Innehåll i denna artikel
Bygg hela ditt hus framför datorn
Idag finns det flera väletablerade husritarprogram, till exempel kan du designa hus i SketchUp, men programmen kan ibland vara svåra att lära sig. Vill du hitta ett enklare sätt att rita upp ditt drömhus? Då kan du planera huset direkt hos din hustillverkare. Här är några stora svenska hustillverkare som erbjuder lättanvända program för husdesign.
- Movehome – Bygg online. Movehome, systervarumärke till Trivselhus, var först i Sverige med att presentera tjänsten Bygg online. Det var 2012. Nu har hustillverkaren lanserat en ny version av det populära husbyggarprogrammet. Fördelen med Movehomes smarta onlinetjänst är att du hela tiden kan ha kontroll över kostnaden. Varje gång du ändrar material eller väljer tillval ändras totalsumman så att du får en bra översikt. Programmet är lätt att använda, du följer steg för steg och blir presenterad olika materialalternativ, har möjlighet att ändra planlösningen och mer.
- Hjältevadshus – Huskonfigurator. Med husritarprogrammet Huskonfigurator hos Hjältevadshus kan du provbygga olika husmodeller. Du kan antingen välja mellan arkitektens paket och grundpaketet. Sedan får du flera valmöjligheter gällande fasad, tak, entré, dörrar och fönster och försäkringar. När du är nöjd med din husmodell begär du smidigt offert direkt på hemsidan.
- Smålandsvillan – Husbyggaren. Smålandsvillan är ytterligare en stor hustillverkare som erbjuder sina kunder ett lättanvänt ritningsprogram. Husbyggaren är ett roligt och enkelt program där du först väljer ut en husmodell som du sedan anpassar med olika material och färger. Du börjar husbyggandet från utsidan och jobbar dig inåt. Allteftersom du gör olika tillval förändras även det virtuella husets utseende. När du känner dig nöjd med huset du ritat skickar du in det till Smålandsvillan som då återkommer med en offert.
- Lundqvist Trävaru – 3D-verktyg. Nyligen utsågs hustillverkaren Lundqvist Trävaru till Sveriges mest uppkopplade företag. Piteåföretaget har gjort sig känt för sitt husritarprogram vilket är inspirerat från datorspelet The Sims. Det är väldigt enkelt att använda företagets 3D-kalkylator. Först väljer du vilken typ av byggnad du vill rita (exempelvis garage, stall, fritidshus eller villa). Sedan justerar du huskroppen genom att välja taklutning, taktyp (exempelvis pulpet), längd och höjd. När du är nöjd med husformen gör du tillval i form av fasad och fasadfärg. Nästa steg är att välja ut dörrar, du får många alternativ och prisgrupper att välja bland. Något som gör Lundqvist Trävarus 3D-kalkylator så smidig är att du själv kan dra in produkter som dörrar och placera dem exakt där du vill ha dem. När du är nöjd skriver du in dina personuppgifter och begär offert. Ytterligare en fördel med det här ritningsprogrammet är att du kan få tag på bygglovsritningar för huset du själv designat.
- Götenehus – Bygg online. Med ritprogrammet Bygg online, som Götenehus har, utgår du från ett av deras 15 pakethus och gör sedan dina personliga förändringar. Du väljer saker som fasadtyp och färgval, takpannor och inredningsdetaljer. Ritprogrammet är väldigt enkelt att använda och ser mycket verklighetstroget ut. Du kan inte bara välja olika material, det går även att välja tillval som bergvärme istället för frånluft eller lägga till larmpaket och solceller. När du är färdig kan du kontrollera alla dina val i en överskådlig sammanfattning med priser.
- Fokus (f.d. Ekonomen) – Bygg online. Fokus, en del av Anebyhusgruppen, har utvecklat ett husritarprogram som heter Bygg online. Du väljer först ut en husmodell som visas i ett stort fönster. Genom att klicka med musen kan du dra runt huset och se alla olika sidor och vinklar. Du följer enkelt steg för steg-guiden och börjar med att välja fasad. Sedan går du vidare till att välja foder, dörrar, fönster och slutligen interiören. Något som utmärker Fokus husritarprogram Bygga online är att priset alltid visas längst ner. Så fort du gör ett tillval eller ändrar något ändras priset. På så vis har du en bra prisöversikt. Du kan även se vad kostnaden blir om du väljer totalentreprenad eller byggsats.
- Anebyhus, Ekeforshus och Kungshus – Bygg online. I Anebyhusgruppen ingår Anebyhus, Ekeforshus och Kungshus. Anebyhus erbjuder moderna hus, Ekeforshus skapar klassiska husmodeller och Kungshus fokuserar på sekelskifteshus. De har ett och samma ritningsprogram för husbyggen online. Det är samma program som även Fokus använder. Du följer steg för steg, gör olika tillval för att slutligen begära offert. Programmet har mycket snygg grafik och huset och alla material ser verklighetstrogna ut.
- A-hus – Husbyggaren. Med A-hus ritningsprogram, Husbyggaren, designar du ditt hus utifrån befintliga husmodeller och begär sedan offert. Något som skiljer Husbyggaren från andra hustillverkares ritningsprogram är att du kan välja färdiga inredningspaket, till exempel Standard, Industri, Skandinavisk eller Tradition. Grafiken är riktigt snygg och både utsida och insida ser verklighetstrogna ut. På samma sida där du bygger och ritar ditt hus finns en sammanfattning där du ständigt kan ha kontroll på priser för entreprenad, exteriör, interiör, kök och badrum.
Tips när du ritar hus online
Att köpa hus är inte det enklaste du kan göra, även om det oftast är roligt. Genom att använda dig av gratis ritningsprogram och bygga ditt hus online kan du direkt se vilka material och färger du föredrar. Det kan vara svårt att visualisera utan att se något konkret. Med hustillverkarnas ritningsprogram kan du enkelt bygga vidare på företagets kataloghus och skapa något helt eget. Du väljer en husmodell som tilltalar dig och förändrar den tills huset känns perfekt. Det smidiga med att rita hus direkt hos hustillverkaren istället för i ett externt ritningsprogram, är att du hela tiden har koll på priserna. De flesta hustillverkare gör det även möjligt för dig att spara husmodellerna direkt på deras sida. På så vis kan du prova dig fram och göra flera olika husalternativ.
Innan du börjar designa ditt hus online är det bra att skriva en kravlista. Det är helt enkelt en lista med dina stora måsten för huset. Vad vill du absolut inte kompromissa med? Kanske är det uppvärmningen eller fasaden? Genom att ha en punktlista med måsten för huset, blir det enklare att utforma ditt drömhus. Många hustillverkare erbjuder dessutom möjligheten att arbeta med en arkitekt. Genom hustillverkarens sida kan både du och arkitekten få tillgång till dina skisser och designförslag. Eftersom många hustillverkare erbjuder kostnadsfria husritarprogram kan du med fördel testa flera olika program.
Tips när du tar fram planlösningen
I vissa ritprogram kan du lägga till och ta bort vissa rum från planlösningen. Det kan vara ett enkelt sätt att se hur huset blir med eller utan vissa innerväggar. Generellt sett finns det vissa saker som är bra att tänka på när du planerar hur ditt hus ska se ut:
- Inspireras. Det bästa sättet att komma igång är att titta i hustillverkares huskataloger. Här finns både bilder och ritningar över planlösningen. Se även om det finns något visningshus i närheten där du bor. Först när du faktiskt befinner dig inuti huset får du en känsla över hur det känns.
- Ta hänsyn till omgivningen. Det är viktigt att veta hur solen rör sig över tomten så att huset kan placeras i en lämplig riktning. Till exempel kanske du vill ha morgonsol i köket men undvika kvällssol i vardagsrummet där du tittar på teve. Om det är blåsigt på någon sida av huset kan det vara bättre att anlägga en altan på husets läsida.
- Placering av trappa. Om huset du vill bygga har två våningar är det praktiskt om trappan placeras relativt centralt i huset. Du kommer gå upp och ner mer än vad du tror.
- Kontrollera storleken på dörrar. Innan du väljer dörrar och bestämmer dörrmått är det viktigt att kontrollera hur du ska få in dina möbler. Har du några särskilt stora och tunga möbler? Kontrollera att de får plats i dörröppningarna, annars kan de behöva ställas in redan innan innerväggarna monteras.
- Förvaring. Det finns ofta döutrymmen i hus som kan användas till förvaring, exempelvis kattvind eller utrymme under trappor.
En del hustillverkare erbjuder även arkitekthjälp när du ritar hus. Arkitekten går då igenom din husdesign och kommer med förbättringsförslag utifrån dina önskemål.
Vanliga frågor och svar
Movehome, Hjältevadshus, Smålandsvillan och Anebyhusgruppen är några hustillverkare som erbjuder kostnadsfria husritarprogram.
Det är många saker du behöver tänka på, men framförallt hur stort huset ska vara, hur planlösningen ska se ut samt hur tomten är utformad. Det är bra att planera huset så att det passar dig även om 20 år.
Vanligtvis tar arkitekter betalt per timme. Timpriset skiljer sig ganska mycket mellan olika arkitekter, men brukar ligga någonstans mellan 800 och 1 600 kronor (exklusive moms). Arkitekten behöver vanligtvis runt en till två veckor på sig för att kunna ta fram en komplett bygglovsritning.