ANNONS

Spara pengar utan att snåla

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~7 minuter

I takt med att priserna stiger försämras mångas privatekonomi. Det är inte bara drivmedel och bolåneräntor som har blivit dyrare, även i kläd- och matbutiken är vi många som behöver vara mer noggranna med att jämföra priser. Men du behöver inte leva snålt för att spara pengar, med lite planering kan du leva gott och ändå ha pengar över.

Räkningar och utgifter

Innan du kan börja spara behöver du skriva ner alla dina fasta avgifter, sådant du betalar varje månad. Förutom ränta och amorteringar kan det handla om kostnad för mobilabonnemang, strömningstjänster som Spotify och Netflix, fordonskostnader (inklusive drivmedel) och mat. Skriv ner allt som kostar pengar och som du behöver. Är du osäker på hur mycket pengar du lägger på matinköpen? Då kan du se över förra månadens inköp genom att kolla kortutgifter via din internetbank.

När du skrivit ner alla kostnader och utgifter du har varje månad är det dags för steg nummer två: att kontrollera om du har möjlighet att förändra något. Har du flera streamingtjänster som ligger och kostar pengar varje månad? Om du vill kunna spara pengar kanske du bör överväga att säga upp ett eller flera så att du endast har kvar en tjänst. Likaså mobilabonnemanget, har du det billigaste alternativet som ändå fungerar för dig? Eller kan du byta till ett billigare alternativ eller en annan leverantör? Andra saker du kan göra för att sänka dina fasta avgifter:

  • Omförhandla om bolåneräntan. Trots bistra tider kan det ändå finnas chans att sänka din bolåneränta något. I längden kan det göra stor skillnad. Är din bank inte villig att ge dig en bättre deal kanske du bör se om det finns en annan bank som kan det.
  • Samla dina lån. Har du flera lån? Du kan ofta få en bättre ränta om du samlar lånen till ett större, det blir dessutom enklare att hålla koll på dina utgifter.

Handla billigare

Om du inte redan planerar dina matinköp är det hög tid att göra det. Så här kan du sänka matkostnaderna:

  • Vecko- eller månadshandla. Brukar du spontanshoppa och ta bilen till matbutiken flera gånger i veckan? Då kommer du med stor sannolikhet kunna spara ganska mycket pengar på att begränsa dina inköp till en gång i veckan, eller ännu mer sällan. Allt handlar om planering. Gör matlista för hela veckan (eller till och med hela månaden). Försök välja rätter med billiga ingredienser, det brukar ofta vara sådant som är i säsong och utgå från sådant du redan har hemma. Skriv ner vad du behöver, kom ihåg hygienartiklar också, som tandkräm eller schampo. Innan du åker till butiken är det bra att kontrollera var du kan handla billigast.
  • Jämför priser i flera butiker. Just nu är frukt och grönsaker betydligt dyrare än vad det var tidigare. Även om du brukar handla all mat på samma ställe kan du spara en del pengar på att dela upp handlingen på två eller flera butiker. Kanske kan du hitta billig frukt hos den lokala orienthandeln eller på torget? Det kan även vara billigare att köpa frysta grönsaker. De fungerar bra i mat du ändå ska tillaga, samtidigt behöver du inte oroa dig för att maten ska bli dålig. Kom ihåg att alltid kolla det gula jämförpriset när du jämför produkter. Då kan du enkelt välja det billigaste varan per kilopris. Om du måste använda bilen för att handla, planera resrutten så att du kör så kort sträcka som möjligt.
  • Kontrollera extrapriser. Många matbutiker har ”veckans vara” som ofta har ett lägre pris, eller så kan de erbjuda fyndlådor med matvaror som har kort datum och som säljs till ett lägre pris. Om maten går att frysa och det är något du kan tänka dig att äta, kan du spara en del pengar på att bunkra upp fyndvaror i frysen. Det kan vara allt från bacontärningar till bröd.

Tips!

För att det ska bli ännu enklare att hålla koll på dina utgifter kan det vara praktiskt att ladda ner en spara pengar-app. Det finns många att välja bland – se till att välja en som är gratis.

Greenely

Använd elen när den är som billigast

LÄS MER

Driftkostnader

Något annat som ökat lavinartat är driftkostnader, inte minst elektricitet. Om du har eget hus måste du också betala för sophämtning, vatten och avlopp, samfällighets- och vägavgifter och bredband. Det kan också finnas andra driftkostnader, till exempel slamtömning av avloppstank, kostnader för hemlarm och underhåll av pool eller spabad. Så här kan du sänka driftkostnaderna:

  • Uppvärmning. Har du möjlighet att sänka inomhustemperaturen någon eller några grader? För varje grad du sänker sparar du cirka 5 % i uppvärmningskostnad. Har du termostater hemma är det ännu bättre, då kan du med fördel ställa in en lägre temperatur i exempelvis sovrummet och lite högre i badrummet. 18 – 20 grader inomhus är rekommenderat. Har du en braskamin? Då kan du definitivt sänka inomhustemperaturen och kompensera genom att elda.
  • Vatten. Går det åt mycket vatten hemma? Tänk på att det är mer energieffektivt att ladda diskmaskinen än att handdiska. Har du ett elavtal med timpris kan du spara pengar genom att använda diskmaskin och tvättmaskin de tider då elen är billigast. Du kan även byta ut duschen till en snålspolande dusch. Det finns snålspolande kranar också.
  • Elavtal. Störst besparingar kan du troligtvis göra om du har ett timprisavtal. Då kan du använda elen när den är som billigast. Priset för el varierar under dygnets olika timmar och är som dyrast när flest använder den, oftast mornar och eftermiddagar. På natten brukar elen vara billigare, vilket innebär att det är smartare att till exempel ladda elbilen eller köra tvättmaskinen då. Det finns flera bra elbolag som erbjuder rörligt timprisavtal, bland annat Tibber och Greeneley.

tado° Smart Elementtermostat Starter Kit V3+ + 4x Elementtermostater

Om du har gamla radiatorer hemma kan du dra nytta av smarta elementtermostater. De förvandlar vanliga gamla element till smarta element som kan styras via mobilen. Du kan enkelt justera temperaturen för varje enskilt element via en app. Fler smarta funktioner är geofencing (termostaterna känner av din plats och kan sänka temperaturen när du lämnar hemmet) och smart styrning (du kan ställa in automatisk värmereglering). Du får till och med information om kvaliteten på inomhusluften skulle försämras.

Pris: 3699 kr LÄS MER / KÖP
  • Smarta hem. Har du gamla radiatorer? Då kan du köpa smarta termostater som gör att elementen integreras till ditt smarta hem. De smarta termostaterna gör att du kan ställa in värmen via en app eller göra en inställning så att elementen själva känner av när du vistas i rummet och höjer eller sänker temperaturen utifrån det.
  • Pool eller spabad. Det är tyvärr inte den mest optimala tiden att låta spabadet stå uppvärmt, det kommer kosta dig många tusenlappar. Vill du kunna spara pengar bör du tömma ur spabadet och istället unna dig en varm men kort dusch.

Konsumentverkets budgetkalkyl

Det är viktigt att du har kontroll över dina utgifter och inkomster. Gör därför en budget, du kan till exempel använda Konsumentverkets budgetkalkyl.

Spara varje månad

Nu när du fått bättre koll på din ekonomi blir det även enklare att se hur stort sparutrymme du har efter att alla räkningar är betalda. Det spelar inte så stor roll exakt hur mycket du sparar, bara att du sparar. Du kan även spara smartare än att bara sätta in pengar på ett vanligt sparkonto. Spara pengar i fonder så kan du få bra avkastning på sikt.

Svårt att spara pengar? Om du har många prylar som du inte behöver kan du försöka sälja dem. Det kräver en del tid att fotografera och lägga upp på en köp- och säljsida, men alla bäckar små …

5 snabba spartips för bättre hushållsekonomi

  1. Sälj prylar. Det finns ingen anledning att du har 30 likadana par jeans om du ändå bara använder 3 par. Kanske har du en gammal moped eller eka som du aldrig kommer fixa iordning eller använda.
  2. Gör matlådor och baka. Ta en dag i veckan, förslagsvis söndagar, då du gör ett storkok som blir till luncher inför den kommande veckan. Baka gärna några stora brödlimpor som du kan frysa in – det enda du behöver är mjöl, vatten och jäst.
  3. Bunkra upp när det är billigt. Köp veckans vara i matbutiken och frys in.
  4. Handla på rätt tid. Köp julklapparna på sommarrean och bikinin på julrean.
  5. Sluta med dyra vanor. Kaffe eller lunch på stan, rökning eller snusning och dyra besök till frisören – se över dina dyra (och onödiga) vanor och försök hitta billigare alternativ eller till och med sluta med dem.
Sälj gamla möbler, kläder och andra saker på loppis eller online, till exempel på Tradera eller Blocket.

Relaterade artiklar