ANNONS

4 heta eldningstips

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~3 minuter

Komplettera uppvärmningen i höst med eldning. Här får du bra tips på hur du effektiviserar eldningen och vad som är viktigt att tänka på när du tänder fyr i brasan.

1.     Vedeldad kamin – vilken ved?

I regel fungerar det lika bra att elda med vilken typ av träslag som helst, även om lövved ger något mer värme än barrved. Anledningen till det är att lövved brinner långsammare vilket ger en jämnare värme. Det kan dock bli för varmt om du endast skulle elda med exempelvis ek eller bok, då kan du blanda ut veden med gran eller liknande. Använd aldrig impregnerat eller målat virke eftersom det kan avge giftiga gaser vid eldning. Veden ska vara torr (låt den torka inomhus i minst ett dygn innan den används).

Bra att veta!

När du köper ved kan du köpa den i stjälpt mått eller som staplad/travad. Är veden stjälpt innebär det att den är osorterad och ligger huller om buller. Är den travad ligger vedträna i ordning, vilket innebär att 1 m3 travad ved ungefär motsvarar 1,66 m3 stjälpt ved.

2.     Elda på rätt sätt

Har du tidigare tänt brasan underifrån? Då är det dags att börja tända den från toppen. Det är inte svårt, det krävs bara att du staplar veden på ett särskilt sätt. Varför ska man då tända i toppen och inte i botten? När man tänder ovanifrån förbränns gaserna som veden avger istället för att spridas i luften, vilket minimerar utsläpp och tjärbildning. Dessutom kommer elden brinna jämnare. Gör så här:

  • Stapla vedträna. Lägg dem på ett luftigt sätt där större vedträn ligger underst och mindre ovanpå. Stapla dem som en fyrkant.
  • Lägg ut tändmedel. Lägg till exempel en tändkub högt upp i brasan, under de översta, lite mindre vedträna. Tänd kuben och stäng dörren till braskaminen. Se till att lufttillförseln är god genom att dra ut spjällen.
  • Stäng igen spjällen. När elden har tagit sig kan du putta in spjällen, kanske inte hela vägen men något. Då brinner elden långsammare.

3.     Elda i rätt takt

Det finns ingen anledning att lägga in vedträn på en låga, vänta istället tills elden försvunnit och du har en glödande bädd kvar. Då stoppar du in ett par vedträn till. Elda inte mer än cirka 2 – 3 kilo ved i timmen.

Även om du inte använder vedeldning eller pellets som din primära värmekälla kan du sänka uppvärmningskostnaden genom att elda i höst och vinter. I och med att elpriserna skjutit i höjden och vi har haft rekordhöga priser, kan det vara bra att ha ett komplement. När eldningen gör det varmare inomhus kan du sänka inomhustemperaturen med några grader. Och du sparar mest pengar genom att elda när elen är som dyrast.

4.     Öka effektiviteten

Om du har en gammal braskamin kan det vara värt att antingen köpa en ny, eller åtminstone köpa en spisinsats (spiskassett). Gamla kaminer har ganska dålig verkningsgrad, med andra ord genererar de inte särskilt mycket värme i förhållande till vad de kräver (ved). Moderna braskaminer har ofta bra verkningsgrad, ibland så hög som 90 %, till skillnad från en gammal öppen spis som ibland har så låg verkningsgrad som 5 – 10 %.

Vanliga frågor och svar

Det beror på hur bra verkningsgrad din vedeldade kamin har samt vad du betalar för veden.

Luftvärmepumpen är ett bra alternativ, den utnyttjar energin som finns i inomhusluften. Dessutom är luftvärmepumpar billigare och enklare att installera än många andra alternativ. Allra dyrast är direktverkande el.

Bägge alternativen har sina för- och nackdelar. Om du vill använda eldning som en primär uppvärmningskälla är förmodligen pellets ett bättre alternativ eftersom pelletspannor i stort sett är underhållsfria (det finns pannor som matar in pellets automatiskt). Om du använder vedeldning behöver du själv fylla på med vedträn. En nackdel med pellets är att pannan behöver el för att tändas och för att matningen ska ske automatiskt. Vid strömavbrott fungerar den alltså inte, vilket en traditionell vedeldad kamin gör. Du kan lösa problem vid strömavbrott för pelletseldning genom att köpa ett bensin- eller dieseldrivet elverk.

Det beror på vad veden kostar samt hur effektiv din braskamin är. Är verkningsgraden hög (90 %) och du får tag på ved gratis (exempelvis från en granne eller genom egen skog) kan det bli väldigt billigt. Annars finns ved att köpa per m3 och kan kosta mellan 350 och 1 500 kronor (om du köper veden i en liten säck på bensinstationen). Priset varierar även en del beroende på träslag samt om veden säljs stjälpt (slängd i en säck huller om buller) eller travad.  

Relaterade artiklar