ANNONS

Så kan du sänka elförbrukningen

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Ingen som betalar elräkningarna kan ha missat hyr dyrt det har varit under hösten och i början av året. Trodde du faran var över? Då trodde du fel. Återigen slår priserna för elen rekord i Sverige så allt vi kan göra för att få ner kostnaden hjälper. Här får tips på hur du kan sänka elförbrukningen.

Innehåll i denna artikel

Extrema snittpriser

I Götaland och Svealand under december månad 2021 låg det rörliga elpriset på så mycket som 6,25 kronor per kWh – då var inte kostnader för moms, energiskatt och nätavgifter inräknade. Om du är osäker på vad 1 kWh är kan det jämföras med att ha spisplattan igång i 40 minuter. Snittpriset per kWh under året har legat på cirka 141 öre men nu är det högre. Du kan försöka få ner kostnaden genom att jämföra elavtal och byta producent, men du kan också se över elförbrukningen och ta reda på vad som drar mest hemma hos dig.

I regel handlar det om våra vanligaste hushållsmaskiner: tvättmaskin, torktumlare, kylskåp och frys. Det finns några enkla knep för att minska kostnaden när du kör dessa vitvaror, nämligen genom att ställa in dem på fördröjd start så att de kan köras under natten – förutsatt att du har ett elbolag där priset skiljer sig under dygnets timmar, vilket inte stämmer för alla elbolag. Varför är det då billigare på natten? Priset för el styrs bland annat av efterfrågan och eftersom fler människor använder el på dagtid höjs även priset. På natten sover de flesta vilket innebär att elen är som billigast då. Många moderna tvättmaskiner och diskmaskiner har en funktion som heter fördröjd start. Ställ in den så att disk- och tvättmaskin startar runt 02 på natten. Samma sak gäller för elbilen – ladda den på natten istället för under dagtid om du har ett elbolag där kostnaden skiljer sig. Om inte kan det kanske vara värt att byta till ett sådant.

Sänk förbrukningen där det kostar mest

I ett hushåll är det framförallt apparater som genererar värme och kyla som drar mest energi: tvättmaskin, diskmaskin, kylskåp och varmvatten. Det finns flera sätt att minska utgifterna:

  • Snålspolande dusch. En vanlig dusch drar cirka 12 liter vatten per minut, byter du ut duschen mot en snålspolande dusch halveras mängden. Det finns även snålspolande vattenkranar som kan vara praktiska i badrummet.
  • Golvvärme och handdukstork. Eftersom de här funktionerna inte syns är de lätta att glömma bort. Många glömmer till och med av att stänga av handdukstorken eller golvvärmen under sommarhalvåret. En vanlig handdukstork kan dra så mycket som 6 000 kWh per år och samma mängd gäller även för 30 m2 golvvärme.
  • Tvättmaskin och torktumlare. Se till att ställa in fördröjd start så att tvätten körs under natten när eltaxan är lägre (om du har ett elbolag som erbjuder den funktionen). Sänk även temperaturen – kör du vanligtvis i 60 grader kan du ofta sänka till 40 grader, det är även mer skonsamt mot kläderna. Tänk på att inte köra halvfulla maskiner utan tvätta alltid med full maskin (en halvfull maskin drar lika mycket energi som en full, om du inte har en modell som känner av vikten och anpassar vattenmängden utifrån den). Kan du avstå från att använda torktumlaren bör du göra det eftersom den drar mycket energi (bättre att hänga på tork).
  • Kyl och frys. Har du gamla vitvaror finns det anledning att köpa nya. Modernare kylskåp och frysar är betydligt mer energisnåla än gamla modeller, vilket gör att du sparar in pengar i längden i form av lägre energiförbrukning. Ställ heller inte in något varmt i kylen eller frysen, som varma matrester, eftersom det tvingar kylen att arbeta hårdare för att sänka temperaturen igen. Låt istället maten svalna utanför först.
  • Belysning. De flesta har redan bytt ut sina glödlampor mot energismarta LED-lampor och då är inte belysningen en särskilt stor energitjuv. En vanlig LED-lampa drar endast någon tia om året. Men med tanke på att du kanske har några hundra LED-lampor i hemmet blir det ändå en del i ekostnad. Tänk därför på att släcka lamporna när du lämnar ett rum. Svårt att komma ihåg? Installera rörelsesensorer.
  • Hemelektronik. De flesta av oss har hemelektronik i standby-läge, vilket innebär att de ständigt drar el trots att de inte används. Visst, de drar inte särskilt mycket men cirka 10 % av den totala elförbrukningen går till hemelektronik. Nu när elpriserna är höga kan det vara bra att skaffa grendosor så att du snabbt och enkelt kan stänga av elektronik som inte används.
  • Värme. Uppvärmningen i ett hushåll står för cirka 60 % av den totala energikostnaden under ett år. Sänker du temperaturen med endast 1 grad kan du spara hela 5 % i uppvärmningskostnad. Kanske har du 23 grader hemma? Sänk till 20 så kommer du göra stora besparingar. Reser du bort en eller några veckor bör du sänka värmen ännu mer.

Vad påverkar elpriset?

Det finns flera faktorer som påverkar elpriset, bland annat:

  • Väder. Under sommaren 2021 har vädret varit förhållandevis torrt, vilket reducerat vattenmängden. Eftersom vattnet krävs för att vattenkraftverken ska kunna utvinna energi har priset ökat. Under sensommaren har även vindkraftsproduktionen varit lägre än normalt i norra Europa eftersom det inte har blåst så mycket.
  • Utbud. Alltfler samhällsfunktioner öppnar igen efter att pandemin startade, vilket medför högre efterfrågan på el, särskilt inom industrier. Det pressar också upp priset.
  • Naturgas. Efter kalla vintrar blir naturgaslagren lägre i Europa samtidigt som efterfrågan är stor, vilket medför högre priser.
  • Utsläppsrätter. Inom Europa finns det något som kallas för utsläppsrätter, vars syfte är att höja priset på sådan el som inte är miljövänlig. Till exempel har priset på naturgas ökat, vilket samtidigt ökat efterfrågan på kol. Men eftersom kol medför större koldioxidutsläpp har även efterfrågan på utsläppsrätter ökat – vilket medfört högre priser.
  • Överföringsbegränsningar. Sverige är indelat i fyra elområden och inom varje elområde styrs priset av efterfrågan och utbud samt vilka möjligheter som finns att föra el mellan områdena. Under året kan förutsättningarna förändras och priserna fluktuera. I den södra delen av landet har efterfrågan 2021 varit större än utbudet och eftersom överföringen mellan de olika elområdena varit begränsad har det resulterat i ett extremt högt elpris, särskilt i de södra delarna av landet.
  • Utrikeshandel. Det svenska elpriset påverkas av den europeiska elmarknaden eftersom även Norden är en del av samma marknad.

Normal elkostnad i villor

Enligt Konsumenternas Energimarknadsbyrå har den genomsnittliga elkostnaden för villor med 20 000 kWh per år kostat så här (sedan 2019):

MånadElkostnad (villor med 20 000 kWh/år)
Januari4 300 kronor
Februari3 700 kronor
Mars3 700 kronor
April3 100 kronor
Maj1 850 kronor
Juni1 250 kronor
Juli900 kronor
Augusti900 kronor
September1 550 kronor
Oktober2 450 kronor
November3 100 kronor
December4 000 kronor

Vanliga frågor och svar

Elpriset påverkas av många faktorer, bland annat förhållandet mellan efterfrågan och utbud. Andra faktorer som styr elpriset är väder, tillgång på naturgas och hur den övriga elmarknaden i Europa ser ut.

Enligt Statistiska centralbyrån kostar 1 kWh för den som bor i villa cirka 1,5 kronor. Kostnaden avser villaägare som drar 20 000 kWh per år.

Relaterade artiklar