ANNONS

Laga tapeten i stället för att byta den

Matilda Nobel Matilda Nobel / Lästid: ~2 minuter

Vi fattar, det är extremt irriterande att upptäcka bubblor under tapeten eller en trasig skarv precis efter att du lagt timmar på att tapetsera. Men oroa dig inte – det är enkelt att laga tapeten!

Ekonomiskt och klimatsmart

Oavsett om du redan bestämt dig för att måla om eller sätta ny tapet, eller om du precis tapetserat men upptäckt en ful skarv, ett veck eller en luftbubbla, finns det all anledning att laga tapeten istället för att riva ner den. Dels sparar du pengar på att slippa köpa nya tapeter, dels är det värt att reparera en mindre skada – även om du ska måla över tapeten. Annars väntar ett omfattande rivningsjobb där du säkerligen även kommer att behöva spackla och slipa.

Det här behöver du för att laga tapeten

  • Cellulosasvamp
  • Tapetkniv
  • Palettkniv/spackel
  • Liten pensel
  • Mjuk, gummerad skarvrulle
  • Samma tapet

Köp ditt material här

beijer bygg
Hitta ditt byggmaterial hos Beijer Bygg.
Till hemsidan
Visa Mastercard

Köp dina verktyg här

Få bort luftbubblor i tapeten

  1. Skär ett kryss över luftbubblan. Om tapeten är stormönstrad och luftbubblan hamnat precis i ett av motiven kan det bli bättre om du skär en öppning i konturen.
  2. Fukta området. Använd en urkramad cellulosasvamp och dabba lite över området du skurit. Låt tapeten suga åt sig vattnet en stund.
  3. Lyft upp tapeten. Var mycket försiktig så att du inte råkar riva sönder den fuktiga tapeten. Lyft upp flikarna som du skurit upp, applicera lite tapetklister med pensel och tryck sedan tillbaka fliken. Kontrollera att det ser bra ut och låt det torka.

Laga en saknad tapetbit

  1. Spackla igen fördjupningen. Om en bit tapet har rivits loss finns det nu en viss fördjupning där tapetbiten saknas. Den måste du först spackla igen. Sätt maskeringspapper runt fördjupningen så att du inte råkar spackla över den befintliga tapeten. När spacklet torkat tar du bort maskeringen och slipar försiktigt så att övergången blir len och mjuk.
  2. Förbered lagningsbit. Välj en bit av tapeten som ger en bra mönsterpassning, riv av den men se till att den blir något större än området som ska lagas.
  3. Applicera tapetklister. Pensla klistret över det spacklade området och låt det sitta en minut. Pensla sedan på tapetklister på tapetskarvens baksida och försök så noggrant du kan passa in biten över det skadade området. Fördelen med att limma både tapeten och det spacklade området är att du får viss rörelsemån eftersom klistret glider lite innan det torkar.
  4. Torka bort överflödigt klister. Använd en urvriden cellulosasvamp och torka bort eventuellt klister som hamnat utanför. Kontrollera att det ser bra ut och låt det sedan torka.
Hitta en expert som kan tapetsera

Beskriv projektet, matchas med experter och jämför offerter – helt gratis!

  • Mötesplats med 89 123 experter
  • Digitala avtal
  • Rikstäckande
  • Gratis offertförfrågan
  • Dokumenthantering av projektet
  • Kvalitetskontroll
  • BYGG.se följer projektet från start till mål
Hitta expert
Gratis offerttjänst

Vanliga frågor och svar

En målare tar mellan 400 och 600 kronor i timmen. Tapeter har väldigt olika priser. Billiga tapeter kostar från cirka 100 kronor per m2 och dyra tapeter kan kosta från 5 000 kronor per m2.

En tapetserare jobbar med att klä om och stoppa möbler.

Vid ett fönster eller vid en dörr, kontrollera att den första våden sitter helt rakt med hjälp av ett vattenpass eller ett tapetlod.

Lägg tid på förarbetet, då blir slutresultatet bättre. När du sätter första tapetvåden är det viktigt att du kontrollerar att den sitter helt rakt, det gör du med vattenpass eller med ett tapetlod.

Titta på baksidan av tapeten, papperstapeter är ofta gulare i materialet än non woven. Ibland går det även att se små fibrer i papperstapeter.

Ja, med non woven-tapeter är det ganska enkelt eftersom du fäster limmet direkt på väggen.

De vanligaste typerna är non woven (kallas även Easy up), papperstapet, våtrumstapet, renoveringstapet och vinyltapet.

Relaterade artiklar