ANNONS

Så använder du målarfog

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Målarfog är en elastisk fogmassa som fungerar som ett utjämningsmaterial. Den är praktisk eftersom den kan användas både inomhus och utomhus.

Målarfog går att måla på, därav namnet. Det gör målarfogen unik jämfört med exempelvis vanlig silikonfog. På den fäster nämligen inte färg. Om du monterat upp gipsskivor och inte får till snygga skarvar eller om det är någon liten springa emellan, kan du enkelt stryka på målarfog och smeta ut den för att resultatet ska bli jämnt och slätt. Sedan kan du måla över skivorna och de fogade skarvarna i samma färg. Målarfog finns att köpa i flera kulörer, om du inte själv vill måla. Förutom vita och gråa kulörer erbjuder de flesta byggvaruhus även färggladare alternativ.

Målarfog används framförallt för att jämna ut springor, sprickor och små ojämnheter där två material möts, till exempel där två väggar möts. Det är även använbart att foga lister med målarfog, eller foga hörn innan målning. Eftersom fogmassan är elastisk och gummiaktig är den följsam att lägga och den går också att forma lite grann.

Målarfogens egenskaper

Målarfog är en praktisk fogmassa med flera användbara egenskaper. Bland annat fäster fogen på i stort sett alla material, exempelvis:

  • Tegel
  • Sten
  • Klinkers
  • Marmor
  • Gips
  • Trä
  • Aluminium
  • Stål
  • Glas
  • Plast

Även på målade ytor har målarfogen bra vidhäftningsförmåga. Den missfärgar inte närliggande material och går att måla över i de flesta målarfärger. En annan smart egenskap är att fogen är tålig mot temperaturskillnader (-30 till +70 grader). Fogen torkar även snabbt, den är klibbfri efter drygt en halvtimme och övermålningsbar efter en timme. För att resultatet ska bli bra är det viktigt att förbereda ytan du ska foga. Den ska vara rengjord och fri från lösa partiklar som damm och hårstrån. Ska fogen användas i våtutrymmen bör ytorna först grundas med våtrumsgrund spädd med vatten i förhållandet 1:1.

Applicering: Skär av plastpipen i en 45-gradig vinkel och i lämplig fogbredd. Jämnast blir det om du använder en fogspruta för att lägga på fogen. För att jämna till massan kan en fuktig svamp eller gummispackel användas. Du kan även släta till fogen med fingret, men resultatet blir bäst om du använder en fogbricka i silikon eller en gummispackel. Fördelen med fogbrickor är att de finns att köpa i många olika profiler. Det går därför att få till en rundad, helplatt, rätvinklig eller sned fog på ett enkelt sätt. Fogar med bredder på upp till 30 millimeter kan tätas med målarfog. Kom ihåg att den här fogmassan endast klarar av fogrörelser på upp till 15 – 20 %. Ska fogen utsättas för större rörelseskillnader är det bättre att välja en högelastisk fog.

Användningsområden

Målarfog är praktisk fog eftersom den kan användas i ett stort temperaturspann och både inomhus och utomhus. Fogen är förhållandevis elastisk och dessutom inte känslig för väta. När den har torkat är den fogen övermålningsbar. Målarfog passar för:

  • Småsprickor. Vid tapetsering uppstår ofta småsprickor och glipor mellan tapet och list, vilket kan se tråkigt ut. Genom att stryka på lite målarfog tätar du springorna. Där väggen och golvet möts uppstår det ofta rörelser vilket målarfogen klarar av eftersom den är elastisk.
  • Hörnskarvar. När en vägg förbereds för tapetsering eller målning är det vanligt att skjuta ihop två våder filt eller väv, de möts då i hörnet. För att slippa få fula kanter kan hörnet fogas med målarfog, då blir skarven jämn och fin. Man använder även fog mellan tak och vägg i badrum. På så vis kan du använda en fog istället för taklist.
  • Ljudisolering. För att bygga en isolerande skiljevägg behöver två lager gips användas på vardera sida. Det innersta gipslagret ska fogas upp- och nedtill, i alla skarvar samt i alla sidor. Med målarfogen isoleras även de små skarvarna där ljudet annars tar sig igenom.

Målarfog – bra att veta

Målarfog torkar snabbt, vilket ofta är en fördel. Men det betyder även att du behöver vara snabbare med att applicera och jämna till den. Inom några minuter har ett skinn bildats, då är det svårt att jämna till den. Det är bra att alltid läsa på förpackningen för att se de exakta torktiderna för produkten i fråga. Målarfog används ofta för tätning av springor, men ett vanligt misstag är att glömma bort bottningslist. Ska en springa mellan karm och vägg tätas är det viktigt att först trycka in en bottningslist i springan. Därefter appliceras målarfogen.

Ett tips när du använder målarfog är att hellre applicera lite för mycket än lite för lite. När du för fogsprutan över skarven ska du inte lyfta bort den förrän fogen är helt igenfylld. Dra långsamt sprutan framåt medan fogen fylls upp. Blir det för mycket går det enkelt att skrapa bort efteråt. Kom ihåg att fogmassor är färskvaror. Även om de kan hålla en tid efter att förpackningen öppnats är det bättre att endast köpa den mängd du tror att du kommer göra av med. Ska du försluta en förpackning är det bra att först plasta pipen med plastfolie och sedan tejpa över öppningen.

Vanliga frågor och svar

Det är en elastisk fogmassa som bland annat används till att jämna ut springor, ojämnheter och hörnskarvar. Den kan användas både inomhus och utomhus och torkar snabbt.

Priserna varierar beroende på vilken typ det handlar om (exempelvis akryl- eller latexbaserade). En målarfog brukar kosta från runt femtio kronor.

Målarfog används framförallt för att täcka över springor som kan uppstå mellan två material, till exempel mellan golvlisten och väggen.

Målarfog kan appliceras på i stort sett alla material, till exempel tegel, sten, plast, aluminium, trä, glas och stål.

Ja, trots att målarfog är elastiskt går det bra att måla över den.

Relaterade artiklar