligger i våg. 

Bärlinor och stödreglar monteras

Montera de yttre bärlinorna med hjälp av vattenpass. Mellan dessa placeras sedan stödreglarna. Vanligtvis rekommenderas ett avstånd mellan stödreglarna på 600 millimeter. Reglarna fästes i bärlinorna med skruv, balkskor eller spik.

Trallen monteras

Montera sedan trallen utifrån och in mot väggen. Detta görs ofta med synliga skruvar. Använder du trall av ett hårt träslag kommer du behöva förborra trallen och sedan skruva fast dem i stödreglarna med rostfri trallskruv. Använder du ett mjukare träslag behövs inte förborrning. Avsluta ditt bygge genom att montera en front som döljer utrymmet mellan mark och altan.

Gjut plintar till altan i 4 steg

Idag finns alternativ till plintar som markskruv eller jordspett. Man kan även själv gjuta sina plintar med hjälp av gjutrör. För att gjuta dina egna plintar går du till väga på följande sätt:

  1. Gräv hål för plintarna i en storlek av cirka 50 centimeter i både djup och diameter. Fyll sedan hålen med 10 centimeter grus och ovanpå det 10 centimeter markisolering.
  2. Placera gjutrören i mitten av hålen och se till att de står rakt samt i linje med hjälp av vattenpass. Fyll på med jord kring rören så att gjutrören står stadigt. 
  3. Blanda till betongen enligt anvisningarna på förpackningen. Använder du endast handhållen blandare så blanda till lite i taget för att det inte ska bli för tungt.
  4. Häll i betongen i gjutrören och se till att ingen luft blir kvar i rören. Placera plintjärnen eller stolpskorna med en bräda över hålet för att förhindra att de sjunker ner i betongen. Var noga med att beslagen sitter lodrätt. Låt sedan betongen brinna enligt anvisningarna, vanligtvis ett dygn, innan bygget fortsätter.

Räcke till altan

Du bör bygga räcken till din altan om den är högre än en halvmeter, både för att undvika skador men även för att det ger en mer inbonad och hemtrevlig känsla. På sidorna där altanen är lägre kan du lämna öppet och endast använda dig av ett staket, plank eller räcke där det behövs. Mot ett avgränsande räcker blir det även trevligare att ställa möblemang som till exempel en soffgrupp för utomhusbruk. Känslan blir lätt mer inbonad och blir en förlängning av inomhusmiljön genom en altan med räcke. Det finns flera alternativ när det kommer till utformning och material till räcken.

Altanräcke i trä

Altanräcke i Trä
Det vanligaste är att man har en altan i trä och då även väljer ett altanräcke i trä. Dessa kommer i olika täthet, med de tätaste räckena mer lika plank än staket. Ett räcke med tunnare plank och fina detaljer kan ge hela altanen ett nättare intryck, men var noga med att kontrollera om detta passar ihop med byggnaden altanen byggs invid.
Tänk också på att ett räcke med mer detaljer kräver mer vad gäller skötsel. Ofta levereras räcken till altanen obehandlade vilket kräver att man målar eller oljar sitt träräcke. Sedan behöver man tvätta räcket varje år, precis som man tvättar och sköter resten av altanen samt målar eller oljar räcket till altanen vid behov.

altanräcke i smide

Altanräcke i smide
Viktigast vid val av räcke till altanen är att stilen passar med huset eller husen som finns på tomten. Har man ett modernt eller minimalistiskt hus, eller ett hus med tyngre detaljer i smide kan ett järnstaket till altanen vara rätt val. Smidesräcken kan passa lika bra till traditionella och eleganta hem som till det minimalistiskt moderna hemmet och kommer i många olika utformningar.
Vissa hem passar helt enkelt inte med altan eller räcke av trä och då är ett smidesräcke av järn ett alternativ. En stor fördel med järnräcke till altanen är att ett järnräcke nästan är underhållsfritt och kräver mycket lite av ägaren. Ett smidesräcke till altanen kostar mer i inköp men hållbarheten är oslagbar. Är det vindskydd eller lä du är ute efter är kanske detta inte det bästa alternativet.

altanräcke i glas

Altanräcke i glas
Har man inte råd med ett specialgjort smidesräcke finns även altanräcken av aluminium, glas och rostfritt stål. Dessa kommer i många olika prisnivåer och ett räcke till altanen i rostfritt stål av högre kvalitet kan även det vara mycket hållbart. Ett altanräcke i glas kan ge hela altanen en lätt och luftig känsla, men underhållet är krävande då glas behöver rengöras ofta. Fundera även över vilket insynsskydd du önskar.

Ett plank skyddar mot väder och vind men kräver ofta bygglov, kontrollera detta med din kommun.

Vad du än väljer, tänk på att du vill investera i ett altanräcke som håller många år, vilket ibland kan göra att ett högre inköpspris lönar sig i längden.

Hur bygger jag billigast altan själv?

Vill du bygga en billig altan är det bästa alternativet att köpa in materialet på ett stort byggvaruhus och själv snickra ihop din altan. För detta krävs inte särskilt mycket kunskaper men har du lite erfarenhet som hemmafixare, har verktygen du behöver för bygget av altanen och läser guider och rekommendationer noga bör du kunna bygga din egen altan om du är redo att investera lite tid och tålamod.

För att få bäst pris på din altan bör du jämföra materialpriser för altan hos byggvaruhusen. Dessa kan variera kraftigt. Tänk även på hållbarheten och om du verkligen har råd att välja de allra billigaste lösningarna då dessa kan behöva repareras och bytas ut snabbare än mer tåliga material.

Vissa av byggvaruhusen erbjuder tjänster där man kan rita upp sin altan digitalt, det finns även program på nätet och appar för att planera sin altan. Ofta kan det ändå vara klokt att prata med ett proffs som en arkitekt, vilket kostar lite mer men kan göra din altan till något extra. En fin altan kan till och med höja värdet på fastigheten! Tänk därför efter noga innan du väljer de allra billigaste alternativen för din altan.

Prisexempel på material för bygge av altan varierar från runt 10 000 kronor till 20 000 kronor för ett trallgolv till en altan på runt 50 kvadratmeter hos två av de största byggvaruhusen. Totalpriset för samma altan med grund, räcken, rostfria skruvar, duk och liknande inräknat hamnar då mellan 30 000 kronor och 40 000 kronor. Letar du riktigt noga och väljer bort allt som inte är absolut nödvändigt kan priset för din altan hamna under 20 000 kronor. Detta pris på altan får du endast om du bygger din altan själv, vilket betyder mycket tid planerandes, letandes material och jämförande alternativ, samt inte minst all tid du kommer lägga på själva konstruktionen av altanen.

Lycka till med bygget av din altan!

Köp ditt material till altanen här

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Köp dina verktyg här

Vanliga frågor vid bygge av altan

Du får bygga ett plank till din altan utan bygglov så länge planket inte sträcker sig över 1,80 meter ovan marknivån. Då kan du bygga ditt plank till altanen helt vindtätt, medan lösningar med glesare staket eller räcken ger visst skydd mot vind och insyn. Ett glesare staket eller plank till altanen har även fördelen att altanen själv får sträcka sig upp till 1,80 meter ovan marknivå utan bygglov utan att staketets höjd räknas in. Andra alternativ till vindskydd för altanen är plantering av tätt växande buskar, eller än bättre, att bygga sin altan med vindriktning i åtanke och utnyttja skyddet av befintliga husväggar för att skapa lä på altanen.

Du får bygga så nära grannens tomtgräns du vill om du har grannens skriftliga medgivande, eller om du ansökt om och fått bygglov. Har du fått bygglov krävs inte grannens medgivande. Har du grannens skriftliga medgivande gäller detta även om en ny granne flyttar in, men notera att medgivandet endast gäller den byggnad som specificeras och den minsta ändring av hur bygger altanen gör medgivandet ogiltigt.

Du behöver i så fall få grannens godkännande, annars behöver det vara minst 4,5 meter till tomtgräns.

Det finns enklare, snabbare och billigare sätt att bygga en altan och så finns det de mer beständiga sätten som kräver mer investerad tid och en högre kostnad. Fördelen med en mer stabilt byggd altan är förutom hållbarheten över tid, även att man på en mer stabil altan enklare kan bygga till väggar och tak till altanen. Om man gör ett ordentligt grundarbete när man bygger sin altan kan man alltså vid senare tillfälle, om lusten faller på, göra om altanen till uterum. Tänk på att glasa in altanen kan kräva bygglov beroende på altanens placering och storlek.

Du får vanligtvis sätta upp ett tak som täcker maximalt 15 kvadratmeters yta av din altan utan att begära bygglov, men mer kreativa sätt att skapa skugga kan vara att plantera ett högre buskage eller träd som skapar skugga, att bygga en pergola eller sätta upp ett avtagbart tak som en segelduk till altanen. Kontrollera alltid om du behöver bygglov enligt detaljplanen i din kommun.

Det är klokt att redan i planeringsstadiet av din altan fundera över hur solen står under dagen och vilka timmar du önskar sol eller ej på din altan. Kommer du främst vilja ha kvällssol eller vill du kunna njuta av dagens varmaste timmar genom ett spabad på altanen? Anpassa din konstruktion av altanen så gott det går beroende på när du vill ha sol och när du vill ha skugga på din altan.

Relaterade artiklar