ANNONS

Blanda betong – så gör du

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Som hemmafixare lär du förr eller senare komma i kontakt med betong. Betong används nämligen till en rad olika projekt, från stora husbyggen till mindre inredningsprojekt. Blandar man betong på rätt sätt kan man dra fördel av materialets otroligt starka egenskaper. Du kan dessutom spara en del pengar på att själv blanda betongen.

blanda betong

Ett vanligt byggnadsmaterial

Betong är idag ett av de vanligaste byggnadsmaterial som finns och materialet är dessutom till största del ett naturmaterial. Det består av bergkross, cement och vatten. Man kan även tillsätta andra typer av material för att stärka betongen. Att betong är slitstarkt råder det inga tvivel om, idag används materialet för att bygga tunnlar, stora broar och jättelika skyskrapor. Men även för oss husägare är betong ett viktigt material, exempelvis när vi behöver gjuta plintar till terrassbygget eller utföra diverse småreparationer av socklar och betongtrappor.

Beroende på vad du ska göra med betong finns det olika blandningsförhållanden att ta hänsyn till. För mindre arbeten finns det vanligtvis färdiga betongblandningar att köpa. Till dessa ska du ofta tillsätta vanligt vatten. Vad man ska blanda pulvret med beror på vad man ska använda betongen till. Det är först när du ska ha mycket betong som du kan börja spara in en del pengar på att blanda till betongen själv. Kom ihåg att torrvarorna alltid blandas först, sedan tillsätts vattnet. Betongblandningen mixas i antingen en vanlig hink eller, vilket är praktiskt när det gäller större volymer som exempelvis när du ska blanda 1 kubik betong. Då är det bekvämt att använda en tombola eller en tvångsblandare. Ett vanligt recept på betong är två delar sand, en del standardcement och en del makadam med vatten.

Viktigt!

Betong är frätande, så det är viktigt att alltid använda vattentäta arbetshandskar och skyddsglasögon när du blandar till och arbetar med materialet.

Olika typer av betong

Följande typer av betongblandningar är vanligast:

  • Torrbetong/betongmix. Detta är en färdig blandning som ska blandas med vatten. Du kan välja kornstorlekar från 0,4 till 0,8 millimeter. Säljs i 20 – 25-kilossäckar eller i så kallade storsäckar.
  • Storsäck. För dig som behöver mycket betong är detta vanligast att köpa. Torrbetong säljs i stora säckar om antingen 500 eller 1 000 kilo. Betongmixen med cement, sand och sten måste du blanda med vatten själv.
  • Betong i lösvikt som du hämtar själv från grustag. Det finns många grustag som erbjuder såväl blandmaterial som torrbetong. Vanligtvis är priserna per kubikmeter, så det krävs att du har en släpkärra som materialet kan lastas på.
  • Färdigblandad betong. Ska du gjuta ett stort golv eller till och med en husgrund kommer du behöva stora mängder färdigblandad betong. Detta kan du köpa från en leverantör och få levererat hem av en betongbil. Om du har en större platta eller om inte betongbilen når fram till arbetsområdet kanske du även behöver använda en pumpbil. Bilen pumpar då ut den färdiga betongen direkt där du ska gjuta.

Tillsättningar

Värt att komma ihåg är att betongen krymper något när den härdar, en anledning till att man behöver arbeta med armering, ofta stålarmering. Gäller det mindre gjutningar, exempelvis en kruka eller en bänk, kan du även använda fibrer som armering. Fibrerna kan du köpa i lösvikt och blanda ner i betongen innan du tillsätter vattnet till blandningen.

Vill du färga betongen? Då ska du blanda ned färgpigment i torrbetongen innan du tillsätter vattnet.

Hitta en expert som kan hjälpa till med gjutningen

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 89 123 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Blanda betong – steg för steg

Att blanda egen betong från grunden är egentligen inte särskilt svårt. Det är i korthet en blandning med cement, sand och sten och själva blandningsförhållandet följer samma ordning 1:2:3. Med andra ord 1 del cement, 2 delar sand och 3 delar stenkross. Beroende på hur tjockt betonglagret ska vara kan man välja stenkross med varierande korntjocklek. En bra tumregel är att inte välja kornstorlek som är tjockare än 1/3 av betonglagrets tjocklek. Kanske har du stött på talet 1:3, då innebär det att man inte använder sig av stenkross överhuvudtaget. Den blandningen är vanligare för gjutningar som måste bli släta och fina, exempelvis för gjutning av trädgårdsplattor.

Köp din betong här

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Så här blandar och gjuter du betong:

  1. Börja med att mäta upp vattnet i förväg. Det går åt cirka 12–16 liter vatten till 25 kilo cement. Beroende på ballastens egenskaper kan vattenmängden variera något. (Ballasten är själva stenkrosset, det material som påverkar betongens egenskaper.) Har du mindre vattenmängd får du ofta en stark betong, men den blir samtidigt mer svårarbetad.
  2. När du hällt ihop ingredienserna är det dags att blanda betongen. Det är enklast att blanda betong i tombola, frifallsblandare som det även kallas. Helst ska blandningen köras i ett par minuter.
  3. När du väl ska gjuta är det viktigt att betongen bearbetas ordentligt när du hällt ut den i sin form. Bäst fungerar det med en vibratorstav, men är det mindre gjutningar kan det räcka med att knacka på formen med en gummihammare. Anledningen är att man vill få bort eventuella luftbubblor i betongen.
  4. De första dygnen som betongen härdar är det viktigt att hålla den fuktig. Om du gjuter under sommaren är det viktigt att täcka över gjutningen så att vattnet i betongen inte avdunstar för snabbt. Under vintern är det snarare viktigt att isolera formen så att vattnet i betongen inte fryser och betongen går sönder.
  5. Efter cirka fyra dygn kan du ta bort en icke bärande form utan problem. Är det en bärande form får du vänta ett par dagar till.

Kom ihåg att inte blanda till mer betong än vad du hinner gjuta under en timme. Annars riskerar den att härda och den blir därmed obrukbar.

Vanliga frågor och svar om betong

Detta är ett mått för blandningsförhållandet och syftar på 1 del cement, 2 delar sand och 3 delar sten.

Betongen kan stå i cirka en timme innan den börjar härda. Så se till att blanda lite åt gången om det inte gäller stora gjutningsarbeten.

Vanligtvis består vanlig fabriksbetong av cement, grus, sten, vatten och tillsatser (armering, flytmedel och vattenreducerare). Vilka tillsatser man har i beror på vilka egenskaper man vill få fram.

Vikten kan variera, beroende på blandningen, men på ett ungefär väger betong cirka 2,3 till 2,4 ton per kubikmeter.

Betong är ett starkt material som kan användas för allt från brobyggen till gjutning av betongplattor, plintar och mindre projekt som krukor, bänkskivor och prydnadsmaterial.

Relaterade artiklar