Utebelysning och fasadbelysning

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Med vacker utebelysning kan du njuta av trädgården året runt. Här får du lära dig mer om olika typer av fasadbelysning och trädgårdsbelysning samt vad som är viktigt att tänka på när det kommer till installation.

Olika typer av fasadbelysning

Precis som att man inreder med olika typer av ljussättning inomhus är det bra att variera utebelysningen i trädgården. Blanda gärna både fasadbelysning, stolpbelysning och mysigare ljusslingor. Fasadbelysning vid entrén gör att huset känns välkomnande. Det finns många varianter att välja bland, till exempel lampor som lyser underifrån och upp eller tvärtom. Vill du ha en starkare belysning över tomten? Det är praktiskt om du kopplar din utebelysning till rörelsevakt så att belysningen sätts på automatiskt när någon passerar en viss gräns.

Andra typer av belysning är den dekorativa och stämningshöjande belysningen. Det finns mängder av armaturer att välja bland, från ljusslingor och lyktor till kreativ markbelysning som drivs av solceller. Välj gärna en färg som matchar husets övriga detaljer. Har du exempelvis mycket rostfria inslag blir det snyggast att välj rostfria armaturer. Svart eller vit utebelysning brukar också matcha fint om du har detaljer i de färgerna.

Tips!

Gå ut med en vanlig ficklampa och lys på olika träd, buskar och planteringar för att se hur de upplevs i mörkret. Det kan ge dig bra idéer om vad du vill framhäva.

Placering av utebelysning

Du bestämmer förstås själv var du vill sätta upp belysning, men om du är osäker är det bra att ta en runda i trädgården. Finns det något som är särskilt fint och som du vill belysa? En vacker växt eller en gruslagd gång i trädgården? Fundera i så fall på vilken typ av belysning som passar bäst. Utgå från huset och trädgårdens karaktär. Bor du i ett gammalt sekelskifteshus kanske det blir fint att matcha med traditionella lyktstolpar och vägglyktor i äldre stil. Ett gammalt hus med fasadbelysning som downlights kan se lite malplacerat hus.

  • Entrén. När du ska placera utebelysning vid entrén är det viktigt att du placerar lamporna på rätt höjd och läge, annars riskerar de att blända dig och dina gäster. En nedåtriktad och inte alltför stark lampa brukar vara bra, antingen vid vardera sida om ytterdörren eller ovanför.
  • Trädgårdsgång. Om du har en gång som leder fram till ytterdörren finns det bra markstrålkastare, det är lagom att ställa ut en lampa varannan meter. Kalljushalogenlampor på 20 watt räcker utmärkt till gångbelysning.
  • Träd. Beroende på vilken typ av träd det är kan olika typer av belysning passa bra. Ett stort lövträd kan bli effektfullt att belysa ovanifrån, det ser nästan ut som ett månljus lyser igenom bladverket då. Om du har en hög tall kan det passa bättre att välja belysning underifrån, då belyses den knotiga stammen.
  • Takfot. Det blir väldigt snyggt att sätta fasadbelysning under takfoten på huset. Särskilt lampor som riktar ljuset som en triangel.
  • Sidobyggnader. Har du flera byggnader på tomten kan det vara fint att sätta en vägglykta eller fasadbelysning på garaget och förrådet också. Men en ensam lampa på en sidobyggnad kan nästan få den att se kuslig ut i mörkret. Satsa hellre på liknande belysning som huvudbyggnaden, om än i mindre skala.
  • Gavel. Har du ett hus med sadeltak? Då blir det fint att sätta varsin fasadbelysning på varje gavel.

Hitta inspiration till utebelysning

Eftersom utbudet av fasad- och utebelysning är så stort kan det kännas svårt att välja rätt. Leta efter inspiration till utebelysning i tidningar och på Pinterest för att se vad du gillar. Det finns många prisklasser att välja bland och givetvis är även driftkostnaden något att tänka på. LED-utebelysning är energismarta. Vill du ha belysning som inte kostar något i drift ska du satsa på utebelysning och fasadbelysning med solceller. De laddas under dagen när det är ljust och lyser sedan på kvällen.

Kända tillverkare av utebelysning är Markslöjd och Konstsmide, men du kan även hitta ett stort utbud av utebelysning hos Jula, Biltema och Clas Ohlson.

Regler för utebelysning

Det kan ibland krävas bygglov för att sätta upp eller förändra ljusanordningen för en byggnad inom ett område med detaljplan. Det krävs i regel bygglov om:

  • Ljusanordningen kan ha betydande inverkan på omgivningen.
  • Ljusanordningen placeras på eller i anslutning till en kulturhistorisk byggnad.

Är du osäker på om du behöver bygglov för att sätta upp utebelysning på vägg eller i trädgården är det enklast att ringa till byggnadsnämnden i din kommun.

Säkerhet

När du ska installera utebelysning behöver du antingen anlita en elektriker eller välja belysning med svagström. Svagström fungerar sällan bra överallt men räcker gott och väl till effektbelysning, till exempel när du ska lysa upp ett träd. Belysning över entrén eller annan typ av fasadbelysning kräver starkström, vilket endast en behörig elektriker får installera.

Tänk på att utebelysning bör ha IP-klass 23, den är strilsäker och klarar av att stå i regn. Om du ska sätta upp lampor utomhus men som sitter under ett tak, räcker det med IP-klass 22, den är droppsäker.

Vanliga frågor och svar

Det beror på husets och trädgårdens karaktär. Till äldre hus är utebelysning som vägglyktor, exempelvis väggfasta eller hängande fint. Om huset är minimalistisk och modernt kanske boxformade downlights passar bättre.

Det är fint med olika typer av utebelysning, till exempel entrébelysning som antingen sitter ovanför ytterdörren eller på vardera sida. I trädgården är blandade armaturer fint, till exempel markstrålkastare intill trädgårdsgången eller en riktad spotlight på ett träd.

Det varierar en del beroende på hur omfattande installationen är. Ska nya elledningar grävas ner i marken och en ny jordfelsbrytare installeras? Eller ska endast en ny entrélampa monteras och installeras? En elektriker tar mellan 450 och 600 kronor i timmen. Skicka gärna in en gratis offertförfrågan i vår offerttjänst så matchar vi dig med lokala elektriker som kan ge ett mer exakt pris på just din installation.

En slinga som utebelysning är fint. Om du vill slippa borra eller spika i fasaden kan du sätta upp krokar med självhäftande tejp. Buntband är också praktiskt om du ska sätta upp slingan runt ett räcke eller liknande.

För stämningsbelysning är 400 – 600 lumen lagom, men till entrébelysning bör lumen ligga på cirka 1 000.

Om det är svagström, men inte om det är starkström.

Relaterade artiklar