Innehåll i denna artikel
Renoveringstapetens funktion
Renoveringstapeter är glasfiberarmerade tapeter med mycket god täckförmåga. Fördelen med renoveringstapeter är att de fäster på de flesta underlag och ger ett mycket jämnt och slätt resultat, även om underlaget är ojämnt. Alternativ till renoveringstapeten är vanlig bredspackling. Att spackla väggarna ger ett väldigt fint och beständigt resultat, nackdelen är att det kräver ett visst handlag och det tar ganska lång tid. Men om du anlitar en hantverkare för spacklingen brukar jobbet gå ganska snabbt. Det går utmärkt att bredspackla direkt på strukturtapeter.
Om du vill använda renoveringstapeten behöver du ha ett bra lim. Även om vanligt tapetklister fungerar till renoveringstapet är det ännu bättre med våtrumslim. Det beror på att våtrumslimmet är tjockt och fungerar därför som en fyllning i mindre ojämnheter som väggen kan ha.
Sätt upp renoveringstapet steg för steg
Om du vill sätta upp en renoveringstapet behöver du själva tapeten, en tapetkniv med vassa rakblad, lämpligt tapetlim och ett tapetverktyg som du använder för att släta ut våderna allteftersom du monterar dem.
- Prova. Börja med att hålla en bit av renoveringstapeten mot väggen, då ser du hur resultatet kommer att bli. Även om renoveringstapet slätar ut de mesta väggar, även ojämna, kan det vara bra att dubbelkolla.
- Rengör. Om väggarna är mycket smutsiga bör du rengöra dem först, då fäster tapeten bättre. Tänk på att väggen ska vara helt torr innan du börjar tapetsera.
- Grundning. Det här steget behövs endast om väggen är mycket fuktabsorberande. Måla i så fall väggarna med en grundfärg, då suger väggen inte lika mycket när du väl målar på tapetklistret.
- Klipp ut våder. Mät väggarna och kontrollera hur långa våderna ska vara. Det går även att klippa av våderna när du väl har monterat dem, men det kan ibland vara svårare eftersom du då måste hålla i själva tapetrullen samtidigt som du fäster våden mot väggen.
- Limma. Stryk på våtrumslimmet (eller annat lämpligt lim enligt tillverkarens instruktioner) på väggen – börja med cirka två vådlängder åt gången, annars riskerar limmet att torka. Du kan använda en vanlig roller till att stryka på limmet jämnt och rakt.
- Montera tapeten. Till skillnad från vanliga tapeter, som ibland överlappas, ska renoveringstapeten alltid sättas kant i kant – likaså i hörn. Det betyder att du i efterhand kan behöva jämna ut kanterna med spackel. Börja med att fästa tapetvåden med dess överkant kant i kant med väggens överkant. Jobba dig neråt och använd händerna och tapetverktyget för att våderna ska slätas ut och för att du ska få bort eventuella luftbubblor. Det gör ingenting om du råkar sätta tapeten lite för högt så den går upp i taket, överskottet skär du enkelt loss med en vass kniv.
- Låt torka. När alla tapeter är uppe ska de torka i minst 20 timmar innan du målar eller tapetserar ovanpå. Det går bra att tapetsera över renoveringstapeten, likaså att måla på renoveringstapeten.
Viktigt! När du väl monterar tapeten är det viktigt att du trycker alldeles för hårt, då riskerar strukturtapeten att lysa igenom.
Köp ditt material här
Anlita hantverkare
De flesta av oss klarar av att måla om väggarna, men att tapetsera är lite svårare än vad man kan tro. Eftersom du först limmar väggen och sedan klistrar fast tapetvåderna finns det en del utrymme för misstag – som att tapeten hamnar snett. Har du inte någon större erfarenhet av att tapetsera kan det även kännas svårt att få tapeterna exakt kant i kant samt att få bort luftbubblor eller veck. Vill du hellre leja bort tapetseringen finns det många skickliga tapetserare att välja bland.
Innan du anlitar en hantverkare vill du förmodligen veta vad det kostar. Det är flera parametrar som styr kostnaden. Bland annat ytan som ska tapetseras, väggarnas skick, var i landet du bor samt givetvis själva tapetseraren. En tapetserare tar vanligtvis betalt i timmen och snittpriset ligger på mellan 400 och 700 kronor i timmen. Du kan dock använda ROT-avdraget när du anlitar tapetserare. Kontrollera därför om hantverkaren har F-skatt och att det framgår tydligt i avtalet vad som gäller angående ROT-avdraget.
För att du ska få ett bra pris och för att jobbet ska vara klart den tid du vill, är det bra att jämföra hantverkare. Begär offerter från minst tre olika aktörer, då blir det enklare att bilda dig en uppfattning om pris och tidsåtgång. När du skickar ut offertförfrågan till hantverkare är det viktigt att den innehåller allt som är väsentligt för projektet: dina kontaktuppgifter, en detaljerad beskrivning av vad du behöver hjälp med samt när du vill att det ska vara färdigt. När du får tillbaka offerterna ska du inte bara stirra blint på priset, kontrollera även vad offerten omfattar. Kanske saknas det något i den billigaste offerten?
Vanliga frågor och svar
Det är en tjockare tapet som sätts ovanpå ojämna underlag eller på strukturtapeter.
Strukturtapeter är lite svåra att ta bort eftersom de sitter stenhårt. Du kan först prova att riva ner tapeten med en tapetskrapa. Om det inte fungerar kan du prova att spruta på en tapetupplösare på strukturtapeten. Tapeten ska vara genomfuktig och medlet ska verka ett tag innan du fortsätter att riva med tapetskrapa. Om underlaget är gipsskivor ska du inte använda tapetupplösare eftersom det riskerar att lösa upp gipspappen. Andra sätt att få bort strukturtapeter är att spackla över dem med bredspackel. Det snabbaste och enklaste alternativet är dock att sätta upp en renoveringstapet på strukturtapeten.
Renoveringstapeter täcker ojämna väggar, exempelvis väggar med många slitningar eller väggar med strukturtapeter. Däremot kan renoveringstapeter inte användas på allt för ojämna underlag, som en grov tegelvägg till exempel.
Väggen måste vara rengjord och helt torr innan du börjar tapetsera.
Ja, de har ett lim på baksidan som blottas när du drar bort den skyddande plastfilmen.