Inte bara dåliga nyheter under 2022

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~6 minuter

Efter ett tufft år med inflation, höga elpriser och krig i Europa känns det ibland som allt som händer är dåligt. Men det har faktiskt hänt många bra saker under 2022, här är några positiva nyheter under året.

Januari

Italien stoppade pälsdjursuppfödning och minkfarmar. Det innebär att alla aktiva pälsfarmar i Italien är förbjudna. Dessutom fick Chile en feministisk regering, vilket innebär att 14 av de 24 ministrarna är kvinnor. Kvinnorna i regeringen har dessutom viktiga poster: inrikesminister, justitieminister och försvarsminister.

Februari

I Colombia har man avkriminaliserat aborter fram till vecka 24, vilket gör landet till ett av de första i Sydamerika att tillåta fri abort.

En annan positiv nyhet från februari var att läkemedelsföretaget Moderna tog fram ett nytt HIV-vaccin. De har använt samma mRNA-teknik som företaget även använde för Covid-19-vaccin. Om vaccinet visar sig effektivt kan det få positiva effekter globalt.

Mars

En ny lag i Ecuador förbjuder staten att sälja rättigheter att exploatera landets resurser utan godkännande från ursprungsbefolkningen som bor på marken i fråga. Det ledde bland annat till att 52 gruvtillstånd drogs in.

I Seychellerna har den gröna havssköldpaddan ökat. 1968 blev förbjud landet jakt på havssköldpaddor och nu kan man se en tydlig ökning av lagda ägg.

April

En liten ö i Karibien, Union Island, är helt återställd efter exploatering. Ett stort byggprojekt som inleddes 1995 förstörde naturen på ön och en lagun på ön förklarades som miljödöd. Men efter att bygget gick i konkurs har lokala öbor arbetat med att återställa naturområdet, vilket man har lyckats med.

I Sverige beslutade riksdagen tillsammans med Folkhälsomyndigheten att covid-19 inte längre är en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom.

Maj

Forskare lyckades återskapa ett förlorat ben på ett exemplar av den afrikanska klogrodan. Forskarna lyckades styra cellerna hos den vuxna grodan och kunde därmed skapa ett nytt ben komplett med skelett, nerver, muskler och blodkärl.

Ett annat forskningsgenombrott gjordes i Sverige, på Karolinska institutet. Här upptäckte man en mekanism som gör att den spanska revbenssalamandern kan reparera sitt hjärta, trots att 25 % av hjärtats muskelceller gått förlorade. Det är positiva nyheter eftersom även vi människor har samma typ av celler i våra hjärtan.

Juni

Det infördes en ny lag i Marocko som ger män rätt till 15 dagars betald föräldraledighet. Det är kanske inte mycket jämfört med Sverige, men Marocko blir nu det första landet i arabvärlden som har så många pappadagar.

En annan positiv miljönyhet är att EU-parlamentet beslutade om ett förbud mot att sälja nya bensinbilar från 2032.

Juli

I början av juli tog Slovenien ett stort kliv framåt för de mänskliga rättigheterna när de beslutade att tillåta samkönade äktenskap. Nu får samkönade par både gifta sig och adoptera.

I Nepal har antalet noshörningar ökat. Från att ha varit nästintill utrotade finns det idag över 3 700 indiska noshörningar i Indien och Nepal.

Augusti

I Egypten har huvudstadens tunnelbana äntligen anställt landets första kvinnliga tågförare. Det är en mycket positiv nyhet i ett land där få kvinnor har formella jobb.

Det är sannerligen tigerns år 2022, för en ny beräkning ger stort hopp för de utrotningshotade tigrarna. Nu har arten ökat med upp till 40 % från 2015. Det finns nu mellan 3 726 – 5 578 tigrar i det fria.

September

Regnskogsavverkningen i Indonesien har nästan helt avtagit, den har minskat med 90 % från 2014. Det är en positiv nyhet eftersom regnskogarna på jorden behövs då de absorberar och binder koldioxid. Indonesiens regnskog är världens tredje största (täcker områden stora som Spanien och Frankrike).

I Storbritannien har ett nytt malariavaccin tagits fram, som dessutom är billigt. Det ger ett högt skydd i två år. Vaccinet utvecklades av forskare vid Oxford University.

Oktober

Hembiträden på Dominikanska republiken har fått bättre arbetsvillkor. De har nu lagstadgad rätt till ett riktigt kontrakt som beskriver deras arbete och arbetstid. Dessutom har de rätt till semester och en minimilön (motsvarande 2 000 svenska kronor). Därtill registreras arbetarna i landets sociala system, vilket innebär att hembiträdena och deras familjer får tillgång till sjukförsäkring och pension vid arbetsskada.

November

I Ecuador har man upptäckt sex nya regngrodor. Ecuador och Colombia har den största mängden grodor i världen och man tror att det fortfarande finns många arter som ännu inte har upptäckts.

December

Från och med den sjunde december går det att boka sovhytt på tåget mellan Stockholm och Hamburg. Tidigare var det mycket få avgångar för direkttåg mellan Sverige och kontinenten, men nu har reguljär nattågstrafik inletts. Från Stockholm avgår tåget vid 16:30 och anländer till Hamburg mellan 06 och 07 följande morgon. Från Hamburg tar man sig vidare till Berlin och är framme vid lunchtid, eller så kan man åka vidare till Paris och är då framme vid 16-tiden.

Relaterade artiklar