Innehåll i denna artikel
Olika typer av byggskum
Det finns flera typer av byggskum med olika egenskaper.
- Ekonomiskum. Den billigaste typen av fogskum är ekonomiskum, det kostar cirka 70 – 100 kronor för 750 ml. De billigaste varianterna består av 1-komponents PU-skum. Vad som kännetecknar billigare fogskum är att texturen är porös. De har därför sämre isolerande egenskaper än andra fogskum. Ekonomiskum fungerar bra till många saker, bland annat isolering, ljuddämpning samt fogning.
- Giftfritt skum. De flesta byggskum innehåller en del giftiga beståndsdelar, men det finns även miljövänligare alternativ. Giftfria skum innehåller inte några skadliga isocyanater (vilka kan irritera svalg, ögon och hud). Giftfritt fogskum har ofta bra isolerande och ljuddämpande egenskaper och kan användas till fogning, isolering och ljuddämpning.
- Helårsskum. Om du ska använda fogskum utomhus behöver du välja ett helårsskum, det tål temperaturer ner till minus 10 grader. Skummet har en tät struktur och mycket bra isolerande värden.
- Betongskum. Ska du täta mellan en betongplatta och en syll? I så fall kan du använda betongskum. Det är ett specialskum som binder betong extra bra. Skummet fäster bra på betong, oavsett om den är torr eller våt.
- Brandskum. I regel är allt byggskum extremt brandfarligt, men det finns en särskild typ av fogskum – brandskum. Skummet kan användas som brandtätning, det gör att röken från branden inte sprider sig lika snabbt.
Obs!
Fogskum expanderar väldigt mycket och snabbt. Det har dessutom en stor kraft vilket gör att skummet kan deformera eller förstöra byggnadsdelar, exempelvis reglar. Tänk även på att fogskum inte tål UV-ljus och ska därför målas över eller tapetseras.
Tips när du använder fogskum
Fogskum säljs i flaskor med en pip som påminner om ett sugrör. Massan sprutas ut och börjar genast expandera. Expansionen är stark och har kraften att deformera byggnadsdelar om det inte används på rätt sätt. Några tips innan du ska isolera med fogskum:
- Isolering. Fogskummet är inte tillräckligt starkt för att det ska kunna bära upp byggnadsdelar i längden, du behöver därför komplettera skummet med karmskruvar och kilar, om du använder det för att täta en dörr eller ett fönster. Fogskum ska främst användas som isolering.
- Synlighet. Planera ordentligt och se till att du har god synlighet över området som ska fogskummas. Eftersom skummet expanderar mycket och snabbt är det viktigt att du ser vad du gör så att skummet hamnar på rätt plats.
- Mängd. Det kan vara svårt att förutse exakt hur mycket skummet kommer att expandera. Börja därför med små mängder och lägg till mer eftersom du arbetar. Då får du bättre kontroll.
- Fukt. Skummet expanderar genom att suga åt sig luftens fuktighet. Skummet blir ännu mer effektivt om du fuktar ytan det ska appliceras på. Då får du ett jämnare resultat. Om yta inte är fuktad har du sämre kontroll över hur snabbt och hur mycket skummet kommer expandera.
- Pistol. En pistol med patroner är att föredra framför själva fogskumflaskan. Pistolen gör det enklare att placera fogskummet på exakt plats samt förutse hur mycket mängd du behöver. Pistolen kan dessutom användas till andra medel.
- UV-ljus. Fogskum tål inte solljus, UV-strålningen bryter ner fogskummet till dess att det endast är sand. Du behöver därför täcka över fogskummet med exempelvis målarfärg eller genom att tapetsera eller täcka in med skivor.
- Säkerhet. Fogskum är giftigt, om du inte väljer en giftfri typ. Det är därför viktigt att du använder skyddshandskar och andningsskydd. Det räcker inte med ett vanligt dammskydd, välj hellre en halvmask.
De vanligaste arbetsområdena med fogskum är isolering av fönster- och dörrkarmar.
Bra att veta!
Fogskum och andra typer av byggskum suger åt sig fukt likt en svamp, se därför till att alltid skydda det mot vatten. Eftersom skummet är extremt klibbigt är det viktigt att du skyddar händerna med skyddshandskar.
Vanliga frågor och svar
Det är en expanderade ifyllningsmassa som bland annat kan användas för tätning av dörr- och fönsterkarmar.
De flesta byggskum innehåller isocyanater, vilket är giftigt. Du bör därför alltid använda skyddshandskar och halvmask.
Det beror på vad du ska göra. Vanligt fogskum fungerar till det mesta, men om du ska täta något utomhus ska du välja ett helårsskum, det tål temperaturer ner till 10 minusgrader.
Ofta är fogskummet klibbfritt inom tio minuter och kan skäras efter en timme. Kontrollera dock anvisningarna på just det fogskum du köpt.
Fogskum används ofta för tätning och isolering av dörr- och fönsterkarmar. Det är utmärkt när du ska fylla i håligheter.
Det varierar lite beroende på typ av fogskum, men det kan expandera upp till 100 %. Det innebär att du endast ska fylla i utrymmet till 50 %.
Det finns särskilda PU-borttagare som du använder för att ta bort härdat fogskum. Det löser upp medlet och gör det möjligt att skrapa bort det.