Innehåll i denna artikel
Tätskikt och ytskikt
En fördel med att ha en plastmatta i badrum är att den fungerar som både ett tät- och ett ytskikt – under förutsättning att den är rätt monterad. Det är Golvbranschens våtrumskontroll, GVK, som ger ut branschreglerna för hur våtrumsmattor ska monteras. Våtrumsmattor ska uppfylla kraven på vattentäthet, dimensionsstabilitet, flexibilitet och fogstyrka. Det går att sätta plastmattor direkt på ett annat underlag, som exempelvis betong, lättklinker och gipsskivor. En plastmatta kan vara ett prisvärt alternativ vid en badrumsrenovering.
Plastmattor, som också kallas våtrumsmattor, kan sättas på såväl väggar som golv. Plastmatta till golv brukar dock vara något tjockare, eftersom golvet ska tåla större belastning. När man sätter plastmattor på väggarna är det viktigt att försöka minimera antalet fogar. Tidigare satte man plastmatta på väggarna på samma sätt som man tapetserar – i våder. Detta medförde ett stort antal fogar och skarvar, vilket man vill undvika i våtrum eftersom vatten kan tränga in vatten i fogarna. Idag sätter man därför våtrumstapeter horisontalt med en enda skarv.
Boverkets regler för våtrumsmatta
Boverket har sammanställt vissa krav på hur tätskikt ska användas i våtrum. Syftet med kraven är att våtrumsmattor och andra tätskikt ska förhindra fukt från att komma i kontakt med olika byggnadsdelar som inte tål fukt. Det finns inga krav på att en professionell hantverkare måste sätta upp plastmattan i våtrummet, du får göra det på egen hand. Plastmattor är dock ganska tunga och det kan vara svårt att själv sätta upp en matta som väger över 100 kilo. Du behöver även ha kunskap om hur du ska svetsa samman fogarna.
Fördelar med plastmatta
Det finns många fördelar med att välja plastmatta istället för klinker eller kakel i badrummet. Bland annat är plastmattor i regel betydligt billigare än andra material. Andra fördelar är att plastmattor i våtrum är lättskötta och hygieniska. Det är enkelt att spola av väggarna för att rengöra dem. Andra saker som är bra att känna till om plastmattor:
- Rengöring. Plastmattor kräver inte något särskilt underhåll, men för att bevara ytans finish så länge som möjligt är det ändå bra att använda en gummiskrapa på väggar och golv efter att du duschat. Då motverkar du risken för tvål- och kalkavlagringar.
- Beständighet. En våtrumsmatta håller ofta i minst 20 år, sedan kan det vara dags att byta ut den.
- Golvvärme. Det går ofta bra att lägga plastmatta ovanpå golvvärme, men alla varianter tål inte värme. Kontrollera att mattan du väljer är godkänd för att läggas på golvvärme.
Mönster, färger och stilar
Dagens våtrumsmattor finns i alla tänkbara färger och mönster. Du kan hitta prisvärda orientaliska mattor som är mycket verklighetstrogna. Även marmorliknande plastmattor har blivit populära och finns i många färger och nyanser. Beroende på vilken känsla du vill skapa i badrummet finns alltså ett stort urval.
Så lägger du plastmatta i badrummet
Det är alltid bäst att låta en professionell och erfaren hantverkare lägga plastmattan i badrummet. Särskilt om hantverkaren eller företaget är anslutna till GVK, då uppfyller firman alla byggnadskrav på arbetet. Men det går förstås att lägga mattan själv, i korthet går det till så här:
- Skapa ett fall mot golvbrunn. Innan du limmar fast plastmattan, kontrollera att fallet mot golvbrunnen är tillräckligt.
- Ta bort gamla ytskikt. Sätt inte upp dubbla tätskikt eftersom det ökar risken för att fukt stängs inne i väggarna och golven. Om badrummet har ett gammalt kakel eller en gammal plastmatta bör du ta bort det först.
- Applicera limmet. När förarbetet är gjort är det dags att lägga ut limmet på golvet och upp mot väggarna där mattan ska skarvas.
- Lägg ut mattan. När limmet är applicerat ska mattan läggas ut. Se till att den fastnar ordentligt.
- Avlägsna bubblor. Tryck bort eventuella luftbubblor med en skrapa så att de inte stängs in under mattan.
- Värm upp skarvar. Där mattan möter väggen behöver du föna med ett värmeverktyg. Då mjukas plastmattan upp och blir med följsam och sluter tätt fint mot väggen.
- Gör hål. Där rör och brunnar sticker upp ska hål tas ut ur mattan. När hål skärs ut för exempelvis ett avloppsrör är det viktigt att mattan sticker upp en bit på röret. Om skarven ligger precis vid golvet ökar risken för att fukt tar sig in.
- Skär hörnen diagonalt. Där mattan möter hörnen ska den skäras diagonalt, då blir den mer hållfast mot husets naturliga rörelser. Om skarvarna är raka riskerar de att spricka eftersom de inte följer rörelserna lika bra. Svetsa sedan skarven med en svetstråd så att mattan sluter helt tätt.
- Lägg skarven en bit upp på väggen. Plastmattan kommer att skarva vid väggarna, se till att den då går upp en bit på väggen, cirka 20 centimeter.
Vanliga frågor och svar
Ja, det finns ett stort urval av plastmattor till badrum (kallas även för våtrumsmattor).
Nej, du bör alltid ta bort det gamla tätskiktet eftersom dubbla tätskikt ökar risken för att fukt stängs inne i väggarna eller golven.
Du kan hitta våtrumsmattor från cirka 200 kronor per m2. Sedan tillkommer även själva arbetskostnaden om du anlitar hantverkare. Du kan då räkna bort ROT-avdraget (30 % på upp till 50 000 kronor för arbetskostnaden).