Innehåll i denna artikel
Innehåll
Kalkfärg består av kalkmjölk, som är en uppslamning av kalciumhydroxid (kallas även släckt kalk och är en kemisk förening av kalcium, syre och väte) och våtsläckt kalk. Proportionerna är 80 – 85 % vatten och resterande del kalk. Kalkfärg skiljer sig en del från andra färgtyper eftersom den inte är filmbildande. Det innebär att den inte bildar någon hinna som hindrar fukt från att tränga igenom färgen. Målar du med kalkfärg på ytterfasaden kommer vatten alltså att passera genom färgen, men eftersom färgen har en öppen struktur kan vattnet ändå dunsta tillräckligt snabbt.
Karaktär och egenskaper
Kalkfärg uppskattas för sina vackra skiftningar, som uppstår efter ett par år. Kalkfärgen ger ett mycket svagt färgskikt när du målar med den och den eroderar med tiden. Man kan säga att kalkfärgen får en vacker patina med åren eftersom det är först då den får sina säregna färgskiftningar. Husägare behöver dock inte oroa sig för att använda kalkfärg på fasaden eftersom den eroderar utifrån och in. Det faller alltså inte av tjocka färgflagor som blottar fasaden. Du ser ganska tydligt när färgen tunnats ut och då är det dags att måla om. En nackdel med kalkfärg är att det kan vara svårt att på förväg veta hur resultatet blir. Färgen blir lätt ojämn och även om skiftningar är något många uppskattar med färgtypen riskerar den att se flammig ut.
Även om kalken gör målarfärgen vit går det idag att köpa kalkfärg i en rad olika nyanser eftersom kulörta pigment tillsätts. Något som är värt att komma ihåg när du ska måla med kalkfärg är att både kalkfärg och kalkputs har samma bindemedel. Därför bör du alltid måla vått i vått, då fäster färgen betydligt bättre på underlaget.
Måla med kalkfärg
Det har blivit populärt att måla med kalkfärg på senaste tiden, särskilt inomhus. Tidigare användes kalkfärg mestadels på fasaden, men den blir förvånansvärt vacker även inomhus. Eftersom kalkfärgen är ganska fast i sin konsistens kan du späda ut den vid behov (cirka 10 – 30 % extra vatten). På så vis blir färgen tunnare och bildar oväntade och skiftande mönster.
Du skapar ett jämnare färgintryck genom att måla med långa penseldrag. Kortare penseldrag ger mer liv i väggfärgen. Vill du inte ha ett regelbundet mönster drar du penseln i olika riktningar, exempelvis upp och ner och åt sidorna. När du målar med kalkfärg ska du använda en mjuk, långhårig och bred målarpensel och se till att måla hela väggytan på en gång, annars torkar den och du kan få ett ojämnt resultat. Om du ska måla med kalkfärg inomhus ska du se till att välja en kalkfärg som är anpassad för det, annars kan ett större förarbete krävas. Välj själv hur många skikt du vill måla. Om du ska måla över kalkfärg eller måla med kalkfärg i våtrum behöver du tänka på några extra saker:
- Måla med kalkfärg i badrum. Efter att du målat med kalkfärg i ett badrum är det viktigt att du täcker över färgen med en så kallad sealer (den lägger sig som ett skyddande skikt över kalkfärgen). Utan en sealer kommer kalkfärgen snart bli mörkfläckig när den blir utsatt för vattenstänk.
- Måla över en vägg med kalkfärg. Innan du målar om en inomhusvägg med kalkfärg måste du borsta rent den gamla väggen med en skurborste. Då får du bort löst sittande färg. Ibland behöver du även tvätta med en målartvätt innan du målar om.
Måla med kalkfärg – steg för steg
- Förarbete. Innan du kan börja måla behöver du se till att väggen är rengjord och torr. Du kan använda en målartvätt för att få bort smuts eller ojämnheter i väggfärgen. Om det finns gamla spikhål ska de spacklas igen innan du kan måla.
- Primer. Beroende på vilket underlag du ska måla kan du ibland behöva en primer att grunda med. Den behövs när du ska måla med kalkfärg på en tapet. Men ska du måla på ytor som tidigare behandlats med en vattenbaserad färg, eller omålade ytor som betong eller gips, krävs ingen primer.
- Målarfärg. Kalkfärg lägger sig lite annorlunda på underlaget än andra målarfärger, det är därför viktigt att du målar hela väggen på en gång. Annars kommer du få tydliga och fula märken där den nya appliceringen börjar. Ett snyggt och skiftande färgresultat får du bäst genom att kryssa dig över väggen med målarpenseln. Börja i ett av de övre hörnen och dra penseln i ett kryssmönster och jobba dig ner mot motsatt hörn vid golvet. Var inte orolig om färgen ser ojämn och flammig ut, den blir jämnare när den torkat.
- Flera lager. Kalkfärg behöver ofta strykas på i flera omgångar eftersom den är ganska transparent och tunn. Det beror dock på vilket fabrikat du väljer, det bästa är att fråga i färgbutiken.
Vanliga frågor och svar
Eftersom kalkfärgen är ganska transparent krävs det ofta flera strykningar, vilket tar längre tid. Kalkfärgen suger även upp fukt och måste därför täckas med en sealer om den ska användas i våtrum.
Det är en vattenbaserad målarfärg som innehåller kalk.
Det finns kalkfärg både för inomhus- och utomhusbruk. Det går även att måla om möbler med kalkfärg, det skapar ett patinerat utseende.
Ja, men beroende på vad du målar (möbler, väggar eller ytterfasaden) kan du behöva en sealer och en primer. Målar du med kalkfärg i köket eller i badrummet bör du lägga en sealer ovanpå färgen, då får den ett skyddande lager som inte suger upp fukt. Ska du måla över en tapet ska du prima väggen först.