Innehåll i denna artikel
Hälsan – ett av de vanligaste nyårslöftena
De vanligaste nyårslöftena handlar år efter år om hälsan. Många vill börja träna mer och köper gymkort de första dagarna på det nya året. Andra lovar sig själva att slopa sockret helt och hållet eller åtminstone försöka äta mer hälsosamt. Var man rökare eller snusare föregående år är det vanligt att man avger nyårslöften om att sluta med nikotinet.
Ekonomin – större sparande
Ett annat vanligt nyårslöfte är att spara mer pengar eller att till och med ha köpstopp gällande allt ”onödigt”, som nya kläder och take away-kaffet. Det finns ofta en del pengar att spara om man börjar räkna ihop alla småkostnader som luncher på stan, impulsköp från matbutiken och onödiga streamingtjänster.
En nyårsstudie
Det har gjorts olika studier för att se hur många av svenskarna som lyckas hålla vad de lovar på nyårsnatten. En studie som utfördes av Per Carlbring, professor på Psykologiska institutionen vid Stockholms universitet, tillsammans med forskare vid Linköpings universitet, visade intressanta resultat.
I studien följde man 1 066 personer under ett helt år (2017/2018). Genomsnittet hade gett 1,8 nyårslöften som fördelade sig på följande:
- 33 %: Bättre hälsa – utan specifikationer.
- 20 %: Gå ner i vikt.
- 13 %: Förändrade matvanor.
- 9 %: Självutveckling.
- 5 %: Bättre sömn och må bättre psykiskt.
- Resterande 20 %: Övriga deltagare avlade löften om jobb, studier, tobaksvanor, ekonomi, alkohol och socialt liv.
I studien delade man in deltagarna i tre olika grupper: en grupp fick mycket stöd, en grupp fick lite stöd och en grupp fick inget stöd alls. Konstigt nog gick det inte bäst för gruppen som fick mest stöd. Den grupp som höll löftena bäst var den som fick lite stöd. Efter att året var slut kunde man tydligt se att de personer som hade avgett ett nyårslöfte som innebar att implementera en ny bättre vana lyckades betydligt bättre än de som lovat att sluta med något. 59 % av de som lovat att införa en förbättrande vana lyckades hålla sitt löfte.
Det mest förvånande under undersökningen var att det snarare var hur man utformat sitt löfte som var det som avgjorde resultatet.
Så håller du nyårslöftet
Det finns flera saker du kan göra för att hålla dina nyårslöften. Det är till exempel viktigt att vara konkret. Du har större chans att lyckas om du till exempel specificerar vad ”bättre hälsa” innebär för dig. Om ditt nyårslöfte är att gå ner i vikt är det till exempel bra att sätta delmål och därefter göra upp en konkret plan på vad du ska göra för att nå delmålen. Ska du lägga om kosten eller börja träna? I så fall, hur ska du äta och hur ofta ska du träna och vilken typ av träning? När du nått ett delmål, ska du ge dig själv någon form av belöning? En belöning kan vara motiverande. Apropå motivationen är det viktigt att reflektera över den. Det är mindre chans att du lyckas gå ner i vikt om din enda motivation är påtryckningar från samhället. Motivationen bör komma inifrån, kanske vill du gå ner i vikt för att orka mer?
Andra tips för att lyckas med dina nyårslöften:
- Gör det lätt att göra rätt. Om ditt mål är att äta mer hälsosamt är det betydligt enklare om du inte har massor av snacks och godis hemma. Se till att rensa ut det onyttiga och köp istället hem sådant som är nyttigt. Om ditt mål är att träna mer – se till att du har sköna träningsskor och kläder samt hitta en träningsform som passar dig.
- Hitta ett sätt som passar dig. Kanske är ditt nyårslöfte att träna mer. Du köper ett gymkort och börjar träna. Men snart märker du att gymmet inte är något för dig och du ger upp. För att lyckas med nyårslöftet är det viktigt att du anpassar löftet efter dina förutsättningar. Prova dig fram för att hitta ett sätt som känns bra för dig.
- Sätt upp mål och delmål. På nyårsnatten är det lätt att sätta ett stort mål, som att gå ner 10 kilo i vikt eller att träna fem dagar i veckan. Men några dagar in på det nya året märker du att det var lite väl ambitiösa mål. Ett tips är att ha ett stort mål som du vill nå i slutet av det nya året, men även mindre delmål som är lättare att ha i sikte.
- Skjut inte upp saker. Att prokrastinera är att skjuta upp saker för att man prioriterar kortsiktiga fördelar framför långsiktiga fördelar. För att du ska undvika att skjuta upp sådant du ska göra, till exempel att träna, kan det vara motiverande att träna med en kompis. Det är troligtvis större chans att du befinner dig i gymmet på avtalad tid om du vet att din kompis väntar.
- Formulera löftena rätt. Säg vad du ska göra i stället för vad du inte ska göra. Skriv till exempel ”Jag ska äta mer och frukt och grönt och skydda min kropp från sötsaker” i stället för ”Jag ska inte äta socker och godis”.
Lycka till med dina nyårslöften!