Innehåll i denna artikel
Vad är fogsand?
Fogsand är ett slags finkornigt grus som borstas ned i fogarna mellan plattorna och som gör att hela plattsättningen blir som en enda stor platta, utan fogar. Men eftersom det ändå är plattor finns det fortfarande tillräckligt mycket rörelsemån, vilket exempelvis är viktigt när bilens tyngd rullar över dem. Vilken typ av fogsand du ska använda beror på vilket material plattorna är tillverkade av.
Vill du även ha andra funktioner, till exempel ogräshämmande egenskaper, finns det särskild fogsand till det. Den produkten påminner om vanlig fogsand med den skillnaden att bindemedel är inblandat i sanden. Du applicerar fogen som vanligt genom att borsta ner den i fogarna, sedan går du över hela området och vattnar fogarna varsamt. Det gör att sanden härdar. Det som utmärker ogräshämmande fogsand är att produkten är mer flexibel än hårdfog. Det beror på att fogen mjukas upp när det regnar, vilket gör att eventuella fogsprickor läks. Samtidigt blir fogen ogräshämmande och håller myror och skadedjur borta. Ogräshämmande fogsand bildar ett ökenliknande torrt klimat mellan plattorna, vilket gör att nästan inga växter trivs. Ofta kan man annars få problem med tillväxt av mossa, särskilt på betongsten.
Fogarna – lika viktiga som plattorna
Många som funderar på plattsätta en uteplats eller en uppfart tänker kanske mest på själva plattorna, men glömmer det kanske viktigaste av allt, fogen. Det är nämligen den som står emot ogräs, mossa och vikten från tunga fordon. Förutom att fogen gör hela plattarbetet snyggare fyller den alltså andra funktioner. Hur stabil en uppfart är hänger på fogen, som binder samma samtliga plattor till en större helhet. Sedan är det förstås en fördel att ogräsfrön inte kan växa i täta fogar. Istället för att regnvatten rinner rakt ner i jorden leds den istället bort över plattorna. Saknas fog är risken större att enskilda plattor går sönder eftersom vikten från fordon inte fördelas jämnt utan hamnar på varje sten. Andra fördelar med fogsand:
- Förhindrar tillväxt av gräs underifrån.
Eftersom fogsanden täpper till varje springa kommer inget solljus ned i marken, vilket gör det svårare för ogräs att växa. - Leder bort vatten.
Beroende på plattsättningens fall kan du effektivt leda bort vatten, exempelvis till dräneringssystemet. - Minimerar rörelser.
Utan fog rör sig varje sten när en bil rullar på plattorna, vilket kan skada plattorna. När alla plattor är sammanfogade fördelas vikten och rörelser dämpas. - Förhindrar att myror och insekter bygger bon.
Myror och andra insekter kan inte ta sig ner i jorden under plattorna vilket minskar risken för insektsbon, till exempel myrstackar. - Förhöjer utseendet på uppfarten.
En plattsättning blir helt enkelt snyggare med fog, på samma sätt en badrumsfog lyfter fram kaklet.
Klassisk fogsand
Klassisk fogsand används främst till terrasser, uppfarter och trädgårdsgångar. När du ska sätta plattor med fogbredder upp till fem millimeter passar klassisk fogsand bra. Den består till största del av kvarts och korn med storlekar från cirka 0 till 1,5 millimeter. Det går även att köpa annan typ av fogsand där man blandat i mineraler för att förstärka olika egenskaper. Klassisk fogsand finns att köpa i olika kulörer så att du kan matcha fogen med plattornas färg.
Du kan vattna fogsand vid fogarna för att den ska bli packad, eller gå över den ordentligt med en vibrationsplatta. När fogsand packas blir den en tät massa när den fyller springorna mellan plattorna. Den suger långsamt upp fukt och dränerar bort vatten. Eftersom fogsand anpassar sig efter väder och användning kan den både sjunka ihop och försvinna helt med tiden. Då är det bara att borsta ner mer sand i fogarna.
Lägga fogsand – så gör du
Fogsand behöver packas ordentligt för att fungera optimalt. Först måste du fylla på med sand i alla springor, därefter ska du gå över området med en vibrationsplatta, ett verktyg du kan hyra hos de flesta byggvaruhus. Vibrationsplattan skakar marken och gör att sanden packas tätare. Efter några dagar ska du återigen fylla på med sand. Fogning ska helst göras i torrt väder. Både plattor, sand och luft måste vara torra för att kornen ska kunna falla ner i springorna och packas.
Olika typer av fogsand
Klassisk fogsand används alltså vid fogar på cirka fem millimeter, men har du större plattor och fogar eller använder ojämna stenar till uppfarten, kan det behövas en annan sort:
Vanliga frågor och svar om fogsand
Det är ett slags fog som används för utomhusbruk, ofta för natursten.
Priserna varierar beroende på leverantör men den ungefärliga kostnaden är 60-65 kronor för 20 kilo. Vill du ha fogsand med ogräshämmande egenskaper blir priset lite högre.
Om du ska foga marksten eller plattor borstar du ner fogsanden i springorna. Till detta kan du använda en mjuk borste eller kvast. Efter att sanden är på plats behöver du packa den, det gör du med en markvibrator. Med en lövblås kan du enkelt få bort överflödig sand från plattorna.
Det går åt cirka 20 kilo fog till 10 – 15 kvadratmeter om fogbredden är upp till 10 millimeter. Förutom fogbredden kan även markstenens höjd påverka åtgången.
Den måste packas ordentligt med en vibrationsplatta, seda ska mer sand fyllas på och återigen packas.