ANNONS

Gipsbruk – så använder du det

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~5 minuter

Gipsbruk, eller gipsputs, används bland annat till spackling, utjämning av ojämnheter och för att reparera och fylla ut håligheter. Det är enkelt att jobba med och ger en hållbar och stark yta.

gipsbruk

Tillverkning

Gipsbruk är ett vanligt byggnadsmaterial i stora delar av Europa men har först på senare år blivit mer populärt i Sverige. Här har vi tidigare varit vana vid att använda kalkbruk, ett annat tåligt och praktiskt bruk men som inte är lika lättarbetat som gips. Gipsbruk består av ett gipspulver, som i sin tur framställs av kalciumsulfat, ett mineral som är vanligt i bland annat Italien, Tyskland och USA.

Efter att man framställt kalciumsulfat mals mineralet ner till pulverform. Genom att blanda pulvret med vatten får man fram en kladdig smet, själva gipsbruket. Det används idag inom både byggnadsindustrin och sjukvården som gips. Inom renoveringsarbeten är det vanligt att använda gipsbruk för att renovera skadade gipsväggar, fylla i stora håligheter och för att jämna till väggar innan målning. Materialet har många fördelar då det härdar snabbt och går att stryka på i tjocka lager. Jämför man gipsbruk med kalkbruk är sistnämnda förvisso hårdare och tåligare i härdat tillstånd, men också svårare att arbeta med. Kalkbruk ska endast strykas på i cirka 15 – 20 millimeter tjocka lager, medan gipsbruk kan appliceras i tjockare lager, mer än 50 millimeter. Detta är en stor fördel eftersom bruket kan användas för att laga stora skador, till exempel ett hål i en gipsvägg. Då kan du fylla i en rejäl hålighet med mycket gipsbruk på en gång, istället för att vänta på att det första lagret ska torka. Dessutom blir gipsbruk hårt och tåligt efter att det härdat. Det är tillräckligt hårt för att du ska kunna fästa tunga hyllor i det. Andra fördelar:

  • Härdar snabbt. Torktiden för gipsbruk är endast någon timme eller två. Torktiden påverkas inte av hur tjockt du applicerar bruket. Det torkar lika snabbt oavsett om du stryker på flera centimeter eller endast ett tunnare lager.
  • Går att skruva och spika i. Efter att bruket härdat (torkat och stelnat) blir det tillräckligt hårt för att fästa tyngre hyllor i.
  • Går att applicera i tjocka lager. Det går att stryka på mer än fem centimeter gipsbruk åt gången, något som inte är möjligt med exempelvis spackel och kalkbruk. Du kan därför spackla med gipsbruk när du behöver fylla större håligheter eller ojämnheter. Det gör att arbetet med gipsbruk både är enklare och snabbare.
  • Fungerar på de flesta underlag. Gipsbruk kan användas på de flesta underlag tack vare sin goda vidhäftningsförmåga. Skulle underlaget vara sugande eller tätt går det alltid att förbehandla med specialprodukter för att öka fästförmågan. Det går även att förstärka gipsbruket genom att armera med nät, antingen i själva bruket eller under. Det är vanligt att använda gipsbruk på gipsskiva, till exempel för att dölja skarvar eller för att laga ett hål.
  • Är säkrare att arbeta med. Gipsbruk torkar inte ut huden och har inte heller lika frätande effekt som exempelvis kalkbruk.
  • Är brandhämmande. Gipsbruk är tillverkat av brandhämmande mineral som tål mycket höga temperaturer. Gipsbruk brinner dåligt och är därför ett bra byggnadsmaterial. Putsar du en vägg med gipsbruk får du även ljuddämpande egenskaper.

Blanda gipsbruk

Gipsbruk säljs som pulver (i säckar) som sedan ska blandas med vatten. Det enklaste brukar vara att montera fast en maskinvisp på borrmaskinen, då får du en jämnare blandning. Följ instruktionerna på förpackningen. Hur mycket vatten som ska användas i förhållande till gipspulver kan skilja sig åt mellan olika fabrikat. Vanligtvis går det åt cirka 14 liter vatten till 20 kilo gips. Vattnet ska hällas i en hink och sedan ska gipspulvret tillsättas under omrörning. Kör med borrmaskinen tills blandningen blivit jämn och klumpfri.

Färdigblandat gipsbruk ska användas inom 20 minuter, sedan börjar det härda. Blanda därför inte till mer än du hinner använda på den tiden. En fördel med gipsbruk är att massan har en formbar konsistens. Du kan enkelt forma gipsbruket, till exempel för att forma till ett hörn.

Köp gipsbruk hos Byggmax och Beijer Bygg

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard
byggmax
Över 49 800 produkter i sitt sortiment.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Gipsbruk eller kalkbruk?

Du ska inte använda gipsbruk utomhus eftersom det inte tål vatten efter att det härdat. Kalkbruk är ett vanligt byggnadsmaterial i Sverige och har använts i många generationer. Bruket har sina fördelar, det är tåligt, förhållandevis billigt och kan användas både inomhus och utomhus. En anledning till att det är så vanligt på våra breddgrader är att det finns mycket kalksten i vårt land. Kalkbruk ger en hård och tryckfast yta, och hörn och kanter behöver inte förstärkas. Det är dessutom billigare än gipsbruk. Nackdelar med kalkbruk är att:

  • Bruket har sämre vidhäftningsförmåga och fäster inte så bra.
  • Det kan endast appliceras i tunnare skikt, 15 – 20 millimeter.
  • Det härdar långsamt.

En stor nackdel är just härdningstiden för kalkbruk. Eftersom ballasten i bruket består av fin sand och ren släckt kalk (kalciumhydroxid) suger materialet gärna till sig fukt. Härdningen påbörjas inte förrän bruket innehåller mindre än 7 % fukt. Ibland kan det därför ta många månader att härda, beroende på fukthalten. Det går dock att använda hydraulisk kalk som ett bindemedel, då härdar bruket snabbare. Beroende på vad du ska putsa eller laga kan både kalk- och gipsbruk fungera. Gipsbruk är mer praktiskt när du ska laga större håligheter eftersom du kan applicera ett tjockt lager direkt. Härdningstiden är dessutom kort.

Vanliga frågor och svar om gipsbruk

Gipsbruk framställs av mineralet kalciumsulfat och används bland annat till spackling och utfyllnadsmaterial.

Det är bland annat brandhämmande, ljudabsorberande, lätt att applicera (går att stryka på tjockare än fem centimeter åt gången), snabbhärdande och hållbart.

Gipsbruket köps i pulverform och blandas med vatten. Använd gärna en maskinvisp som du ansluter till borrmaskinen för att få till en jämn och klumpfri massa. När bruket är färdigblandat kan du exempelvis spackla och breda ut det över ojämnheter eller fylla i håligheter.

Efter cirka 20 minuter börjar bruket härda, så blanda endast till den mängd du hinner använda på den tiden.

Nej, endast inomhus eftersom gipsbruk inte tål vatten efter härdning.

Relaterade artiklar