Gipsplugg

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Gipsplugg är en anordning som du använder för montering i gipsväggar. Den ser ut ungefär som en stor skruv men har ett hål där den riktiga skruven fästs.

Många fördelar med gips

Gipsskivor är ett populärt och praktiskt byggnadsmaterial som används till allt från tak- till väggmaterial. Fördelarna är många, bland annat är gips ett brandsäkert material, enkelt att arbeta med och har dessutom ljudisolerande egenskaper. Gipsskivor, trots att de är hållfasta, kan lätt gå sönder om de belastas fel. Det kan lätt bli fula hål i väggen om du inte använder gipsplugg för att sätta upp saker. Med hjälp av rätt typ av gipsplugg kan du montera även tunga föremål på gipsväggar och i gipstak.

Rätt fästdon

Vanliga gipsskivor är endast 13 millimeter tjocka, trots det är det möjligt att belasta ytorna med många kilon, förutsatt att rätt fästdon används. Vanliga pluggar ska inte användas i gipsväggar eftersom gipsskivan riskerar att gå sönder eftersom det är så poröst. Ska du endast montera upp något som väger lite, under fem kilo, räcker det oftast med en vanlig X-krok. Ska du hänga upp något som är tyngre än tio kilo använder du gipsplugg och träskruv. Gipspluggar finns att köpa i både metall och plast.

Obs!

Gipspluggar fäster dåligt i dammfyllda hål. Se till att dammsuga eller blåsa ur borrhålet innan du pluggar det.

Olika typer av gipspluggar

  • Kilformat clips. Bärighet på 10 kilo i ett lager gips och 15 kilo i två lager. Den här gipspluggen utvidgar sig, är enkel att montera men tål inte några större vikter.
  • Hålrumsplugg. Bärighet på 18 kilo i ett lager gips och 28 kilo i två lager. Om det inte finns något att fästa i bakom gipsväggen (exempelvis om isoleringen är precis bakom) kan hålrumsplugg användas. Den här typen av plugg gör monteringen stadig och solid. Pluggen finns att köpa i flera storlekar.
  • Gipsplugg med rosett. Bärighet på 38 kilo i ett lager gips och 70 kilo i två lager. Även denna plugg kan användas när det inte finns något att fästa i bakom gipsväggen. Pluggen drar ihop sig till en rosett på baksidan vilket gör monteringen stabil. Du kan fästa upp tyngre föremål som hyllor, skåp och stora lampor. Det finns olika varianter av gipsplugg med rosett, bland annat till ett- och tvålagersgips och med eller utan krok.
  • Plugg med självborrande infästning. Bärighet på 10 kilo (gäller för både plast och metall). Är du osäker på hålrumsutrymmet och gipsskivans tjocklek är en plugg med självborrande infästning bra. Finns att köpa i metall och plast och finns för flera typer av skruvar och krokar.
  • Gipsankare med duck foot. Gipsankare klarar en vikt på 25 kilo i ett lager gips och 40 kilo i två lager. Ger mycket hög bärighet men är lite svårmonterad. Ankaret fungerar som sin egen borr.
  • Universalplugg. I gips klarar den en vikt på 10 kilo, oavsett om det är ett eller två lager gips. Fungerar till alla material, inte bara gips. När den skruvas utvidgas pluggen på väggens baksida. Är det hålrum bakom väggen skapar pluggen en knuta för att öka bärigheten. Universalplugg ger begränsad bärkraft i just gipsväggar.
  • Vipp-plugg med krok. Bärighet på 25 kilo i två lager gips. Praktisk plugg för upphängning av taklampor. Vipparmen stick upp genom hålet i taket och fälls där ut som ett ankare. På takets insida sitter en krok där du kan hänga lampan.

Användningsområde

Gipspluggar används på gipsväggar när du ska montera något som väger mer än en lättare tavla, till exempel en vägghängd TV, väggmonterade skåp, tyngre tavlor och vägglampor. När du ska montera taklampor är det viktigt att veta vad lampan väger samt om taket består av ett eller två lager gips. Ska en riktigt tung lampa monteras i taket är det säkrast att fästa den i det bakomliggande regelverket (du hittar det med hjälp av en regelsökare).

Obs!

När du borrar i en gipsvägg riskerar du att perforera ångspärren. När pluggen sitter i väggen täpper den till hålet. Men ska du någon gång ta bort pluggen måste du se till att laga hålet.

Vanliga frågor om gipsplugg

Först måste du borra ett hål i gipsskivan. Eftersom gips är ett poröst material är det bra att sänka skruvdragarens hastighet. Då blir det enklare att borra med precision. Slå försiktigt in pluggen med hjälp av en hammare eller gummiklubba och skruva sedan in passande skruv.

Det kan vara svårt att ta bort gipspluggar utan att väggen går sönder (blir stora hål), men det beror lite på vilken sorts plugg det är. Det kan fungera att skruva ur skruven lite grann för att sedan slå tillbaka den med en hammare. Då viks pluggen ihop på insidan av väggen och du kan sedan dra ut den med en tång. Fungerar inte det kan du försöka att slå in pluggen i väggen istället. Oavsett hur man gör är det svårt att undvika spackling efteråt.

Det finns många olika typer av gipspluggar som har olika bärighet. Gipsplugg med rosett har bärighet på upp till 70 kilo om den fästs i två lager gips.

Relaterade artiklar