ANNONS

Rullspackel – lär dig mer

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Om du behöver spackla stora ytor, till exempel ett tak eller en hel vägg, går det betydligt enklare om du använder dig av rullspackel.

Istället för bredspackling

Det kan tyckas enkelt för en erfaren målare att med säkra och smidiga händer bredspackla en vägg med sina långa och mjuka drag. Men det är inte riktigt så lätt som det ser ut. Det är betydligt enklare att rullspackla istället. En rullspackel är tunn och enkel att arbeta med och genom att rolla upp spacklet får du ett jämnt resultat. Innan du rullspacklar bör du ha förberett ytan så att den är plan och ren.

5 fördelar med rullspackling

  • Enkelt. Det kräver ingen tidigare erfarenhet för att rullspackla och det är betydligt lättare än traditionell sandspackling där det är svårt att få massan att fastna på väggen. När du rullspacklar använder du en spackelmassa som tunnare och som fäster lättare på underlaget.
  • Snabbt. Använder du ett teleskophandtag till rollern kommer arbetet gå väldigt snabbt och smidigt.
  • Lätt att få ett slätt resultat. När spackelmassan väl är uppe på ytan ska den slätas ut eftersom den först har en ojämn textur. Eftersom spackelmassan när du rullspacklar lägger sig i ett tunt lager (cirka 1 – 2 millimeter) är det enkelt att släta ut med en spackel efteråt och få ytan helt slät.
  • Mer ergonomiskt. Till skillnad från vanlig bredspackling där du ständigt måste böja dig ner för att hämta upp mer spackel och trycka ut den på väggen, sliter rullspackling mindre på kroppen. Det är bekvämare och går snabbare.
  • Krävs mindre slipning. Eftersom rullspacklet är så pass tunt krävs inte ett lika noggrant sliparbete efteråt.

Så här rullspacklar du

  1. Förarbete. Börja med att rengöra väggen eller den yta som ska spacklas. Kontrollera också att ytan är jämn och inte har några fördjupningar eller utbuktningar som måste jämnas ut innan du kommer igång. Tvätta sedan väggen med målartvätt, den kommer göra att spacklet inte torkar lika snabbt, vilket ger dig mer tid att fördela det. Målartvätten ger även bättre vidhäftningsförmåga – spacklet fäster bättre. Kom ihåg att dammsuga utrymmet eftersom spacklet fäster bättre i en dammfri miljö.
  2. Applicera väggrund. Med en lämplig roller applicerar du först ett lager väggrund på ytan – börja nedifrån och jobba dig uppåt, då slipper du eventuella droppar. Låt torka några timmar.
  3. Blöt ner rollern. Nu är det dags att rullspackla. Något som är bra att känna till är att rollern inte kommer ta upp särskilt mycket spackel till en början, därför ska du doppa den i vatten först och sedan massera in rollern i spacklet. Ge det ett par försök, sedan kommer spacklet tas upp.
  4. Börja nedifrån. Börja cirka fem centimeter ovanför golvet med att rolla och jobba dig metodiskt uppåt till mitten av väggen. Kom ihåg att endast spackla ett mindre område åt gången (cirka 1 – 1,5 meter) eftersom spacklet torkar ganska snabbt (du ska hinna släta ut spacklet med en handspackel.
  5. Fortsätt ovanifrån. Börja cirka fem centimeter från taket och jobba dig ner mot mitten, där du avslutat den föregående rollningen. Du behöver kontinuerligt hämta upp mer spackel.
  6. Jämna ut med handspackel. Ett tips är att använda en tvåhandsspackel, det är lättare att få ett jämnt resultat med den. Släta ut spacklet med spackeln, det överskott du drar av kommer du täcka in den lilla glipan du lämnat närmast taket och golvet. Handspackla nedifrån och upp mot mitten, sedan från tak till mitt. För att resultatet ska bli så jämnt som möjligt är det viktigt att hela tiden dra spackeln från kanterna (hörnen) och jobba dig in mot mitten och avsluta draget där. Du kan behöva lägga lite spackel på den stora tvåhandsspackeln och applicera med den längsmed hörn och kanter.
  7. Fortsätt rullspackla. När du slätat ut det redan applicerade spacklet fortsätter du precis som innan. När hela väggen är färdigspacklad ska den torka enligt anvisningar.
  8. Slipa. Även om väggen ser jämn och slät ut ska den ändå slipas, det gör du enklast med en liten slipkloss längsmed kanterna och en större slipkloss som du monterar på ett teleskopskaft för de stora ytorna. Korn 120 – 150 är lagom.
  9. Kontrollera eventuella skavanker. När slipningen är klar är det dags att kontrollera resultatet. Använd en stark lampa och lys ordentligt över hela ytan. Om du upptäcker små hack måste de åtgärdas innan du målar, annars kommer de bli synliga.

Vanliga frågor och svar

När du ska spackla stora ytor som en hel vägg, är det betydligt enklare att rullspackla. Du rollar ut spacklet och jämnar ut med en handskrapa. Sedan slipar du ytan.

Det finns spackelroller att köpa, den är ganska luddig.

Relaterade artiklar