ANNONS

Spackel – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Spackel är en massa som består av ett fyllnadsmedel (krita eller finmalen sand) och ett bindemedel (linolja eller syntetharts). Du använder spackel för att fylla i håligheter och ojämnheter som skarvar eller spikhål. Här går vi igenom vad spacklets egenskaper är och hur det fungerar.

Olika typer av spackel

Spackel är egentligen ett samlingsnamn för olika typer av massor som du använder för att fylla i ojämnheter. Olika typer av spackel har olika egenskaper, det är därför viktigt att du väljer rätt sort för ditt projekt.

  • Grovspackel. Grovspackel används för väggar och golv inomhus. Grovspackel är, som namnet antyder, grov i konsistensen och har god fyllförmåga. Den här typen av spackel är även praktisk när du vill fylla ut större och djupare håligheter.
  • Mediumspackel. Ett allround-spackel med något finare korn än grovspackel. Mediumspackel används ofta vid grundarbeten, både på väggar och i tak.
  • Finspackel. När du vill skapa en mycket slät och jämn yta är det finspackel du ska använda. Finspackel har mycket fina korn och ger ett jämnt resultat, exempelvis i skarvar mellan gipsskivor.
  • Rullspackel. Den här typen av spackel ska rollas på och passar därför bra när du ska bredspackla. Spacklet är mediumgrovt.
  • Våtrumsspackel. Det här spacklet används i våtrum och kan läggas på väggar och i tak för ytan ska bli jämn innan ytskiktet läggs på.
  • Golvspackel. Innan du lägger ett golv är det viktigt att underlaget är helt jämnt, vilket du gör med hjälp av golvspackel. Golvspackel torkar snabbare än vanligt spackel och tål dessutom högre belastning.
  • Flytspackel. Flytspackel har en mycket mer rinnig konsistens än övrigt spackel och används när du ska jämna ut ett golv. Det kan hällas direkt på ett betonggolv.
  • Utomhusspackel. När du ska spackla utomhus behöver du utomhusspackel, det är mer beständigt mot fukt och temperaturskillnader än inomhusspackel.
  • Snickerispackel. Du använder det till restaurering av möbler och snickerier. Spacklet blir aldrig helt stelt när det torkat, som vanligt spackel, utan har en mer följsam textur. Anledningen är att spacklet inte ska bilda nya sprickor utan följa träets naturliga rörelse.
Flytspackel kan användas på badrumsgolvet för att få till rätt fall mot golvbrunnen.

Innehåll

Spackel består av flera olika komponenter som tillsammans skapar olika typer av spackel.

  • Fyllnadsmedel. Fyllnadsmedlet påverkar i hög grad vilken finish spacklet ger. Fyllnadsmedel består av antingen sand, pulveriserad dolomit, kalksten, krita eller kaolin. Ju finare kornen är i fyllnadsmedlet, desto jämnare blir resultatet.
  • Lösningsmedel. Lösningsmedel ger spacklet en mer följsam struktur. Vatten används som lösningsmedel i spackel.
  • Bindemedel. Utan ett bindemedel kommer spacklet smulas sönder när det torkar. Bindemedel i spackel är vanligtvis latex.
  • Tillsatser. Beroende på hur och var spacklet ska användas måste olika typer av tillsatser tillsättas. Tillsatsen avgör vilka egenskaper spacklet får. Ibland tillsätter man medel för att spacklet ska få ett önskat pH-värde. Pigment kan också tillsättas, det ger spacklet en särskild färg. En del spackel har tillsatser i form av mögelskydd.
Hitta en expert som kan hjälpa till att spackla

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 89 123 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Spackla på rätt sätt

Innan du sätter igång att spackla behöver du välja rätt typ av spackel. Förutom att det finns olika spackel för olika ändamål finns det även spackel som du själv blandar (det är ett pulver som blandas med vatten) och spackel som är färdigblandat. Färdigblandat spackel säljs i olika form: handspackel, rullspackel och sprutspackel.

Handspackel är en av de vanligaste typerna för spackling och appliceras alltså med en spatel och för hand. Rullspackel har blivit allt vanligare och det påminner mycket om handspackel, men det rollas ut, medan handspackel läggs på med en spatel. Sprutspackel används när du ska bredspackla vägg, till exempel betong- eller putsväggar. Sprutspacklet appliceras med hjälp av en högtrycksspruta.

Bredspackla vägg med hjälp av en högtrycksspruta.

Förutom att välja rätt sorts spackel behöver du även ha de rätta verktygen. Till vanligt handspackel används spackelspadar, de finns i olika storlekar. Det är bra att ha en bredspackel och en smalare spatel. Så här går arbetet till:

  1. Applicera spackel. Tryck ut en ganska riklig mängd spackel på skarven eller hålet du vill jämna ut.
  2. Dra bort överflödet. Med en bredspackel drar du sedan bort överflödigt spackel och låter sedan spacklet torka.
  3. Finjustera. Efter att det första lagret spackel har torkat är det bäst att gå över skarvarna en gång till – men med finspackel. Låt torka.
  4. Slipa. När spacklet är helt torrt är det dags att slipa överallt där du spacklat. Beroende på hur grov textur spacklet har, kan du antingen behöva ett finkornigt, mediumkornigt eller grovkornigt slippapper.
Bredspackla vägg med sprutspackel.

Tips!

Om du ska fylla i ett mycket djupt hål eller en större ojämnhet, finns det en annan typ av spackel som kan användas. Vanligt spackel som appliceras alldeles för tjockt torkar aldrig riktigt bra och blir inte tillräckligt hållfast. Använd istället särskilt lagningsspackel.

Vanliga frågor och svar

Det är en degaktig massa som används vid utfyllnad av håligheter och ojämnheter.

Det varierar lite beroende på spackeltyp och hur tjockt lager du applicerat. Tunnare påstrykningar torkar ofta ganska snabbt, på cirka 20 minuter.

Slippapper med kornstorlek 100 – 120 brukar vara lagom.

Det finns många typer av spackel, både för väggar, tak och golv. Den vanligaste typen är mediumspackel, vilket är spackel med medelgrova korn.

Spacklet måste vara helt torrt innan du slipar, låt det helst torka över natten.

Relaterade artiklar