ANNONS

Gjut i betong – så här gör du

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~7 minuter

Det är enklare än vad du kanske tror att gjuta i betong. Med egenbyggda gjutformar eller genom att utgå från naturens organiska former, kan du skapa vackra dekorationer och funktionella möbler i betong.

Blanda betong – steg för steg

Blandningsförhållandena står alltid på förpackningen när du köper själva betongpulvret. Det ska blandas med vatten. Följ instruktionerna. Om du endast ska gjuta små föremål, som exempelvis små ljuslyktor, kan du ofta blanda till betongen på känn. Texturen ska vara som tjock gröt som håller ihop när du kramar den.

Gjutformar – silikon, latex, trä, papp eller plast?

Det går att gjuta i många olika material och gjutformar, men vissa material släpper inte lika lätt. Små föremål kan du gjuta i egenbyggda pappformar, men eftersom pappen är sugande kommer betongen inte att släppa så enkelt och du kan få pappersrester kvar. Plast är annars ett bra material eftersom det inte är sugande och ofta har en glatt yta som släpper lätt. Du kan även smörja gjutformens insida med lite matolja så släpper betongen ännu lättare efter att den härdat.

Vilken typ av gjutform du bör använda beror på vad du ska gjuta.

Gjut en bordsskiva

Formgjutning innebär att du gjuter betong i en form. Den enklaste gjutformen att bygga har raka kanter – en rektangulär skiva helt enkelt. Den kan du både använda som en bordsskiva, bänkskiva eller bänk.

Material:

  • Ohyvlat virke
  • Såg
  • Spik
  • Bandjärn eller kraftig ståltråd
  • Formolja eller matolja
  • Pensel
  • Betongpulver + vatten
  • Rivbräda
  • Armering
  • Täckplast
  • Tumstock

Gjut betong i en rektangulär form – steg för steg

  1. Bygg formen. Utefter önskade mått sågar du till virket i rätt dimensioner. Du behöver en botten, två kortsidor och två långsidor. Använd ohyvlat virke med diameter 25 millimeter. Det är viktigt att virket hamnar riktigt tätt mot varandra så att gjutformen blir så tät som möjligt.
  2. Foga formen med bandjärn. Om du gör en större gjutform är det viktigt att du fogar den på mitten, annars riskerar den att bukta när du väl häller på betongen. Du kan foga med bandjärn eller kraftig ståltråd. Sätt bandjärnet i mitten av formen och låt bandet gå ut genom springan på långsidorna och spika sedan fast det i extra virkesbitar som du sätter på utsidan av formens långsidor.
  3. Vattna formen. När du är klar med gjutformen är det viktigt att den blir helt tät, vattna den därför överallt, då suger träet åt sig vatten och sväller, vilket tätar till eventuella småspringor. Vattnet gör även att träet inte suger åt sig lika mycket vatten från betongen.
  4. Olja formen. Det är inte alltid ett måste eftersom vattnet gör att betongen inte fastnar lika hårt i formen. Men om du vill kan du olja in insidan av formen, antingen med vanlig matolja eller särskild formolja.
  5. Blanda betongen. Följ anvisningarna på förpackningen, se till att blanda noggrant så att det inte finns kvar några klumpar.
  6. Fyll i betong i formen. Häll sedan i betongen i formen cirka 15 – 30 centimeter åt gången. Stöt regelbundet med en virkesbit eller genom att lyfta upp gjutformen lite och slå den mot marken, det gör att eventuella luftbubblor försvinner.
  7. Släta till ytan. När hela formen är fylld avslutar du genom att riva av ytan med en rivbräda. Du kan även stålglätta ytan med ett slipstål om du hellre vill ha en slät yta.
  8. Eftervattna betongen. Det är viktigt att betongen inte härdar för snabbt då den riskerar att spricka. Du ska därför vattna den efter att den härdat. Täck sedan över den med täckplast eller fuktiga handdukar och eftervattna vid behov.

Armering – vid gjutning av större objekt

Om du ska gjuta ett stort köksbord eller en platta på mark till ett förråd, behöver du armera betongen. Även när du ska gjuta en bas åt en annan konstruktion bör du armera betongen, lägg då ut armeringsjärn i den blöta betongen och se till att den är täckt (minst fem centimeter). Här kan du läsa mer om armeringsjärn.

Gjut mindre objekt

Det är både enkelt och roligt att gjuta i betong. Inför vårens och sommarens trädgårdsplanering kan du exempelvis gjuta egna krukor och ljuslyktor. Använd i så fall finbetong, den är inte lika grov som vanlig betong, vilket ofta blir bättre till mindre saker. Så här gjuter du en ljuslykta eller kruka:

  1. Förbered gjutformar. Du kan använda sådant du vanligtvis källsorterar: yoghurtburkar, mjölkpaket och liknande.
  2. Blanda betongen. Utgå från anvisningarna på betongpulvret. När du ska gjuta små saker är det ibland enklare att hälla upp vattnet först och sedan tillsätta betongpulvret allteftersom, annars kan det upplevas som tungt att röra omkring blandningen.
  3. Häll i betongen. Häll i lite av betongen i den gjutform som är störst, till exempel en plastbytta. Slå gjutformen i marken så att eventuella luftbubblor försvinner. Tryck sedan ner den mindre formen i den andra, då kommer betongen tryckas upp längsmed kanterna. Häll på mer betong tills du nått den höjd du vill ha.
  4. Låt härda. Små saker som ljuslyktor torkar vanligtvis på ett dygn.
  5. Skär upp gjutformarna. Använd en vanlig matkniv för att försöka bända upp formen, om det inte fungerar kan du skära av gjutformen med en kniv.

Gjut ett fågelbad av ett rabarberblad

Få inspiration från naturens vackra former och använd ett stort rabarberblad som gjutform. Om du vill skapa fina små fat att lägga smycken på kan du även använda andra löv, som eklöv.

  1. Förbered rabarberbladet. Om du vill skapa ett fågelbad eller en skål lägger du först en hög med jord på marken och placerar sedan det stora bladet ovanpå. Lägg rabarberbladet med sin undersida uppåt. Smörj in bladet med matolja så blir lättare att ta bort det från betongen senare.
  2. Blanda betongen. Utgå från anvisningarna på betongpulvret.
  3. Lägg betongen på bladet. Här kan det vara enklast att arbeta med händerna (med handskar), en sked eller en mindre spatel så att du får en fin form. Ett tips är att jämna till mitten på bladets undersida så att det står stadigt när betongen väl har härdat.
  4. Låt härda. Låt betongen härda ordentligt, det tar minst ett dygn – kom ihåg att låta betongen stå i skugga, annars kommer vattnet i betongen att avdunsta för snabbt.
  5. Eftervattna. Någon gång under härdningen bör du spraya vatten över betongen.
  6. Ta bort bladet. När betongen är torr och hård kan du vända på formen och försiktigt pilla bort bladet.

Vanliga frågor och svar

Du kan använda olika material, till exempel trä, plast eller silikon. Om du ska gjuta en bordsskiva eller något likvärdigt kan du bygga en rektangulär form i ohyvlat virke. Här kan du se en steg för steg-beskrivning om hur du gör.

Den måste vara tät, annars riskerar betongen att sippra ut genom springor. Om du bygger en gjutform i trä kan du vattna formen först, då suger träet åt sig vatten och sväller, vilket tätar småspringor.

Cement är ett slags bindemedel bestående av olika stensorter som kalksten. Betong tillverkas av cement, ballast och vatten.

Ta bort formen först när betongen har härdat.

Du kan använda olika typer av virke, bland annat trä, plast, silikon och latex.

Relaterade artiklar