Innehåll i denna artikel
De 10 bästa tipsen för att bygga hönshus
- Ta din tid. Att själv bygga hönshus, om man inte är en erfaren hemmafixare eller professionell hantverkare, kommer sannolikt kosta dubbelt mycket som planerat och ta dubbelt så lång tid att slutföra. Det är lika bra att planera så gott det går och från början acceptera att bygget av hönshuset inte är ett projekt som kan avslutas på en lördagseftermiddag.
- Hitta en guide på nätet och titta på videos där man går igenom stegen för att bygga hönshus. Kom ihåg att ditt hönshus måste vara anpassat för antal höns du tänker skaffa, vilken sorts höns du vill ha, samt förstås klimatet där du bor.
- Bestäm var i trädgården du ska placera ditt hönshus. Tänk på vindriktning och hur solen står under året. Försök maximera vintersolen genom välplacerade och täta fönster och samtidigt, om möjligt, skydda hönshuset från den värsta sommarvärmen.
- Fundera över om du vill ha ett hönshus du kan flytta. Det är både möjligt att köpa eller själv bygga hönshus på vagn med hjul, som man kan flytta runt för att slippa mocka ur hönshuset flera gånger om året. På detta sätt kan man även förflytta hönshuset efter säsongerna och hur solen står, samt köra in hela huset i till exempel en lada eller annat förrådsutrymme om vintern.
- Väljer du att istället bygga ett hönshus som står på en enda plats är det absolut nödvändigt att skapa en enkel tillgång till hönshuset även för människor som ska kunna städa ur det på ett bekvämt sätt.
- När du bestämt dig för hur du ska bygga ditt hönshus samt har läst på en del och tittat på instruktionsvideos är det dags att skissa upp ditt nya hönshus. Det är bra att rita upp dina tankar och idéer kring hönshuset samt önskade mått, då du kanske behöver ta en paus i byggandet och annars riskerar att glömma bort vad du planerat.
- Om du inte planerar att ha ett elstängsel eller annat skydd kring hönshuset måste du iallafall ha ett ordentligt golv för att skydda hönsen från rävar och andra inkräktare. Kom ihåg att gräva ner nätkanten minst 30 centimeter för att skydda hönorna från grävande rovdjur. I övrigt kan du hålla kvalitén något enklare, använd gärna material som går lätt att byta ut då ditt hönshus kommer vara täckt av spillning inom ett par månader.
- Återanvända material och rester efter andra byggen går bra att använda vid bygget av ditt hönshus, så länge dessa är intakta och inte är fuktskadade. Ett hönshus är fuktkänsligt och slits snabbt ner av ammoniak, väder och vind, varför man bör hitta en balans mellan material som är billigt att byta ut samtidigt som det håller formen under sin livstid. Är man en riktig nybörjare när det kommer till snickeri kan det vara svårt att använda begagnat material då detta ibland är ojämnt och kan skapa en del frustration vid bygget.
- Rekommendationerna gällande kvadratmeter per höna varierar med hur man håller höns, de stora äggfabrikerna klämmer som känt in väldigt många höns på liten yta, men detta påverkar både hönsens hälsa och äggens kvalitet. Bäst är att man räknar med en till två höns per kvadratmeter i hönshuset, plus en hönsgård eller ett område utomhus där hönsen kan sträcka på sig. Det som är viktigt är att alla har tillräcklig plats både att ruva, sträcka på sig, samt att alla samtidigt får plats på sittpinne. I annat fall riskerar de även att bli aggressiva mot varandra eller hacka på kycklingarna.
- Se till att det finns tillräckligt med värpreden samt att dessa placeras en bit från marken då hönorna annars inte kommer vilja ruva i redet. Minst 60 centimeter från marknivå rekommenderas, men bygg helst högre upp. Hönor känner sig trygga högre upp och varken värpreden eller sittpinnar ska placeras i marknivå. Sittpinnarna bör lämna 20 centimeter åt vardera höna och vara ganska rejäla. Sätt gärna upp pinnar som hittats i naturen som är något oregelbundna, vilket gör att hönan inte sitter på exakt samma sätt varje natt. Detta kan skydda mot skador i hönsens fötter och bröst vilka kan uppstå när sittpinnen är för tunn eller felaktig. Placerar du reden mycket högt upp kan du behöva bygga små stegar så att hönorna kan ta sig upp till dessa.
Bygg ett hönshus som klarar vintern
Det är sant att höns är tåliga fåglar, men om de inte har ett tillräckligt varmt hönshus under vintern kommer de sluta lägga ägg, och i värsta fall bli sjuka och kanske inte överleva de kalla månaderna. På våra breddgrader är det därför viktigt att man tänker på att bygga ett hönshus som håller hönorna varma även under de kallaste månaderna.
Många väljer att skaffa värmelampor till sitt hönshus, men det är viktigt att sköta dessa på korrekt sätt för att undvika brandrisk. Tänk även på att om du skaffar en värmelampa, så skaffa en som inte stör hönsens nattsömn. Om du inte vill ha en värmelampa kan du satsa på uppvärmning genom golvvärme i hönshuset, vilket även gör ditt hönshus mer brandsäkert, eller helt hoppa över uppvärmning och bara satsa på ett väl isolerat och väl ventilerat hönshus.
Förutom uppvärmning under de kallaste dagarna finns det även flera andra sätt att bygga ett hönshus där höns kan hållas varma och glada under kyliga nätter:
– Se till att det inte drar genom springor eller hål i hönshuset. Finns det drag mellan partier i hönshuset kan man helt enkelt spika dit en bit plywood för att förhindra kall vind som snabbt kan sänka temperaturen i huset. Har du nyligen byggt ditt hönshus brukar detta inte vara ett stort problem, men kontrollera ditt hönshus efter några vintrar för att se att träet fortfarande är intakt och tätt.
– Lika viktigt som att förhindra kalla vinddrag är ventilationen. Det skapas ammoniak i ett hönshus och hönsens hälsa är helt beroende av väl fungerande ventilation. Det är dock viktigt att inget vinddrag är riktat direkt mot dina höns, utan istället mot taket. Genom att ha ventilation i taket försäkrar du dig även om att fuktig varmluft som stiger uppåt vädras ut och ersätts med frisk och torr luft. Ventilationen är helt avgörande för att ditt hönshus inte ska drabbas av fuktskador. Har du nätluckor i hönshusets tak för extra ventilation under varma sommardagar, är det bra om dessa går att stänga till vid regn eller när kvällarna börjar blir kyliga.
– En välskött tjockare kompostgrund i hönshuset kan hålla skadliga bakterier borta på ett naturligt sätt, samt gör att värme kan lagras genom solvärme samt värmen hönsen avger. Dock är det viktigt att man håller sig inom de lagliga nivåerna för luftfuktighet i hönshuset, vilken inte får överstiga 80 %, något som kräver mycket god ventilering om man väljer denna sorts bädd i hönshuset.
– Väl isolerade glas och täta fönster som låter vintersolen värma upp materialet inne i hönshuset även vintertid kan hjälpa med uppvärmningen. Denna metod kan kombineras med kompostgrund eller sten som bevarar värmen under längre tid. Tänk på i vilken riktning du placerar hönshusets fönster med vintersolen i åtanke, men se självklart till att ha ett sätt att täcka över fönster under riktigt heta sommardagar.
– Se till att ditt hönshus har bra sittpinnar där alla höns får plats. Det är på sittpinnar som hönsen burrar upp sig och skapar ett fluffigt skydd från kylan av sina fjädrar. Det är viktigt att sittpinnarna placeras tillräckligt högt upp från marken för att hönsen ska känna sig trygga, samt för att de ska komma bort från den kalla marken. Kontrollera att du har tillräckligt med sittpinnar genom att se om någon höna befinner sig på marken nattetid, då detta betyder att sittpinnen är för trång för att alla ska få plats.
– Höns behöver röra på sig, andas frisk luft och strosa omkring för att må bra, varför det är en bra ide att skapa ett uterum åt dem som är täckt av till exempel genomskinlig plast för att skydda dem mot det värsta vädret, som regn, vind och snö. Ett inplastat eller inglasat uterum kan hålla temperaturen dräglig även under soliga vinterdagar och göra att din lilla flock håller sig friskare och gladare.
– I värsta fall finns kreativa lösningar. Under riktigt kallt väder kan vissa sorters höns, med särskilt stora kammar och halsflikar drabbas av köldskador. Vill du vara säker på att skydda dina höns kan du smörja in kammar och halsar i vaselin innan de släpps ut på vinterbete, för att skapa ett extra skyddande lager av fett.
– Dricksvattnet får inte frysa. En av de viktigaste sakerna att hålla koll på i hönshuset under vintern är dricksvattnet, som kan frysa om det blir för kallt och därför måste bytas ut flera gånger om dagen.
– Gör det trivsamt för dina höns och aktivera dem. För att se till att dina hönor trivs under vintern kan du se till att mata dem kvällstid med favoritmaten, vilket ofta gör att de sover bättre och håller sig varma under natten. Ett annat knep är att sätta upp leksaker och annat som hönorna tycker om och som aktiverar dem under vintern, när de spenderar mycket tid inomhus. Både för att mer aktivitet håller dem friskare och gladare, men även för att de håller dem varmare. Att sätta upp ett litet kålhuvud på ett snöre i taket kan bli en rolig leksak att hacka på när den gungar runt.
Som du ser finns många knep för att hålla dina höns glada och varma under vintern, hönor är tåliga fåglar som gärna bestämmer själva; vill de vara utomhus även när det regnar eller snöar så låt dem. Så länge de har ett varmt hönshus att gå in i när de vill komma undan vädret kommer de sannolikt klara alla väder hur bra som helst.
Att tänka på innan man skaffar höns och hönshus
Innan du börjar bygga på ditt hönshus är det viktigt att du kontrollerar med din kommun om det är tillåtet att skaffa höns. Vissa kommuner tillåter inte hönor alls, andra kommuner tillåter höns men med vissa restriktioner, till exempel genom begränsningar gällande antal höns. Det är även ganska vanligt att det är tillåtet att skaffa några höns, men ingen tupp. Vill du skaffa tupp krävs ofta tillstånd för detta.
Andra krav på själva hönshuset är förstås att det finns tillräckligt med plats för hönorna, helst både i hönshus och hönsgård, samt att hönshuset har fönster så att hönorna får tillräckligt med ljus. Hönshuset måste erbjuda tillgång till tillräckligt med värpreden åt antalet hönor som ska bo däri, flera sittpinnar som är korrekt utformade samt ströbad. Reden och sittpinnar måste vara placerade tillräckligt högt upp. Sen får hönshuset varken bli för kallt genom drag eller bristande isolering, så att dricksvattnet fryser, eller för varmt så att det blir ohälsosamt för hönorna att vistas i hönshuset. Hönshuset ska städas när det är smutsigt samt får aldrig bli för fuktigt.
När du inreder hönshuset, se då till att hönorna lätt kan ta sig upp till reden och sittpinnar, till exempel genom en liten stege om dessa är placerade mer än någon meter ovan mark. I hönshuset bör hönorna även alltid ha tillgång till ett tillräckligt stort sandbad så att flera höns får plats att sandbada samtidigt, färskt dricksvatten, samt halm eller spån på golvet. Strör du med spån på golvet kan detta fungera som sandbad, men om du strör med halm kan du ha en ordentlig balja med torv eller sand i hönshuset för sandbad. Ströet måste hållas torrt och rent. För att med enkelhet kunna gödsla bör ditt hönshus vara konstruerat med detta i åtanke, renlighet i hönshuset är mycket viktigt för att luften inte ska bli dålig eller att hönshuset drabbas av fuktskador.
Som du ser finns det en del att tänka på när du planerar att bygga hönshus och skaffa höns! Se till att vara väl påläst innan du börjar ditt projekt samt kontrollera med din kommun vad som gäller just där du bor. Lycka till med bygget av ditt hönshus!