ANNONS

Bygga uterum – planering, hantverkare och offertförfrågan

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Behöver du mer plats hemma? Kanske drömmer du om en inglasad matsal i anslutning till köket, eller kanske en mysig och social vardagsrumsdel? Här får du bra tips när du ska bygga uterum – det är hög tid att börja planera redan nu.

Bygglov tar tid

Vi befinner oss förvisso fortfarande mitt i vintern, men det är ändå hög tid att börja planera uterummet redan nu, åtminstone om det ska vara större än 15 m2. Enligt Boverket krävs inget bygglov om du har ett en- eller tvåbostadshus och vill bygga:

  • Uteplatser
  • Skärmtak
  • Friggebodar
  • Tillbyggnader
  • Fasadförändringar

Det med förutsättning av att bygget inte överskrider 15 m2. Du får dock bygga ett attefallshus på upp till 30 m2, men då krävs en bygganmälan och du måste få startbesked från byggnadsnämnden innan du kan börja bygga. Det här är de generella reglerna, men varje fall prövas ändå individuellt. För att bygga ett uterum kan du ändå behöva ett beviljat bygglov, det beror lite på var fastigheten ligger samt på vilket sätt du ska bygga. Har du exempelvis redan en befintlig uteplats som du nu vill bygga ett tak över krävs bygglov. Då räknas det som en tillbyggnad (om det görs i anslutning till huset) eller som nybyggnad (om det byggs fristående).

Du behöver med största sannolikhet ansöka om bygglov om du tänker bygga ett helt nytt uterum med nya väggar (eller inglasade väggar) och nytt tak. Det räknas då som en tillbyggnad om du bygger i anslutning till fastigheten, om du till exempel bygger uterum mot fasad. Men, om uterummet är mindre än 15 m2 och inte byggs högre än bostadshusets nock, samt ligger minst 4,5 meter från tomtgränsen – krävs i regel inte något bygglov. Däremot kräver bygget att du lämnar en anmälan till byggnadsnämnden i din kommun samt ett startbesked. Det bästa är att kontakta kommunen redan nu för att se hur de ställer sig till just din planering. Det är inte ovanligt att det tar mer än tio veckor att få ett beviljat bygglov, så planerar du att bygga i vår och försommar är det hög tid att ansöka redan nu.

Låt behovet styra

Fundera över vad syftet med uterummet är. Tänk igenom vilket behov det nya utrymmet ska fylla, kanske är det:

  • Fler sociala ytor
  • Ett inglasat orangeri i anslutning till köket
  • Ett hemmakontor
  • Ett gästrum

När du vet på vilket sätt du tänker använda uterummet blir det enklare att bestämma var det ska placeras. Om du vill ha fler sociala ytor kanske det ska byggas i anslutning till det befintliga vardagsrummet? Om du vill ha ett orangeri kanske utgången ska gå via köket? Om du har en pool på altanen kan uterummet fungera som en härlig lounge-yta intill. Med stora skjut- eller vikdörrar i glas kan du enkelt öppna upp uterummet mot altanen. Det är även möjligt att bygga en inglasad veranda om du redan har en stor altan.

Beroende på hur rummet ska användas behöver du även bestämma om du ska ha ett vinterbonat uterum eller inte. Andra saker som är bra att tänka igenom är:

  • Väderstreck. Om du bygger i söderläge eller i väster får du in mer solljus, men det kan också bli väldigt varmt under sommaren.
  • Fönster och dörrar. Uterum blir ofta varmare än den övriga bostaden under sommaren, det kan därför vara bra att montera två öppningsbara glaspartier åt två motsatta håll. Då kan du öppna för att få ett behagligt genomdrag.

Bra att veta om uterum

Ett uterum är inte lika välisolerat som det övriga bostadshuset, under vinterhalvåret är det inte ovanligt att temperaturen sjunker till cirka tio grader. Du kan förstås välja att vinterbona uterummet så att det kan värmas upp bättre, men det blir ändå inte lika tempererat som inomhus. Vill du kunna använda rummet precis som den övriga bostaden hela året? Då kanske det är bättre att bygga ut huset.

Om du är händig kan du bygga ett uterum i lösvirke, men det finns även hustillverkare som erbjuder uterum i byggsats eller som nyckelfärdigt alternativ. Jämför modellerna och inspireras av olika stilar för att hitta något som passar bra till ditt befintliga hus.

Anlita hantverkare – offertförfrågan och uppdragsbeskrivning

Om du ska bygga uterummet i lösvirke men vill ta hjälp av snickare, är det hög tid att skicka ut offertförfrågan nu. Många hantverkare är som mest uppbokade under vår och sommar. När du skriver offertförfrågan är det viktigt att du så detaljerat som möjligt beskriver exakt vad du behöver hjälp med. Bifoga gärna bilder på platsen där rummet ska byggas samt ange vilket datum du helst vill att de ska börja bygga (och när det ska vara klart). Uppgifter som namn, telefonnummer, e-postadress och adress ska också finnas med.

Skicka ut offertförfrågan till några olika hantverkare i ditt område, då kan du enklare jämföra priset och se vem som har möjlighet att börja i tid. Här kan du hitta hantverkare över hela Sverige.

Vanliga frågor och svar

Om uterummet är mindre än 15 m2 och inte sträcker sig högre än bostadshusets taknock, brukar bygglov inte krävas. Men det finns undantag, så kontrollera alltid med byggnadsnämnden i din kommun. Om inte bygglov krävs behöver du förmodligen göra en bygganmälan och få ett startbesked innan du kan sätta igång.

Det går om ditt trädäck är dimensionerat för vikten från uterummet. Annars kan du bygga uterummet på en isolerad betongplatta.

Det beror på hur händig du är. Uterum finns att köpa i byggsatser med tillhörande monteringsanvisningar.

Priserna varierar mycket, enklare uterum kan kosta från cirka 40 000 kronor, medan ett vinterbonat uterum med exklusiva material kostar mer än 200 000 kronor. Kostnaden påverkas även beroende på om du tänker utföra arbetet själv eller leja bort allt åt snickare.

Det varierar mellan olika kommuner och påverkas av storleken. Ett exempel är en inglasad altan till ett en- eller tvåbostadshus i Örebro, där bygglov kostar mellan 12 500 och 21 250 kronor.

Relaterade artiklar