Innehåll i denna artikel
Olika typer av dörrlister
Det finns olika typer av dörrlister och vilken du väljer beror på var den ska sitta:
- PUR-skum. Listen är fyrkantig och tillverkad i mjukt skumgummi. Den här tätningslisten är inte tillräckligt tät för ytterdörr och fönster. Appliceras genom en självhäftande baksida.
- EPDM-skum. Vanlig tätningslist till ytterdörr, fönster och vindsluckor. Finns i många olika profiler och storlekar.
- Silikon. Består av ett tunnare skal i D-, eller O-profil och saknar en kärna av skum. Användbar för springor på 1 – 7 millimeter.
- Q-lon. Kategori för tätningslister i plast. Består av en mjuk skumkärna och har ett ytterhölje av ett tunt skal. Profilen är hård och tillverkad i plast. Används på nyare dörrar och fönster.
- Massiv EPDM. Tillverkas i bland annat PVC och andra fasta eller flexibla gummimaterial. Listerna sluter inte helt tätt men är användbara för att täta stora springor och hål. Tålig list som klarar av mycket slitage. Används ofta till garageportar och skjutdörrar.
Obs!
Mjuka tätningslister ska inte målas över eftersom färgen gör listen hård, vilket försämrar tätningsförmågan.
Tätningslister finns även i olika profiler, exempelvis:
- I-profil. En helt fyrkantig list, används i regel för PUR-skum.
- K-profil. K-vågig form. Används ofta för tätning av fönster och dörrar, ofta tillverkad i EPDM-gummi. Finns i UV- och ljusskyddat utförande.
- E-profil. En vågig list (E-formad), vanligt förekommande som glaslist och för EPDM-skum.
- P-profil. P-formad list, vanligtvis i EPDM-skum. Används för tätning av mindre springor på 1 – 5 millimeter.
- D-profil. D-formad list i silikon som används för tätning av springor på 1 – 5 millimeter.
- O-profil. En rund list som används för tätning av större springor på 1 – 10 millimeter.
- V-profil. Vanlig för lister som ska tåla stort slitage.
Tätningslister används bland annat för tätning av dörrar, fönster och vindsluckor och för att förhindra damm från att ta sig in i lådor. Det är särskilt viktigt att fönster och dörrar har välfungerande tätningslister eftersom de annars riskerar att släppa ut varmluft.
För att fästa tätningslister kan du antingen häfta upp dem (gäller lister med självhäftande baksida), limma fast dem eller häfta upp dem med häftpistol. Lister som häftas upp med klammer ska endast sitta mot trä. Limmade tätningslister till dörr är lite svåra att sätta upp men fungerar på alla slags underlag.
Välj tätningslist till dörr – tänk på det här
Det finns en uppsjö olika tätningslister till dörrar och portar. Det blir lättare att göra rätt val om du vet vad du ska leta efter.
- Springornas storlek. Med tiden brukar både dörrar och fönster ”slå sig”. Det innebär att temperaturskiftningar gör dem sneda. Springorna som då uppstår kan vara olika stora på olika ställen. När du köper en tätningslist ska du därför titta på spännvidden. Den kan till exempel vara 2 – 4 millimeter, vilket innebär att listen tätar springor på 2 – 4 millimeter. För att mäta hur stor springan är kan du använda lite modellera. Tryck in leran i springan så att den formar sig efter utrymmet och ta sedan ut den. Nu kan du enklare mäta avtrycket.
- Livslängd. Tätningslister till dörr finns i många olika material och de har i sin tur olika livslängd. Skumtätning håller sällan längre än 4 år och används främst till att hålla damm borta. Tätningslister i gummi med E- eller P-profil kan hålla i över 8 år. Silikon är dock den mest hållbar varianten och den vanligaste typen till just tätning av dörrar. Den håller utan problem i minst 15 år.
- Monteringsalternativ. Tätningslister kan monteras på olika sätt, bland annat genom en självhäftande remsa, genom att fästa den med häftklammer eller genom att limma fast den.
Täta ytterdörr med olika typer av tätningslister
Vissa tätningslister till ytterdörr ska läggas i ett fräst spår, medan andra enkelt kan tryckas på plats med en självhäftande baksida. Följ instruktionerna för den typ av list det gäller.
Så här byter du dörrlister med klammer
- Ta bort den gamla listen. Lossa den gamla listen med hjälp av en skruvmejsel. När den är lös i ena änden kan du dra loss den. Dra långsamt och försiktigt och använd en tång om listen sitter väldigt hårt.
- Klipp till den nya listen. Använd den gamla listen för att se hur lång den nya ska vara. Klipp med en speciell listsax eller skär med en vass hobbykniv.
- Sätt fast listen. Följ karmens framsida och jobba dig nedåt. Använd häftpistol för att klamra fast listen stegvis.
Så här tätar du dörrlister med självhäftande remsa
- Ta bort den gamla listen. Dra långsamt och försiktigt.
- Rengör. Där den gamla listen suttit finns det ofta limrester och damm, se till att få bort allt sådant, annars fäster inte den nya listen lika bra.
- Klipp till den nya listen. Använd den gamla listen som mall. Klipp med listsax eller vass hobbykniv.
- Börja fäst listen. Ta endast bort cirka 10 centimeter av skyddsremsan på den självhäftande baksidan. Fäst den i dörrkarmens överkant och dra sedan av skyddsremsan allt eftersom du jobbar dig nedåt.
- Tryck fast listen. Använd två fingrar för att trycka fast listen ordentligt. Använd hårt tryck men utan att dra i listen.
Så här tätar du dörrlister i frästa spår
- Rengör spåret. Skrapa ur spåret från eventuell smuts och rester från den gamla listen. Enklast är att använda en vanlig hobbykniv.
- Smörj listen. För att du ska få in listen i det smala spåret är det enklast att först gnida den mot en svamp doppad i lite diskmedel.
- Tryck fast listen. Tryck in listen i spåret, en spackel brukar vara bra hjälp. Börja i överkant och jobba dig nedåt. Är listen inte exakt i rätt längd kapar du den på slutet.
Tips!
För att hitta rätt dörrlist till ytterdörr är det enklast att ta med dig en bit av den gamla listen till byggvaruhuset för att hitta samma sort.
Köp ditt material hos Beijer Bygg
Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!
- Mötesplats med 89 123 experter
- Digitala avtal
- Rikstäckande
- Gratis offertförfrågan
- Dokumenthantering av projektet
- Kvalitetskontroll
- BYGG.se följer projektet från start till mål
Vanliga frågor och svar
Du kan antingen häfta fast listen med häftklammer, limma fast den eller klistra upp den med den självhäftande remsa vissa lister har.
Silikonlister är vanliga till ytterdörrar. Vilken profil du ska välja beror på hur springan ser ut. Är den jämn och inte särskilt stor brukar K-profil passa bra. Den är vind- och vattenfast. Är springan större och ojämn är P-profil ett bättre val.
Tätningslister i silikon eller EPDM-gummi är vanligast för tätning av dörrar.
O-, P-, D- och E-profiler är vanligast för dörrlister.