Innehåll i denna artikel
Varför elementskydd?
Innan vi tittar närmare på om de påverkar effektiviteten av uppvärmning och påverkar energikostnaderna i hemmet, låt oss först undersöka varför man i första hand överväger att skaffa sig elementskydd.
Barnsäkra dina element
Gamla element som blir mycket varma kan innebära en risk för brännskador och har man inte möjlighet att byta ut dessa kan elementskydd vara ett sätt att säkra dessa från små barn. Det är förstås särskilt viktigt att man vid element med extra hög yttertemperatur ser över brandrisken när man skaffar elementskydd.
Fula element förskönas
Det finns många element, både gamla och nya, som inte gör rummet någon tjänst. Det är dyrt att byta ut sina element mot mer estetiska alternativ och nästan alltid billigare att istället investera i välbyggda elementskydd. Idag finns elementskydd som är prisvärda och snabbt kan installeras över element som förfular rummet, eller specialfärg som man kan måla sina gamla element i.
Gör elementen tystare
Gamla element kan även vara förvånansvärt högljudda, och trots att elementskydd inte är en perfekt lösning på problemet kan de, beroende på vilket material man använder, iallafall göra vissa ljud från elementen mindre störande.
Innan du täcker ett högljutt element med elementskydd bör du förstås veta om varför elementet låter, då ljud från element kan betyda problem som behöver åtgärdas. Det kan till exempel vara luft som måste tömmas ur systemet eller ett tecken på att något är fel med värmepannan i hemmet. Såhär luftar du element.
Få mer utrymme
Ett elementskydd kan i vissa fall skapa mer utrymme. I en trång lägenhet där varje kvadratmeter räknas kan element göra att viss yta inte används på ett optimalt sätt. Genom elementskydd med hylla överst kan det skapa nya avlastningsytor eller förvaringsutrymmen längst en vägg som annars inte använts effektivt.
tado° Smart Elementtermostat Starter Kit V3+ + 4x Elementtermostater
Om du har gamla radiatorer hemma kan du dra nytta av smarta elementtermostater. De förvandlar vanliga gamla element till smarta element som kan styras via mobilen. Du kan enkelt justera temperaturen för varje enskilt element via en app. Fler smarta funktioner är geofencing (termostaterna känner av din plats och kan sänka temperaturen när du lämnar hemmet) och smart styrning (du kan ställa in automatisk värmereglering). Du får till och med information om kvaliteten på inomhusluften skulle försämras.
Pris: 3699 kr LÄS MER / KÖPBegränsar elementskydd effektiviteten av uppvärmningen i hemmet?
Som du kan se ovan finns det flera anledningar att investera i eller bygga elementskydd, men trots alla goda anledningar att täcka elementen med elementskydd finns det hos de flesta en tveksamhet inför detta på grund av oro för mindre effektiv uppvärmning.
Element värmer ett rum genom naturlig konvektion. Konvektion är luftens förmåga att sjunka vid sjunkande temperaturer och stiga vid uppvärmning, vilket gör att uppvärmning med element får luften att cirkulera i rummet. Logiken säger förstås att elementskydd kan begränsa detta luftflöde och därför resultera i sämre uppvärmning. Detta behöver dock inte vara helt sant.
Man kan anta att elementskydd saktar ner hur snabbt ett rum kan värmas upp från att ha varit kallt, då luftströmmen i rummet saktas ned i jämförelse med när elementet ligger helt fritt. Om man har stor energiförlust genom dålig isolering i till exempel fönster eller vid dörrar kan detta förstås innebära att man måste använda en högre värme för att på samma tid åstadkomma den temperatur man önskar vilket resulterar i högre energikostnader. Har man däremot ett väl isolerat hem, där särskilt värmen bakom elementet tas tillvara genom en isolerad vägg eller tunn platta på väggen bakom elementet som reflekterar värmen utåt, behöver inte ett elementskydd nödvändigtvis resultera i högre uppvärmningskostnader.
Element behöver utrymme för att fungera effektivt
Det finns tre sorters uppvärmning: strålning, konvektion och värmeledning vilka alla påverkar oss och det uppvärmda utrymmet på olika sätt.
Strålning
Precis som uppvärmning från solen och värmen från en vinterbrasa ger strålvärme en mysig uppvärmning som inte direkt värmer upp luften, utan först skapar värme när strålarna träffar ett material som absorberar dessa. Detta kan innebära att personen framför dig runt vinterbrasan får värmen som du annars skulle fått njuta av, eller att elementskyddet över till exempel infraröd strålvärme absorberar merparten av värmen innan den når gästerna på altanen.
Konvektion
Som tidigare nämt skapas uppvärmning genom konvektion då luft värms upp, expanderar och blir mindre tät. Det gör att varm luft stiger och kall luft, med gravitationens hjälp, ersätter den varma luften som stigit uppåt. Då varmluften stiger sprider den värme genom rummet, även till luften som inte är lika nära värmekällan. Ju varmare ditt element är, ju längre ifrån det kan den varma luftströmmen bära värmen. På detta sätt kan ett elementskydd påverka värmeeffektiviteten i ett rum.
Ledning
Det absolut långsammaste sättet att värma upp ett rum är genom värmeledning, vilket är när värme transporteras genom solida objekt. Det vill säga när man värmer en bit metall endast i ena änden och den andra änden så småningom även den blir varm. Det är även genom ledning som man värmer upp ett golv när man installerat golvvärme.
Experter på ämnet menar att den optimala uppvärmningen för människors välmående är runt 20 % strålvärme och 80 % konvektion.
Den stora merparten av element fungerar genom konvektion med en del strålvärme inkluderat. Denna sorts element fungerar som mest effektivt när luften får cirkulera så fritt som möjligt omkring elementet. Detta är anledningen till att man aldrig rekommenderar att ställa möbler framför ett element.
Finns det elementskydd som gör uppvärmningen mer effektiv?
Det finns de som påstår att vissa elementskydd kan öka elementets effektivitet. Detta genom att ett fristående element skapar en luftström som strömmar direkt uppåt till taket, kanske även förbi fönster på vägen som kan tänkas vara dåligt isolerade och på så vis skapar en stor värmeförlust. Genom elementskydd som sprider varmluften ut i rummet istället för att låta luftströmmen stiga rakt upp, det vill säga att skyddet är utformat så det forslar luften mer horisontellt och närmare golvet, ska kunna ge en känsla av ett varmare rum redan vid en lägre temperatur. Man bör lägga märke till att detta argument främst används av försäljare av elementskydd och inte är vetenskapligt bevisat.
Elementskydd som kombineras med effektiv reflekterande isolering bakom elementet, mellan element och vägg, samt en övre platta som även den reflekterar luftströmmen av värme nedåt och utåt i rummet, kan enligt vissa skapa en luftström som gör att värmen utnyttjas bättre i rummet. Det är ju främst närmast golvet som vi befinner oss, samt det är på låg nivå i rummet vi har de flesta av våra möbler som kan absorbera och bevara värmen. Argumentet för att försöka rikta värmen nedåt istället för mot det outnyttjade utrymmet längst taket är vettigt, men frågan är om det faktiskt går att bevisa att den mindre effektiva cirkulationen av luft vägs upp av denna möjligtvis lägre riktade luftström.
Har man tjocka gardiner och ett element precis under ett fönster som inte är särskilt väl isolerat kan man tänka sig att det hjälper något att installera en fönsterbräda eller liknande övre elementskydd med reflektor som forslar den varma luftströmmen på gardinens utsida istället för mellan gardinen och fönstret. Däremot är det tveksamt om ett elementskydd faktiskt kan påverka luftströmmen så mycket att den riktningen förändras mer än några centimeter.
Viktigt att tänka på när det kommer till effektivitet både för miljön och plånbokens skull är alltså att välja rätt utformning på sitt elementskydd, se till att ha ett så välisolerat hem som möjligt, placera ett extra reflekterande material på elementets baksida och alltid se till att ha en övre del som även den är reflekterande om man täcker elementets ovansida.
Vilka sorters elementskydd finns det på marknaden?
Om man vill skaffa sig ett elementskydd måste man titta närmare på vilka alternativ och material som finns på marknaden, för att göra distributionen av värme från elementet så effektiv som möjlig samtidigt som man hittar ett skydd för sitt element som passar in i hemmet. Det finns många varianter, till exempel magnetiska, galvaniserade och fristående elementskydd i trä.
Magnetiska elementskydd
Främst populära i Storbritannien och Nordamerika, magnetiska elementskydd som Radwraps passar lika bra till svenska element och är mycket enkla att installera. Denna sorts elementskydd är energieffektiva och begränsar inte luftströmmarna till och från elementet som många andra elementskydd gör. Varken skruvar eller lim behövs vid installationen, som bara behöver ta några minuter. Det både positiva och negativa med magnetiska elementskydd är att de inte täcker ytor utanför elementet, vilket ger en begränsad förändring av elementets utseende, men tillåter mer effektiv uppvärmning genom konvektion. Passar bra som elementskydd i badrum.
Gardiner
Något för den modige! Elementskydd i ett lämpligt material som hänger framför elementet som en gardin, till exempel som metallkulor, stenar eller till och med kristall för den som inte är rädd för en del glamour, kan tillåta visst luftflöde samtidigt som det täcker ett fult element. Tänk dig hundratals öppna halsband på rad så förstår du tanken. Definitivt inte för alla hem, men med en del kreativitet kan det skapa en rolig lösning i till exempel ett badrum eller ett barnrum för lite äldre barn.
Galvaniserad metall
Detta elementskydd transporterar värme så bra att det inte bör användas som skydd mot brännskador om man har ett gammalt element som når mycket hög temperatur. Elementskydd i metall ser mycket speciella ut och galvaniserade elementskydd är behandlade med zink för att förhindra rost.
Elementskydd i trä, MDF, rotting
De vanligaste och billigaste elementskydden är även de minst effektiva och de som orsakar störst hinder när det kommer till konvektionen i rummet. Trä är inte ett effektivt material när det kommer till att leda värme, och dessa elementskydd saknar nästan alltid reflekterande material på insidan och ovansidan av elementskyddets ovandel, vilket gör att mycket värmeenergi går förlorad när man väljer ett elementskydd i trä.
———
Förhoppningsvis har du nu svar på de flesta av dina frågor gällande elementskydd, och kan lättare göra en bedömning av huruvida det är värt att investera i eller snickra ihop egna elementskydd till ditt hem!
Köp elementskydd
Lundbergs Elementskydd Olivia Vit
Köp hos Buildor.se
Lundbergs Elementskydd Klara Vit
Köp hos Buildor.se
Lundbergs Elementskydd Yoko Vit
Köp hos Buildor.se
Lundbergs Elementskydd Elsa Vit
Köp hos Buildor.se