ANNONS

Lufta element – det här bör du veta

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~4 minuter

Om du upplever att elementen är kalla kan det bero på att det finns luft i värmesystemet, något som är enkelt att åtgärda om du vet hur du ska göra. I korthet handlar det om att släppa ut den luft som finns i systemet. Följer du vår enkla steg för steg-guide behöver du inte ens ringa till rörmokaren.

lufta element

Så här luftar du element

När elementen är luftfyllda förhindrar det att varmvattnet i radiatorn sprids som det ska. För att lufta ett element behövs en vanlig elementnyckel, något du hittar hos de flesta byggvaruhandlare. Det enda du behöver för att kunna lufta elementen hemma är en elementnyckel och en handduk eller ett glas.

  1. Börja med att stänga av cirkulationspumpen genom att bryta strömmen till värmepannan. Vanligtvis sitter det en strömbrytare intill på väggen, alternativt en stickpropp att dra ur. Det går dock att lufta med cirkulationspumpen igång om dina element skulle sakna stickpropp.
  2. Öppna ventilen något (skruva inte ur den helt och hållet), även kallad nippeln, genom att använda elementnyckeln. Var redo med en handduk eller ett glas eftersom det kommer att läcka ut lite vatten. Först pyser luften ut, därefter börjar vattnet att rinna ur ventilen. Då vet du att det är dags att stänga ventilen igen.
  3. Eftersom det rinner ur vatten kan du behöva fylla elementet med vatten igen efter att du luftat det. Kontrollera först tryckmätaren som sitter vid expansionskärlet. Bor du i en normalstor villa bör trycket ligga på cirka 1 bar. För att fylla på vatten i element vrider du på påfyllningsventilen och stänger så fort du uppnått önskat tryck.
  4. Sätt på cirkulationspumpen och lyssna efter ett ”surrande ljud”.

Elementnyckel kombi

En multinyckel med tre olika storlekar – perfekt för luftning av element

Pris: 99.90 kr LÄS MER / KÖP

Orsaker till varför huset känns kallt

Den vanligaste orsaken till varför elementen är kalla beror nästan alltid på att det finns luft i värmesystemet, men det kan förstås även finnas andra anledningar till varför hemmet känns kyligt. Ett vanligt misstag många gör är att täcka för elementen, exempelvis genom att ställa en stor möbel lite för nära elementet. Till och med gardiner kan förhindra att en stor del av värmespridningen motverkas.

En annan vanlig orsak är att du stänger innerdörrarna hemma. Det är lätt att tänka att mindre utrymmen blir varma snabbare, vilket förvisso är sant. Men utan ett bra luftgenomsläpp och ventilation blir huset kallare. Med andra ord, låt innerdörrarna stå öppna så sprids värmen bättre.

Placeringen av elementen är också en viktig faktor som avgör värmespridningen. Helst ska elementen vara placerade under fönstren i bostaden. Storleken på elementet ska vara lika långt som fönstret är brett.

Ett enkelt sätt att säkerställa att termostaten fungerar felfritt är genom att ”motionera” den lilla pinnen som sitter inuti termostaten. Om du aldrig vrider på pinnen finns det risk för att smuts fastnar i den vilket kan resultera i att termostaten börjar kärva. Vrid därför lite på pinnen då och då.

tado° Smart Elementtermostat Starter Kit V3+ + 4x Elementtermostater

Om du har gamla radiatorer hemma kan du dra nytta av smarta elementtermostater. De förvandlar vanliga gamla element till smarta element som kan styras via mobilen. Du kan enkelt justera temperaturen för varje enskilt element via en app. Fler smarta funktioner är geofencing (termostaterna känner av din plats och kan sänka temperaturen när du lämnar hemmet) och smart styrning (du kan ställa in automatisk värmereglering). Du får till och med information om kvaliteten på inomhusluften skulle försämras.

Pris: 3699 kr LÄS MER / KÖP

Olika typer av element

Den vanligaste elementtypen i Sverige är den vattenburna sektionsradiatorn, följt av elektriska radiatorer. Även värmelister, konvektorelement och oljefyllda elradiatorer används, om än inte lika ofta. Fördelen med vattenburna element är att dessa drar mindre energi än de elektriska. Elektriska element är ofta mer kostsamma då elen blir dyrare i längden. Om ett hushåll använder sig av direktverkande el är det idag vanligare med oljefyllda radiatorer som är bättre för inomhusklimatet eftersom de bevarar värmen längre och är trögare än vanliga elradiatorer. Ett problem med elradiatorer, till skillnad från vattenburna element, är att eldrivna varianter ofta blir extremt varma. Detta kan till och med medföra en ökad brandrisk om de skulle täckas över. Skulle du däremot vilja torka en blöt handduk går det att hänga den på ett vattenburet element.

Kort om vanliga elementtyper:

  • Vattenburna element. Där huset redan har ett vattenburet värmesystem installerat är vattenburna element det mest fördelaktiga valet då energikostnaderna blir lägre jämfört med andra elementtyper.
  • Oljeelement. Fördelen med oljeelement är att de ger en jämn temperaturspridning och dessutom håller värmen länge även efter att termostaten slår av. Nackdelarna med den är typen av element är att det finns risk för att olja läcker ut samt att elementen är dyrare än de elektriska varianterna.
  • Elelement med direktverkande el. Den här typen av element kan snabbt värma upp luften. Nackdelen är att de drar mycket el, vilket är kostsamt i längden.

Om du behöver köpa nya element är det bra att fundera på hur stort element du faktiskt behöver. Här bör du även ta hänsyn till hur många fönster som finns i det utrymme där elementet ska installeras. Kontrollera även vilket wattantal samt spänning som passar elementen. Du kan kolla upp vad som gäller för dina nuvarande element och utgå från dessa.

Läs mer:
Elementskydd – bra eller dåligt?

Vanliga frågor om att lufta element

Vattenburna element behöver lite underhåll då och då, men det är varken svårt eller tidskrävande. Kanske har du några funderingar gällande hur du luftar elementen hemma? Kolla in våra vanligaste frågor och svar.

Det är viktigt att med jämna mellanrum lufta elementen eftersom luft i värmesystemet gör i att värmespridningen inte fungerar optimalt. Elementen känns då kalla, eller bara delvis varma.

Om du märker att elementen är kalla är det hög tid att lufta dem. Men det är bra att gå igenom alla element en gång om året och lufta de som känns kalla. Det är särskilt efter sommaren som det kan samlas luft i värmesystemet eftersom elementen har stått oanvända under en period.

Kalla element beror ofta på att det finns luft i värmesystemet, något du enkelt åtgärdar genom att lufta elementen. Andra orsaker till kalla element kan bland annat vara att termostaten kärvar. Undvik det genom att ”motionera”, det vill säga vrida på, den lilla pinnen inuti termostaten med jämna mellanrum.

Ja, det får du göra, men om du är osäker på hur du ska göra är det fastighetsskötarens ansvar att se till att radiatorerna fungerar som de ska.

Stäng av cirkulationspumpen (bryt strömmen till värmepannan). Öppna ventilen litegrann med en elementnyckel, var beredd med en handduk eller ett glas (det kommer läcka ut vatten). Först pyser det ut luft, sedan kommer det vatten. Då är det dags att stänga ventilen. Du hittar en mer utförlig beskrivning i den här artikeln.

Relaterade artiklar