Få hjälp med solceller

Vill du installera solceller? Här får du hjälp att hitta experter och få offerter på solceller. Du får även lära dig mer om hur solenergi fungerar, hur stora besparingar du kan göra och vad det kostar att köpa solceller.

Få offerter från experter

Vad kostar solceller

Priset på solceller varierar en del beroende på vilken leverantör du väljer samt var i landet du bor. Installatörer i Stockholm och Göteborg tar generellt sett lite högre priser än dem i mindre städer. För att du ska hitta ett bra pris och känna dig nöjd med valet av leverantör kan du använda vår offerttjänst. Skicka in en offertförfrågan helt gratis så matchar vi dig med lokala experter som återkommer med offerter. Priset påverkas också av vilken typ av solceller du väljer.

  • Solpaneler. Det här är den vanligaste typen av solceller, de installeras på taket.
  • Takintegrerade solceller. Det här är också solpaneler, men de är integrerade i taket och sticker ut. Väljer du takintegrerade solceller behöver du inte något annat yttertak, exempelvis tegelpannor.
  • Solcellstak. Det här är en uppstickare inom solenergi – det är solceller utformade som riktiga takpannor. Med sådana takpannor behöver du inget annat yttertak. Det här är den dyraste typen av solcellsanläggningar.

En standardanläggning kostar från cirka 150 000 kronor, då genererar den runt 13 000 kWh/år. Hur mycket du kan spara in på solcellsanläggningen beror helt och hållet på hur många kilowattimmar ditt hushåll förbrukar. Du kan spara in en del på kostnaderna genom att använda skattereduktionsavdraget Grön Teknik. Det ger dig som mest 50 000 kronor i rabatt per person och år.

Hitta din lokala solcellsinstallatör

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 88 146 experter
  • Gratis offertförfrågan
  • Digitala avtal
  • Kvalitetskontroll
  • Finns i hela landet
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
  • Dokumenthantering av projektet
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Att tänka på innan du väljer solceller

Solceller är en förhållandevis stor investering, därför är det viktigt att fundera på om det verkligen är lönsamt för dig. Beroende på hur mycket el du förbrukar och vad du i nuläget betalar för elen, kan besparingarna variera. När du producerar egen el kan du dels använda elen i ditt eget hushåll, dels sälja överskottsel. Den största besparingen sker genom att du slipper köpa el eftersom du genererar din egen. Men det är viktigt att komma ihåg att du inte klarar dig enbart på solceller, det krävs en annan energikälla som du kan komplettera med under vinterhalvåret. Vad du i nuläget betalar för elen är därför viktigt att kontrollera, annars kan du inte jämföra och se hur mycket du kan spara på solceller. I elkostnaden ingår:

  • Elkostnad
  • Elcertifikatskostnad
  • Elnätskostnad
  • Elskatt och moms
  • Fasta års- och månadsavgifter (elnät och elavtal)

När du har egna solceller kommer de med stor sannolikhet att generera överskottsel under sommarhalvåret, den kan du sälja vidare till ditt elbolag. Intäkterna består då av:

  • Försäljning av el
  • Försäljning av ursprungsgarantier
  • Nätnytta (eftersom du bidrar med att sänka energiförluster)
  • Skattereduktion från staten

Här är en kalkyl på hur stora besparingar du skulle kunna göra när du säljer överskottsel. Tänk på att elpriset kan variera mycket beroende på ditt elavtal samt om du har rörligt eller fast elpris.

KostnadBesparing
Elkostnad49 öre/kWh (priset kan variera ganska mycket)
Elcertifikat2 öre/kWh
Årsavgift 500 kronor/år0 öre/kWh
Överföring av el30,5 öre/kWh
Elskatt44,5 öre/kWh
Abonnemangsavgift 16A 3 900 kronor/år0 öre/kWh
Totalt126 öre/kWh

Elskatten kan även skilja sig beroende på i vilket elområde du bor i. (Det finns fyra elområden i Sverige.)

För att du ska bli nöjd med solcellsanläggningen är det viktigt att jämföra produkter, läsa bäst i test-artiklar och framförallt jämföra företag som säljer solceller. Skicka in en offertförfrågan via vår kostnadsfria offerttjänst så hjälper vi dig att hitta lokala solcellsinstallatörer. Kom ihåg att utnyttja bidraget för solceller – Grön Teknik.

Olika typer av solceller

Det finns olika typer av solcellsanläggningar för privatbruk, till exempel integrerade paneler, solfångare och takpannor med solceller. Du måste inte sätta upp solcellerna på taket, det finns även solceller på mark. Vilken typ av anläggning som passar bäst beror på hur mycket pengar du vill lägga på investeringen och hur mycket el du vill kunna generera.

En solfångare skiljer sig lite från solceller eftersom den inte genererar likström utan den omvandlar istället solens energi till varmvatten. Varmvattnet går ut i husets vattenburna system, som i golvvärme och radiatorer. Tekniken kallas för solvärme.

Något att fundera på när du köper solceller är om du även ska investera i ett batteri. Solceller med batteri gör att du kan lagra överskottsel på batteriet och använda den när du vill. Dock kostar den här typen av batterier en del, räkna med priser från 20 000 kronor (för mindre batterier) och från 100 000 kronor (för ett större).

Så fungerar solceller

Solceller består av ett halvledarmaterial, vanligtvis kisel, som gör att solcellerna kan fånga upp solens energi och omvandla den till el. Så här går det till i korthet:

  1. Solen lyser på solcellerna.
  2. Det uppstår en elektrisk spänning mellan solcellens fram- och baksida.
  3. Fram- och baksidan på solcellerna är sammankopplade med en kabel, vilket gör att elektroner börjar röra sig från den ena sidan till den andra.
  4. Elektrisk likström skapas.
  5. En växelriktare som är kopplad till solcellerna omvandlar likströmmen till växelström.
  6. Växelströmmen går in till husets elcentral.
  7. Från elcentralen matas strömmen ut till eluttagen där den kan användas.

Om flera solceller seriekopplas ökar spänningen. Om flera solceller parallellkopplas ökar strömstyrkan.

Tips när du anlitar leverantör av solceller

För att du ska bli nöjd med investeringen är det viktigt att du jämför olika leverantörer. Det gör du enklast via vår kostnadsfria offerttjänst. Oavsett om du bor i Göteborg, Stockholm eller någon annanstans i Sverige kan du använda tjänsten. Var så detaljerad som möjligt i din offertförfrågan så att företagen kan lämna en så bra offert som möjligt. Följande bör alltid ingå i offertförfrågan:

  • Storlek. Hur stor anläggning vill du ha? Ange gärna hur många kWh du vill kunna generera.
  • Grön Teknik. Ange om du vill utnyttja Grön Teknik-avdraget för installation.
  • Typ av anläggning. Vill du ha solcellspaneler, integrerade paneler eller kanske en panel som står på marken?

När du får tillbaka offerter är det viktigt att du kontrollerar vad som ingår. Kontrollera om service och underhåll ingår och exakt vad priset inkluderar.

Kostnad för solceller

Priset på solceller varierar beroende på vilken effekt de har och vilken typ av paneler det är.  325 W och 370 W är panelernas toppeffekt, alltså den effekt de kan generera under perfekta förhållanden. Här är ett exempel:

HusEffekt325 W-solpaneler370 W-solpaneler
Litet5 kW100 000 kronor120 000 kronor
Medelstort10 kW155 000 kronor185 000 kronor
Stort15 kW205 000 kronor245 000 kronor

Vanliga frågor och svar

Cirka 130 000 kronor, men priset varierar beroende på solcellernas effekt.

Det beror på hur mycket el hushållet förbrukar och vad du i nuläget betalar för elen. Det handlar om hur stora besparingar du kan göra på att generera egen el. Många återfår sin solcellsinvestering efter cirka 10 – 15 år.

Ofta betalar elbolagen marknadspriset (spotpris) för el. Det brukar ligga på mellan 25 och 40 öre/kWh.

När solen träffar solcellerna uppstår en elektrisk spänning mellan cellernas fram- och baksida. Eftersom solcellerna är sammankopplade kan elektroner börja röra sig från den ena till den andra sidan. Då skapas likström. Via en växelriktare omvandlas likströmmen till växelström som går ut till husets elcentral där den slutligen matas ut i eluttagen.

Cirka 156 000 kronor för ett solcellpaket á 10 kW. Det blir då 15 600 kronor per installerad kW, eller 2 600 kronor per m2.

Lär dig mer om energi & värme

Här hittar du fler artiklar om energi. Bland annat kan du läsa om olika värmekällor, lära dig mer om värmepumpar, ventilation och passivhus samt få tips på hur du sänker elförbrukningen.