Hitta en plattsättare

Vill du sätta plattor på uppfarten? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på plattsättning. Du får även veta vad en plattsättare kan hjälpa dig med, vad som är viktigt att tänka på när du anlägger en garageuppfart samt hur du själv kan sätta plattor på uppfarten.

Få offerter från plattsättare

Vad kostar plattsättning?

En plattsättare tar mellan 450 och 700 kronor i timmen, inklusive moms och exklusive ROT-avdrag. Kostnaden är något högre i storstäder som Stockholm och Göteborg. Hur mycket det kostar att anlägga en uppfart beror därför på hur många timmar det tar plattsättaren. Tidsåtgång kan även variera beroende på om det gäller att sätta mosaik i badrum eller stenläggning i trädgården. Kostnad för plattsättning kan delas upp i två delar:

  • Arbete. Hur lång tid arbetet tar beror inte bara på vilken typ av material som ska användas, även på vilket mönster plattorna ska sättas i. Vid plattsättning utomhus måste marken först förberedas, vilket också medför kostnader i form av markarbete.
  • Material. Plattor varierar mycket i pris beroende på vilket material du väljer. Marmor kostar exempelvis från cirka 1 500 kronor per m2, medan marksten kan kosta från cirka 200 kronor per m2.

För att du ska få ett så bra pris som möjligt är det bra att jämföra flera plattsättare innan du bestämmer dig. Via vår offerttjänst kan du skicka in din offertförfrågan helt gratis. Vi matchar dig sedan med lokala experter som återkommer med offerter.

Hitta din lokala plattsättare

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta plattsättare
Gratis offerttjänst

Att tänka på när du sätter plattor

Innan du sätter igång med plattsättning är det bra att fundera på vilket material och stil du vill ha. Gäller det en uppfart? Då kanske du vill slippa rensa ogräs som växer upp mellan alla stenar? Här är några saker som är bra att fundera på:

  • Material. De vanligaste materialen till garageuppfarter är betongsten, kullersten, smågatsten, färdigpassad natursten och marktegel. Kostnaden skiljer en del mellan materialen. Betongsten kostar exempelvis mellan 150 och 300 kronor per m2 och marktegel, smågatsten och natursten kostar mellan 500 och 700 kronor per m2.
  • Belastning. Det är viktigt att underarbetet är utfört korrekt, annars riskerar plattorna att glida eller spricka av bilens belastning. Tänk även på du behöver dränera och anlägga uppfarten med en viss lutning så att vattnet inte ansamlas i marken under plattorna. Då kan tjäle uppstå, vilket kan resultera i ojämna plattor eller att stenarna glider isär.
  • Mönster. Vill du ha ett särskilt mönster? Då kanske mindre stenar passar bättre, eller en blandning.
  • Budget. Tänk igenom hur mycket pengar du vill och kan lägga på uppfarten, det påverkar i hög grad vilket material du kan välja. Du kan komma undan lite billigare genom att utföra grundarbetet själv. Då kan plattsättaren fokusera på att endast sätta plattorna.

Om du vill ha hjälp med plattsättning i badrum behöver du också fundera över vilken stil du vill ha. Vitt kakel och grått klinkergolv är stilrent och tidlöst, men kan samtidigt kännas opersonligt och tråkigt. Eftersom badrumsrenoveringar inte är något du troligtvis utför särskilt ofta, är det viktigt att du tänker igenom vilken känsla och stil du vill ha. Förutom att du kan variera stilen i badrummet genom olika material, som marmor, granit, kakel eller mosaik, kan du även förändra utseendet genom att välja olika storlek på plattorna, eller genom att sätta plattorna i ett unikt mönster. Kakelplattor kan sättas rakt eller förbandssättning. Fiskbenssättning är också effektfullt, eller varför inte välja plattor med formen av fiskfjäll?

Så väljer du rätt plattor och sten

Vid plattsättning utomhus är det viktigt att välja material som står emot väder och vind, samt belastningen från fordon – om det är en garageuppfart. Plattsättning i trädgården är inte lika utsatt för så stora laster. För garageuppfart bör stenarna vara minst 50 millimeter tjocka och i trädgården räcker det med 40 millimeter. Ett tips när du väljer stenläggning är att utgå från husets karaktär. Bor du i ett äldre hus med en uppvuxen trädgård kan det vara passande att lägga natursten eller kullersten i ett vackert mönster. Är huset minimalistiskt och modernt kan det passa bättre med större betongsten.

Tips när du anlitar plattsättare

När du anlitar plattsättare är det bra att förtydliga vissa saker i offertförfrågan. Om du själv köper in materialet är det bra att informera om det, annars behöver plattsättaren räkna på priser så att han eller hon kan ta med materialkostnaden i offerten. Kommer du utföra markarbetet själv? Svårighetsgraden varierar beroende på din tomts förutsättningar. Om du vill sätta sten i mönster kan det vara bra att bifoga en referensbild så att plattsättaren kan se om det är möjligt att utföra och beräkna sin tidsåtgång. Kom ihåg att ange om du vill utnyttja ROT-avdraget.

När du använder vår offerttjänst behöver du inte själv leta reda på lokala experter – vi gör det åt dig. Eftersom våra plattsättare är kvalitetssäkrade behöver du inte oroa dig för att företag är konkurssatta eller har anmärkningar.

Kostnad för plattsättning

Pris för plattsättning varierar mycket beroende på vilken typ av material du väljer. Generellt sett ligger hantverkarkostnaderna något högre i Stockholm och Göteborg än i mindre städer (cirka 10 – 20 % högre). Det bästa sättet att få reda på pris per m2 för plattsättning är genom att begära och jämföra offerter. Skicka in din offertförfrågan i vår offerttjänst så hjälper vi dig hitta flera bra experter i ditt område.

Plattsättning – gör det själv

Om du är händig, har tid över och vill spara in pengar på att anlita plattsättare, kan du sätta plattor själv. Stenläggning och plattsättning i badrum skiljer sig dock åt ganska mycket. I korthet går plattsättning utomhus till så här:

  1. Märk upp ytan. Hur stor och vilken form ska uppfarten ha? Märk upp ytan med pinnar i hörnen som du spänner ett snöre mellan.
  2. Schakta. Det översta jordlagret ska grävas bort, cirka 20 centimeter. Det är tungt att gräva, därför är det bäst att anlita en grävmaskinist, alternativt hyra en liten grävmaskin.
  3. Anlägg bärlager. Bärlagret består av grus och du kan behöva lägga ett eller flera bärlager, beroende på markens förutsättningar. Om marken är lerig och mjuk krävs flera bärlager – varje bärlager ska vara mellan 10 och 15 centimeter tjockt. Efter att varje bärlager är utlagt ska du gå över ytan med en markvibrator, den komprimerar gruset så att det ligger kompakt och hårt.
  4. Dra av ytan. Gräv ut två spår och lägg i långa stålrör bredvid varandra (med någon meters mellanrum). Dra sedan med en planka som du håller mot rören, på så sätt drar du av den grusade ytan så att den blir helt jämn. Fyll sedan igen rännorna och ta ur rören.
  5. Lägg i fiberduk. För att du ska slippa rensa ogräs lägger du ut en fiberduk över gruset, den separerar de olika skikten från varandra. Överlappning ska vara minst 40 centimeter.
  6. Lägg ut förstärkningslager. Häll ut bergskross 0/32 och packa hårt. Plana sedan ut gruset med kratta. Häll därefter ut stenmjöl och varva sedan mellan vattning och vibrering för att lagret ska pressas samman ordentligt.
  7. Lägg/sätt ytskikt. Nu är marken förberedd och du kan lägga sten eller plattor.

Tips!

Det finns olika typer av plattsättningsverktyg som kan underlätta när du ska kakla eller stenlägga. Till exempel finns plattlyft, ett slags verktyg som underlättar när du ska lägga stenplattor på plats.

Vanliga frågor och svar

Mellan 20 och 30 centimeter.

Mellan 450 och 700 kronor i timmen.

Först måste du utföra markarbete: schaktning, lägga ut bärlager, jämna till ytan, lägga i fiberduk, förstärkningslager och sedan själva plattorna.

Nej, du bör förbereda marken först och skapa ett stabilt underlag, annars kan tjäle uppstå i jorden, vilket kan göra plattorna sneda eller få stenarna att glida isär.

Vid plattsättning utomhus behöver du bland annat bärlager, fiberduk, förstärkningslager, stenmjöl och själva plattorna.

Det är svårt att säga exakt eftersom det beror på om ytan är förberedd och om markstenen ska läggas i ett mönster. En professionell plattsättare kan ofta lägga cirka 1 kvadratmeter marksten per timme – om underlaget är förberett.